08 jul 2022

Masterexamen ger dig ett lyft

En master kan hjälpa dig att bli chef snabbt, höja din lön och ge en internationell karriär. Hitta din masterutbildning här! 

Hitta ditt masterprogram

Eric Jönsson, 25, pluggade Entreprenörsprogrammet vid Lunds universitet och tog sin masterexamen i somras. Under utbildningen startade han företaget Airohmail Greetings och tack vare det nätverk han hade skaffat sig under utbildningen sitter han nu i inkubatorn Venture Lab där han driver företaget vidare.

– Programmet har gett mig verktyg att utöva mitt entreprenörskap och hjälpt mig att få struktur i företagandet.

– Mastern är nog det bästa jag har läst eftersom det fanns en så direkt koppling mellan teorin och praktik, känslan var ”Aha, det var det där jag precis läste om”, berättar Eric.

Åke Heed, studie- och karriärvägledare på Lunds universitet, menar att det finns framförallt tre tydliga syften att skaffa sig en master. Om du siktar på att bli chef snabbt efter utbildningen eller om du planerar att forska är master ett bra val. Vill du jobba internationellt, så hjälper en masterexamen dig i konkurrensen.

– På den internationella arbetsmarknaden är mastern viktig att ha, till exempel om du vill jobba inom EU eller FN. Eftersom många masterprogram är på engelska så får språket sig en uppustning också, säger Åke.

Jens Nordquist, affärsområdesansvarig för rekrytering på Academic Work, tycker att det kan vara värt att lägga två extra år på en masterutbildning om man vill ha större utväxling av studierna under karriären.

 Internationellt, där masterprogram funnits längre, ser man att snittlönerna är högre än hos de akademiker utan en masterutbildning. En tyngre utbildning är alltid meriterande för en viss typ av yrken, med avancerade analytiska uppgifter och hög konkurrens om jobben.

Vad är en Master?

  • En masterutbildning är högskoleutbildning på avancerad nivå.
  • Masterexamen omfattar två års studier, d v s 120 högskolepoäng.
  • Många utbildningar ges på engelska och tar in studenter från andra länder.
  • Sista ansökningsdag för vissa masterutbildningar är 16 januari, andra 15 april.

Intervju från 2011

Källa: Skolverket.

Senast uppdaterad: 08 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Två miljarder till forskning

Nu får forskare stora summor för forskning inom projekt. Forskare inom naturvetenskap och teknik samt medicin och hälsa får dela på närmare två miljarder kronor sedan Vetenskapsrådet fördelat bidrag för projekt de närmaste tre–fyra åren. Karolinska institutet är det mest framgångsrika lärosätet på medicinsidan och på den naturvetenskapliga sidan har forskare vid Lunds universitet beviljats m ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Filip och Fredrik – från MVG i allt till Sveriges roligaste radarpar

Fredrik och Filip lever nog ett liv som många avundas, vem vill inte vara som dem? Tänk att få ha egna tv-program, åka världen runt och träffa kändisar, och tjäna bra med pengar av bara farten. Vi tog ett snack med Fredrik Wikingson och Filip Hammar för att ta reda på hur de blev som de blev. Man kan utan att överdriva konstatera att Filip och Fredrik har lyckats med sitt personliga varumärkesbygg ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-25

Tekniskt basår öppnar dörrar

Vill du läsa teknik på högskolan men har inte de förkunskaper som krävs? Då är du inte ensam. Tekniskt basår har seglat upp på listan över de 20 mest populära utbildningarna i Sverige. 

Läs mer