Naturälskare - här hittar du karriären
12 aug 2022

Naturälskare – här hittar du karriären

Betyder sommaren att du klättrar i träd, planterar buskar och ständigt har jord under naglarna? Det finns perfekta utbildningar för dig. Och arbetsmarknaden ser ljus ut.

Gillar du att jobba med växter och jord kan du få jobba både högt och lågt – bokstavligt talat. Utbilda dig till trädgårdsmästare och gräv gropar, bli arborist och klättra i träd eller jobba med helheten som landskapsarkitekt.

Så ser arbetsmarknaden ut

Enligt HSV:s rapport ”Etablering på arbetsmarknaden” från 2010 ser arbetsmarknaden riktigt bra ut för den som utbildat sig inom trädgårds- och landskapsbranschen.

Två år efter examen var hela 98 procent etablerade på arbetsmarknaden av dem som utbildat sig till landskapsarkitekt. Motsvarande siffra för lantmästare och landskapsingenjörer var 81 procent. Bland agronomer hade 87 procent fått jobb.

"Vi måste kunna ta hand om miljön"

När AllaStudier får tag på Rikard Holst, 24, ska han iväg och ta jordprover. Han pratar snabbt och passionerat om sina studier till hortonom.

– Det är stimulerande att se hur genialt en växt är uppbyggd! utbrister han.

Som son till två tomatodlande föräldrar berättar Rikard om hur han växte upp i en trädgårdsmiljö och att han alltid varit trädgårdsintresserad. Där blev han förtjust i odling och växter. På gymnasiet gick han naturvetenskapsprogrammet och nu ska han börja sitt fjärde år av fem på hortonomprogrammet vid SLU i Alnarp.

Rikard poängterar att hortonomutbildningen är bred. När han är färdig kan han bland annat bli trädgårdsrådgivare, marknadsförare, odlingsrådgivare, ekonom inom trädgårdssektorn, odlare eller jobba med förädling i labb.

Vad är det som lockar med jobbet?

– Det är inne på tapeten, allt med mat och miljö grundas på vad vi gör i naturen. Det är ett framtidsbudskap, att vi måste kunna ta hand om miljön och få en fördjupad kunskap inom hållbar odling.

Med dagens debatter om övergödda sjöar och farlig mat kan man som vanlig människa ha svårt att sätta sig in i allt som händer med kemikalier inom jordbruk och odling. Det är ett av skälen till varför hortonomer behövs.

– Du måste inte ha koll på farliga medel. Men någon måste kunna det för att du ska känna dig trygg, säger Rikard.

Rikard tipsar: Vem borde bli bli hortonom?

  • Alla kan! Man måste inte ha en praktisk bakgrund som jag, många kursare är bara intresserade av ämnet.
  • Ett biologiintresse är en fördel. Gilla naturen!
  • Du bör vilja tro på den svenska odlingen, se möjligheterna. Visst är det kallt i Sverige och så, men det gäller att vara innovativ.
Senast uppdaterad: 12 aug 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Arkeologi för en modern Indiana Jones

Stenfossiler kan ge forskarna nya kunskaper om urtida djur. Professorn ger sina bästa tips om hur du blir arkeolog. Läs också om Amanda som gräver upp vikingarnas pilar. Indiana Jones ande besökte Evolutionsmuseet vid Uppsala universitet på onsdagen 30 mars. Då öppnades lådor med kinesiska fossil som stått orörda sedan 1920-talet. Forskarna är till sig av spänning.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Nischa dig mot teknik för att få jobb

Ny rapport visar var du har störst chans att få jobb just nu. Och det är inom teknikbranscherna som bristen på arbetskraft är störst. Arbetsgivarna söker med ljus och lykta efter kompetent personal inom teknik. Enligt Arbetsförmedlingens rapport ”Var finns jobben?” är arbetsmarknaden de närmaste åren stark för just data- och teknikyrken. Daniel Kressin, 23, gick sin egen väg efter gymnasiet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-29

Hon höjde sig 0,75 poäng

Tanja Danilova har skrivit högskoleprovet tre gånger och lyckades höja sitt resultat med 0.75 poäng på ett halvår – genom hårt arbete. Här kan du läsa om hur hon gjorde!

Läs mer