Visa allastudier.se som: Mobil

Masterexamen ger dig ett lyft

En master kan hjälpa dig att bli chef snabbt, höja din lön och ge en internationell karriär. Nu är det dags att söka till många Masterutbildningar.

Sökfunktion:

Hitta ditt masterprogram

Eric Jönsson, 25, pluggade Entreprenörsprogrammet vid Lunds universitet och tog sin masterexamen i somras. Under utbildningen startade han företaget Airohmail Greetings och tack vare det nätverk han hade skaffat sig under utbildningen sitter han nu i inkubatorn Venture Lab där han driver företaget vidare.

– Programmet har gett mig verktyg att utöva mitt entreprenörskap och hjälpt mig att få struktur i företagandet.

– Mastern är nog det bästa jag har läst eftersom det fanns en så direkt koppling mellan teorin och praktik, känslan var ”Aha, det var det där jag precis läste om”, berättar Eric.

Åke Heed, studie- och karriärvägledare på Lunds universitet, menar att det finns framförallt tre tydliga syften att skaffa sig en master. Om du siktar på att bli chef snabbt efter utbildningen eller om du planerar att forska är master ett bra val. Vill du jobba internationellt, så hjälper en masterexamen dig i konkurrensen.

– På den internationella arbetsmarknaden är mastern viktig att ha, till exempel om du vill jobba inom EU eller FN. Eftersom många masterprogram är på engelska så får språket sig en uppustning också, säger Åke.

Jens Nordquist, affärsområdesansvarig för rekrytering på Academic Work, tycker att det kan vara värt att lägga två extra år på en masterutbildning om man vill ha större utväxling av studierna under karriären.

 Internationellt, där masterprogram funnits längre, ser man att snittlönerna är högre än hos de akademiker utan en masterutbildning. En tyngre utbildning är alltid meriterande för en viss typ av yrken, med avancerade analytiska uppgifter och hög konkurrens om jobben.

Vad är en Master?
  • En masterutbildning är högskoleutbildning på avancerad nivå.
  • Masterexamen omfattar två års studier, d v s 120 högskolepoäng.
  • Många utbildningar ges på engelska och tar in studenter från andra länder.
  • Sista ansökningsdag för vissa masterutbildningar är 16 januari, andra 15 april.
Hur populärt är det?

Antal antagna studenter till Masterprogram:

Höstterminen 2010: 2726 svenska studenter, 16 862 utländska studenter.

Höstterminen 2011: 2096 svenska studenter, 4807 utländska studenter.

Studieavgifter för utländska studenter infördes ht 2011 och anses vara en stor bidragande orsak till årets vikande siffror.

Källa: Skolverket.

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 16 sep 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Så gör du en sen anmälan

Det finns många kurser och program på högskolan som det fortfarande går att söka till i höst. Och det är först till kvarn som gäller.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-10

Studera mode på högsta nivå

En svensk högskola har blivit först med forskarutbildning i modedesign och textil management.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-04-11

Tipsen som hjälper dig på högskoleprovet

För att lyckas bra på provet krävs kunskap men också en viss lösningsteknik, hävdar Albin Stööp som har skrivit en bok i ämnet. 

Läs mer