11 apr 2016

Lär dig nytt – på nytt sätt i sommar

Sommaren är här med sol och lata dagar. För de flesta. Andra tar vara på sommaren för att lära sig något nytt. Det finns massor av spännande korta sommarkurser på folkhögskolor runt om i landet.

Få vet att det hålls hela 650 sommarkurser på 75 folkhögskolor runt om i Sverige i sommar. De allra flesta är 5- dagarskurser med inrikting mot friskvård, musik, konst och skrivande. Agneta Wallin, samordnare på Folkhögskolornas Informationstjänst berättar om vad som skiljer dessa kurser från andra.

Vad kan man förvänta sig av en sommarkurs på folkhögskola?

– Ett lite mer kreativt sätt att lära sig, att lära sig nytt på ett nytt sätt. Sedan är ju halva grejen att bo på skolan och få nära kontakt med sina kurskamrater och även folk från andra kurser. Man går också till ett dukat bord för ett rimligt pris, det är ofta väldigt bra mat ute på skolorna, säger Agneta Wallin, samordnare på Folkhögskolornas informationstjänst.

Har du några egna favoriter bland årets sommarkurser?

– Årets kurs var "Bygg din egen likkista", helt klart. Det känns lite provocerande att ha sin egna likkista i vardagsrummet. Jag tycker det är en fantastisk kurs som förenar handen och tanken och som kommer uppmana till att prata om livet.

Kan man fortfarande anmäla sig till sommarens kurser?

– Ansökningstiden har egentligen gått ut men det finns lediga platser på många kurser. Jag rekommenderar att man ringer direkt till skolorna och frågar om det finns plats. Då finns det goda chanser att komma med.


Hanna Dahlström och Annika Gustafsson redigerar film på kursen "Animation".Bildserie på dansande barnKvinnofolkhögskolan

Hanna pluggar animation med genusperspektiv

Hanna Dahlström, 24 år pluggar just nu "Animation" under fem dagar på Kvinnofolkhögskolan i Göteborg. Hon tycker att det är kul att göra något kreativt på sommaren.

– Oavsett om man jobbar eller pluggar är det skönt att göra något annat på sommaren som är kreativt och inte så allvarligt. Kurserna på folkhögskolor har ofta intressanta vinklar och innehåll som inte finns på högskolan, säger Hanna.

Hanna och hennes kurskamrater skaffar sig grundkunskaper i hur man gör animerad film, de har testat med lerfigurer och slutresultatet har blivit en animerad film på tre minuter.

– Jag har hållt på en del med film tidigare och jag tror att jag kommer ha nytta av de här kunskaperna eftersom jag gärna fortsätter att hålla på med film på fritiden, säger Hanna.

Hur märker man av det "genusperspektiv" som alla Kvinnofolkhögskolans kurser ska ha?

– Eftersom det är en så kort kurs märks det inte så mycket förutom att vi bara är kvinnliga kursdeltagare och att vi pratar en del om genusperspektiv.

Sommarkurser på folkhögskolor

Samtliga sommarkurser på folkghögskola i sommar

Animationskursen på Kvinnofolkhögskolan

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 11 apr 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-13

Lär dig att må bra i sommar

Skriv ditt liv, mindfulness, clownteknik eller skogsröjning för kvinnor. Sommarkursutbudet på folkhögskolor är varierat och fantasifullt. Ett tema som kommer igen i många kurser är välbefinnande, avslappning och att hitta sig själv. Det finns 748 sommarkurser på folkhögskolor runt om i landet i sommar. De vänder sig till alla, kan sökas i stort sett fram till kursstart och är ofta högst en vecka l ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Ta med barnen på sommarkurs

”Busiga och vilda broderier”, "Kreativt skrivande" och ”Coachande ledarskap” är exempel på de sommarkurser man kan läsa på folkhögskolan. För den som vill göra något annorlunda och utvecklande på semestern finns alla möjligheter – med eller utan barn. Sök bland alla sommarkurser på folkhögskolan Fridhems folkhögskola i Svalöv är en av de folkhögskolor med störst kursutbud i sommar.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-11-13

5 fördelar med att plugga på folkhögskola

Vilka fördelar finns det med att plugga på folkhögskola? Det finns många olika utbildningsformer att välja mellan och det är inte alltid lätt att veta skillnaden mellan dem och vad som passar dig bäst. I den här artikeln listar vi fem fördelar med att studera på folkhögskola för att hjälpa dig hitta rätt!

Läs mer