16 apr 2019

NASA har hittat nytt liv i giftig sjö

En helt ny form av liv har hittats på jorden av Nasa – vilket vidgar möjligheten att hitta liv även på andra planeter.

Tidigare har man trott att alla levande varelser på jorden behöver fosfor för att överleva, men amerikanska forskare har nu hittat en bakterie som lever och frodas på arsenik. För människor och alla andra organismer är arsenik dödligt farligt.

– Mikroorganismen som vi har hittat är extraordinär, sa mikrobiologen Felisa Wolfe-Simon vid en presskonferens i går kväll svensk tid. Den borde inte ha kunnat växa, men det gjorde den ändå. Den har öppnat dörren till hur man kan vara levande.

Wolfe-Simon ledde forskargruppen vid rymdstyrelsen Nasas astrobiologiska institut som gjorde upptäckten. Bakterien hittades i saltsjön Mono Lake i Kalifornien, USA, som har en av jordens högsta halter av naturlig arsenik. GFAJ-1 är det preliminära namnet på bakterien.

Enligt forskargruppen, som publicerar sina rön i tidskriften Science, visar upptäckten att det finns livsformer som inte följer reglerna som man tidigare har trott var allmängiltiga. Det i sin tur skulle öka möjligheten att hitta liv på planeter med helt andra förhållanden än på jorden.

– Definitionen på liv har nu utvidgats, säger Ed Weiler vid Nasa.

När vi nu försöker leta efter livstecken i solsystemet måste vi tänka bredare, mer mångsidigt och betrakta livet som om vi inte kände till det.

Svensk expert: Det är otroligt

Svenska experter är imponerade över Nasas upptäckt.

– Det är en väldigt stor händelse! Otroligt häftigt, säger Sebastian Willman, paleobiolog vid Uppsala universitet. Vi har länge vetat att livet är anpassningsbart, men det här är ytterligare ett steg – och omkullkastar allt vi har trott hittills.

Willman har själv besökt Mono Lake i Kalifornien för att studera mikroorganismer.

– Det här visar att livet kan uppkomma på fler sätt än vad vi tidigare har trott, säger Sebastian Willman. Eftersom det finns fler ”startmöjligheter” för liv så ökar chanserna, åtminstone rent statistiskt sett, för att vi ska hitta liv på andra planeter. Nu har vi ju fler pusselbitar.

Ulf Torkelsson, astronom vi Göteborgs universitet, är också förundrad över nyheten.

– Det är sensationellt. Även om man får vara försiktig när man tolkar så här tidiga resultat, så visar det åtminstone på hur extremt anpassningsbart livet är, säger Torkelsson.

Tips: Utbildningar inom biologi

Astrobiologi

Paleobiologi

Biologi

Josefin Svenberg
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-21

Tjäna tillbaka studielånet på en dag

Allt fler företag väljer att arrangera spektakulära tävlingar för att locka till sig studenter. Senast i raden är Tele2, där man kan vinna en summa pengar som motsvarar studielånet för en kandidatexamen. Tele2 arrangerar just nu en tävling som går ut på  att studenter ska agera återförsäljare och värva nya kunder på nätet under 60 dagar. Slutgiltig segrare kommer att få arbeta en dag i en Tel ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Här finns jobben 2018

Gymnasielärare inom yrkesämnen, arbetsterapeut och receptarie är tre yrken där konkurrensen om jobben bedöms liten om fem år. Här är en färsk lista över yrkena där det finns jobb om fem år. Sökfunktion: Hitta din utbildning Gymnasielärare inom yrkesämnen, arbetsterapeut och receptarie – det är tre yrken där det bedöms vara liten konkurrens om jobben om fem år.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-18

Test: Vad ska du jobba med?

Trött på att singla slant om vad du ska göra efter examen? Ta reda på vilket jobb som skulle kunna passa din personlighet.

Läs mer