26 jul 2022

Lärling på komvux – så funkar det

Vill du ha jobb, men är inte så sugen på att plugga? Som lärling på komvux kan du jobba dig till en examen. Vi plockade fram spaden och grävde lite i fenomenet för att se hur det egentligen fungerar.

Den stora skillnaden mellan en vanlig gymnasieutbildning och en lärlingsutbildning är klassrummet. Som lärling spenderar du merparten av din utbildning med arbetsplatsen som ditt klassrum.
Sök bland alla lärlingsutbildningar.

Vem passar lärlingsutbildningen?
Har du inte fullständiga gymnasiebetyg är det ett bra sätt att skaffa en grundläggande yrkesutbildning. Med hjälp av lärare och handledare har du chans att lära dig yrket och få erfarenhet som gör dig relevant på arbetsmarknaden och i slutändan förhoppningsvis resulterar i jobb. Det är också ett bra alternativ för dig som är arbetslös, alternativt om du är sugen på att byta karriär. 

Vilka yrken kan jag vara lärling inom?
Det varierar, men vanligtvis är det inom yrken där det är lättare att få jobb vilket gör att du ofta får möjlighet till anställning efter utbildningen. Det spelar också roll var du bor då olika kommuner erbjuder olika lärlingsutbildningar. Det bästa sättet är att kontakta någon av vuxenutbildningarna i din kommun och fråga vilka möjligheter som finns.

När är sista ansökningsdatum?
Det styrs av utbildningens start, vilket varierar en hel del. Sista datum att ansöka är därför alltid åtta veckor innan kursstart.

Hur lång är en lärlingsutbildning?
De är mellan fem månader och två år. Dels beroende på vilket yrke du utbildar dig till, dels på dina förkunskaper.

Senast uppdaterad: 26 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Hitta nyckeln till din framtida utbildning

I två dagar slår Kulturhuset i Stockholm upp portarna. Utbildningar från tio kommuner i Stockholmsområdet. Så pluggar du Komvux på distans. Tisdagen och onsdagen 18-19 oktober anordnas Vuxenutbildningsmässan i Kulturhuset i Stockholm. Då kan du träffa utbildare från tio kommuner i Stockholmsområdet. – Syftet är för blivande studerande att träffa anordnare och studie- och yrkesvägledare, säger Cari ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Jobben unga helst vill ha

Restaurang- och hotelljobb, försäljare och lagerarbetare. Unga väljer ofta jobb med hög personalomsättning och möjlighet att arbeta deltid för att kunna plugga samtidigt. Restaurangbiträde, försäljare och lagerarbetare. De jobb som unga väljer är sådana som har stor omsättning på personalen. Det gör att det finns många öppningar och ingångar för dem som vill in på arbetsmarknaden.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Alla ska få rätt till komvuxutbildning

Regeringen vill stärka rätten till vuxenutbildningen genom att ge alla rätt att läsa in grundläggande och särskild behörighet till högskolan. Regeringen anser att individens möjligheter att gå vidare till högre studier behöver öka. Därför aviserar regeringen i kommande budgetproposition att rätten till kommunal vuxenutbildning ska stärkas. Alla ska ha rätt att läsa in grundläggande och särskild be ...
Läs mer