16 apr 2019

Lätt att få jobb som GU-student

Så många som 90 procent av studenterna vid Göteborgs universitet har jobb ett par år efter examen. Det visar en färsk studie.

79 procent av de före detta studenterna vid Göteborgs universitet har heltidsjobb. Det visar en undersökning från universitetet, som presenterades i går.

De svarande tog examen någon gång mellan 2003 och 2007 och har läst antingen kurser och program.

– De är ett väldigt positivt resultat. Vi blev lite förvånade att det var lika bra som senast vi gjorde en liknande studie, eftersom vi frågade i våras och det var precis efter finanskrisen, säger Josefine Sternvik, utredare på GU:s analysavdelning.

13 procent av de tillfrågade uppger att de jobbar deltid och sammanlagt ger det alltså 92 procent med arbete.

Störst chans att ha ett arbete har den som pluggat på Samhällsvetenskapliga fakulteten eller lärarutbildningen, om man ska tro undersökningen. Bland dem har närmare 95 procent jobb.

– Jag bli lite förvånad med tanke på den konjunktur vi lever i, men vi vet också att akademiker klarar sig bättre genom svåra tider, säger Christin Johansson, ordförande i Akademikerförbundet.

Undersökningen visar också att det går snabbt att få jobb för GU-studenterna. Mer än en av sju fick jobb under eller inom tre månader efter sin examen. Dock är det 3 av 10 som under delar av sin tid efter examen inte arbetat med det de är utbildade till.

Fakta: Undersökningen
  • De 5 000 svarande är utexaminerade från GU mellan 2003 och 2007 och har läst minst 3 terminer i GU.
  • 79 % hade ett heltidjobb då de svarade i våras. Högst är andelen bland alumner från Handelshögskolan (83 % har heltidsjobb), lägst bland studenter från konstnärliga fakulteten (51 %)
  • 54 % av de svarande jobbar inom kommun eller landsting.
  • Majoriteten av de svarande tjänar mellan 25 000 och 30 000 kronor.
  • Alumnerna skulle velat ha mer studiebesök och färre grupparbeten under utbildningen.
  • De vanligaste sätten att få jobb på är annons på nätet (19 %) och egna kontakter (19 %).

Källa: Göteborgsakademiker 2010

Moa Kärnstrand
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Birka kan ha varit som Venedig

Var Birka en vikingastad på vatten? Nya fynd på sjöbotten utanför Birka på Björkö i Mälaren kan tyda på det. Marinarkeologer från Sjöhistoriska museet och Södertörns högskola håller just nu på att undersöka Birka ur ett maritimt perspektiv. Mer än hundra meter från strandlinjen har de hittat pålningar, timmer och stensamlingar. Lämningarna visar att det funnits någon form av plattform i vattnet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Fler söker – till färre platser

390 000 sökte, men bara 241 000 har kommit in på högskolan i höst. Hårdast är kampen om juridik-, ekonomi- och medicinutbildningarna i Stockholmsområdet. – Det är fler sökande, men man har dragit ner på antalet platser. Så det är svårare att komma in på många utbildningar, säger Tuula Kuosmanen, avdelningschef vid Universitets- och högskolerådet. Stockholmsområdet, Uppsala, Lund och Göteborg är po ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Dåliga betyg men talang?

Du har möjlighet att komma in på drömutbildningen även om du har dåliga betyg.  Här är utbildningarna som ser bortom betygen.

Läs mer