21 okt 2021

Ny trend: Volontärarbeta på gymnasiet

Intresset för volontärarbete ökar bland riktigt unga. Åsa Holm gjorde sitt projektarbete på gymnasiet på barnhem i Ghana.

Vi lever i en värld som krymper, ungdomar är resvana och engagerade i frågor som berör världen, till exempel klimatet. Sociala medier som Facebook tror jag också gör att intresset för andra länder ökar, säger Eva Kaiser på Volontärresor som upplevt en fördubbling av antalet gymnasieelever som reser som volontärer de senaste åren.

Åsa Holm är en av dem som valde att göra sitt projektarbete på gymnasiet som en volontärresa. Under tre veckor tog Åsa hand om 50 barn i åldrarna 0 till 5 år på ett barnhem i Ghana.

Jag hade inställningen att åka ner för att göra skillnad för just de här barnen, inte för att rädda Ghana. Och det är inte klokt vad mycket man kan hinna på tre veckor, säger Åsa.

Syftet med projektarbetet var att informera andra gymnasieelever om hur det är att jobba som volontär. För Åsa ledde resan till att hon nu jobbar med att informera gymnasieelever om möjligheterna att åka som volontär, under och efter gymnasiet.

Jag har fått en annan syn på saker och tar inte allt för givet som att det rinner vatten ur kranen, säger Åsa.

Att jobba som volontär

  • Så hittar du volontärjobbet
  • Krav för att bli volontär
  • Villkor och kostnader

All information du behöver i Fakta: Jobba som volontär

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-19

Guide: Så går gymnasievalet till

Nu är det dags att söka till gymnasiet. Ska du bli cirkusartist, matematiker eller tolk? Här hittar du alla viktiga datum, länkar och tips. OBS! Tänk på att noga kolla just din kommuns datum eftersom de skiljer sig beroende på var i Sverige du bor. Testa dig själv Test: Vilket gymnasieprogram passar dig? Läs mer om antagning & ansökan till gymnasiet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Bästa tipsen när du ska välja program

Gymnasieantagningens chef ger sina bästa tips till årets nior inför valet. Charlott Andersson är chef på gymnasieantagningen och delar gärna med sig av sina bästa råd til ldig osm går i nian och nu ska välja din framtid. Till att börja med, säger hon, ska du tänka över dina intressen för att hamna så rätt som möjligt, men också e var du har dina bästa möjligheter.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Visst kan du ångra ditt gymnasieval

Gymnasievalet innebär stor beslutsångest för många niondeklassare – men lugn. Det finns chans att ångra sitt val. Hitta rätt i gymnasiedjungeln Hitta din gymnasieutbildning Fakta: Gymnasieprogrammen Nu är det dags att välja till gymnasiet – ett val som innebär beslutsångest för många nior. För vad händer om jag väljer fel? – Jag är absolut orolig för att till exempel hamna i en klass som inte pass ...
Läs mer