Visa allastudier.se som: Mobil

Ny diplomutbildning – bli raw foodkock!

Raw food fick folk att rynka på näsan för fem år sedan – i dag är det mer populärt än någonsin. Nu kan du också haka på trenden och bli diplomerad raw foodkock. Kostrådgivaren Ulrika Hoffer leder den nya utbildningen på Medborgarskolan i Stockholm och vill få ännu fler att få upp ögonen för matlagningsformen.
– Raw food ska vara för alla, säger hon.

Medborgarskolans utbildning till raw food-kock är en nyhet som direkt blev en stor succé. Ulrika Hoffers villkor för att ta hand om utbildningen kan har varit en av anledningarna bakom framgångarna.

– Detta handlar inte om raw food som någon slags religion som ska göra dig till en bättre människa – det här handlar om ren matlagning. Jag vill sprida kunskapen om raw food som matlagningsform. Det är viktigt att det inte blir en elitistisk grej; raw food ska vara för alla, vare sig man vill äta det sju dagar i veckan eller vill laga det en gång i månaden. Det finns många myter, halvsanningar och direkta osanningar som jag ser som min plikt att slå hål på, säger Ulrika Hoffer.

Ett vanligt missförstånd är att maten inte är tillagad – vilket inte stämmer.
– Det finns mängder av tekniker och en hel maskinpark att använda sig av – juicepressar, mixers, grönsakssvarvar, och så vidare. Raw food är inte bara rivna morötter, det är också en härlig lasagne gjord på grönsaker med härliga umamismaker.

I dag har de flesta caféer en chiapudding, avokadoglass eller raw foodboll att erbjuda sina gäster. En trend som gjort allt fler med matlagning som affärsidé nyfikna på att lära sig mer.
– Det finns två grupper som går den här utbildningen: de som har ett intresse för raw food, hälsa och mat, samt kallskänkor, kockar och caféanställda som vill lära sig konsten fullt ut. Det mesta i utbildningen kretsar kring praktiska moment, men vi har också en del om näringslära, säger Ulrika Hoffer. 

Varför ska man hoppa på er utbildning?
– Med diplomet som du får efter genomförd utbildning har du genomgått alla grundläggande moment inom raw food-matlagning. Vi täcker in allt, står oss bra internationellt och med risk för att låta skrytsam har vi Stockholms bästa undervisningskök. Oavsett om du är en hemmakock eller har matlagning som jobb tillgodoser vi dig med väldigt nyttig kunskap.

Se alla kockutbildningar här. 

Ulrika Hoffers... 

... bästa tips till den som är nyfiken på raw food:
– Börja med smoothies och desserter. Jag skulle kalla det nybörjar-raw food som är lätt att ta till sig. Om du tänker att detta handlar om 70-talets råkost – tänk om! Raw food är inget tröstpris bland annan mat, utan det finns mängder av roliga och goda recept.

... raw food-favoriter:
– Jag har en favoriträtt som jag äter flera gånger i veckan – och det går snabbt. Jag tar en squash, sätter den i svarven och gör en pasta på den. Sedan mixar jag cashewnötter, vitlök, basilika och olja, och blandar det med squashen. Det blir en väldigt god ”pastarätt”.
En annan favorit är en morotssoppa med kokos, koriander, spiskummin, chili, vitlök, lime och vatten. Sedan kan man lägga i valfria nötter för att det ska bli lite matigare. Det blir en thaiinspirerad och mycket god soppa som är väldigt snabb att göra.

... dröm:
– Jag skulle vilja se fler gourmetbetonade restauranger som satsar på raw food-konceptet, ställen med genomtänkta menyer, smaker och konsistenser. Att man kan gå ut och äta en finare raw food-middag med ett glas vin. Där kan du som diplomerad raw foodkock verkligen fylla ett utrymme.

Fakta Ulrika Hoffer

Ulrika Hoffer är kostrådgivare, holistisk livsstilscoach och varm förespråkare för en kost fri från gluten, mjölk och socker. Hon har bland annat skrivit den prisbelönta boken Råsmart familj och är nu aktuell med nya boken Ärlig mat.

Fakta: Diplomutbildning Raw foodkock, grundutbildning

På Medborgarskolans diplomutbildning Raw foodkock lär du dig grunderna inom raw food, och kan sedan exempelvis driva café som serverar raw food. Du kan även använda dina kunskaper på exempelvis konferenshotell som vill kunna erbjuda raw foodalternativ. Eller så är du bara nyfiken och vill lära dig mer för egen del. 

Start: 11 september 2016.

Plats: Medborgarskolan, Stockholm.

Antal tillfällen: 9 tillfällen, totalt 60 kurstimmar.

Kostnad: 12 695 kronor.

AllaStudier redaktionen

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-03

Vad är en diplomutbildning?

Komvux, YH, lärling, högskola med mera. Vägarna till kunskap är många och en doldis i sammanhanget är diplomutbildningen – vad är det egentligen?

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Uppfyll drömmen om att bli författare

Drömmer du om att bli författare? Vad kul, då har du hittat helt rätt - läs mer om hur du uppfyller drömmen om att bli författare här! 

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön