Visa allastudier.se som: Mobil

Opponering

När uppsatsen blivit inlämnad är du fortfarande inte klar. Nu är det dags att försvara och opponera.

En opponering är ett seminarium där en uppsats eller ett examinationsarbete granskas inför en betygsättning. Opponering är ett obligatoriskt moment vid många examinationsuppgifter på kandidat- och masternivå. En opponering på en doktorsavhandling kallas för en disputation.

Under opponeringen får respondenten – den som genomfört arbetet – presentera, förklara och försvara det hon gjort. Arbetet granskas av en opponent som ställer kritiska frågor. Ofta är det ett krav att du ska vara både opponent och respondent för att bli godkänd på en examinationskurs.

Ett opponeringstillfälle kan pågå under väldigt olika lång tid. Vissa kan vara mellan fem och tio minuter medan andra pågår under mer än en timme.

Opponeringens olika delar

Vanligtvis består opponeringen av två större delar.

  • Först får respondenten presentera sitt arbete, hur hon gått tillväga och vilka slutsatser man kan dra av arbetet. Här passar det också bra att respondenter lyfter fram eventuella fel eller brister i arbetet.
  • Därefter får opponenten uttala sig. Syftet brukar anses vara att få fram en konstruktiv dialog mellan opponent och respondent. Opponenten uppmanas därför att ställa öppna frågor som ”Vad tror du om…?” eller ”Varför valde du att…?”

Mot slutet av en opponering är det vanligt att öppna upp för frågor. Då får kurskamrater och andra åhörare ge sina synpunkter.

Efter opponeringen sätter en examinator betyg. Examinatorn, inte opponenten, är den som avgör om arbetet är godkänt.

Tips inför opponeringen

Så här lägger du upp din opponering!

Fått mersmak på studier?

Plugga mer! Hitta fler högskoleutbildningar

Innan du väljer! Kolla lön och efterfrågan yrke för yrke.

Senast uppdaterad: 29 maj 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2013-09-02

Uppsatsen kan ge karriären en skjuts

Uppsatsskrivande på högskolan är ett strategiskt bra tillfälle att få in en fot där man vill och skaffa sig spetskompetens. Men vilka är framgångsfaktorerna? Följ ditt intresse och var inte rädd att skriva själv, råder Jennie Ryding, som vann årets uppsatsstipendium från Unionen. Jennie Ryding, 28 valde kandidatuppsatsämne utifrån intresse och att hon själv planerade att i framtiden börja forska.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-11

Vässa ditt akademiska språk

Att de språkliga kraven höjs när man börjar på universitetet är något som som många studenter kan skriva under på. Och det kan vara svårt att sätta fingret på vad som skiljer det akademiska språket åt från det vardagliga. – Det är annorlunda här och lärarna ställer mer krav, säger Gustav von Essen, som läser andra terminen på juristprogrammet vid Stockholms universitet, och får medhåll av sin ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-10

10 tips: Så lyckas du med uppsatsen

Det är svårt att skriva uppsats – och ännu svårare att bli klar. Här får du tio enkla tips av Fredrik Hillvesson, legitimerad psykolog och författare till boken ”Sju enkla steg till en färdig uppsats”. 1. Börja!Kom igång med uppsatsen så fort som möjligt. Ju längre du väntar, desto svårare blir det och desto större risk för att du aldrig blir klar.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön