18 okt 2021

Nu kan de få bo på åtta kvadrat

Snart ska det bli enklare att bygga studentbostäder. Både regering och socialdemokrater kräver nu förändringar för att lösa student­ernas bostadskris.

Efter Metros och Fastighetsägarna Stockholms idétävling om framtida studentboende vill nu både regering och opposition se över regelverket kring byggandet av studentbostäder.

Bostadsminister Stefan Attefall (KD) uppgav på Dagens Nyheters debattsida
i går att han gett Boverket i uppdrag att skära i byggreglerna för studentbostäder. Endast regler som rör säkerhet och hälsa ska få vara kvar.

Socialdemokraternas Mag­dalena Andersson och Veronica Palm, talespersoner i ekonomisk-politiska och bostadspolitiska frågor, krävde i söndags, i Svenska Dagbladet, att en parlamentarisk kommitté ska se över och snabbt föreslå nödvändiga förändringar i plan- och bygglagen.

Dessutom föreslog S en byggbonus på 1 miljard kronor år 2013 till byggande av studentbostäder.

– Vi har väl lyckats dra dem med oss med våra vilda experimentförsök, kommenterar Rolf Svensson, vd för stiftelsen AF Bostäder i Lund.

AF Bostäder har tidigare i år – i strid mot byggnormerna – byggt en billig så kallad BoKompakt-lägenhet på 8,8 kvadratmeter. Detta efter att kommunen beviljat tillfälligt bygglov. Men ­Boverket har överklagat att ytterligare lägenheter byggs i experimentsyfte.

Den lilla ettan i Lund är därför ett undantag. Normalt hamnar en student­lägenhet på runt 25 kvadratmeter för att alla byggregler ska uppfyllas.

Stockholms Studentkårers Centralorganisation har föreslagit att delar av nya hus kan handikappanpassas istället för hela. 

– Det är positivt att frågan om studentbostäder förs upp från alla politiska läger. Det behövs fler bostäder om vi ska kunna ha en långsiktig, stabil tillväxt i Stockholmsregionen, säger Mia Enayatollah, informationsdirektör på Fastighetsägarna Stockholm.

Krångliga regler försenar bygget

• KRAVEN
Boverkets regler ställer i dag krav på allt från utformning, tillgänglighet och bärförmåga till hygien, buller och energihushållning. 

• LÅNG PROCESS
Något som också försenar byggen är den överklagandeprocess vi har och en idé kan ta 5–10 år innan den blir verklighet.

Mer om studentbostad

Bostadsläget – Sverige runt

Hitta din utbildning

Sök bland Sveriges alla utbildningar

Sök utbildningar utomlands

Peter Lindholm

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Studentbostad

Söker du studentboende i Stockholm, Umeå eller Lund?  Den stora utmaningen är att hitta studentbostad. Vi tipsar. På de flesta utbildningsorter finns billigare bostäder som är särskilt vikta åt studenter. Initiativtagare till dessa är ofta det lokala lärosätet, kommunen, studentnationen eller studentkåren. Oftast är studentbostäderna mindre lägenheter, pentryn eller korridorrum där du delar k ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-28

Bostadsgaranti endast i fyra studentstäder

Bostadssituationen för landets studenter inför höstterminen 2013 är svårare än på länge även utanför de största studentstäderna. Endast fyra av 32 studentstäder kan garantera ett boende inom en månad. Här kan du läsa om hur läget ser ut!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-08-11

Så länge får du vänta på studentbostad

Nu kan vi se ett skifte där antalet orter med överskott av bostäder för första gången är fler än antalet orter med brist. Studboguidensläpper varje år en rapport som sammanställer situationen för studentboenden i Sveriges olika studieorter. Läs mer här! 

Läs mer