Plugga juridik - jobba var du vill
06 dec 2021

Plugga juridik – jobba där du vill

Jurister är inte bara advokater och domare. Möjligheterna är många, du kan få jobba med försäkringar, asylfrågor och ekonomi. Linn siktar mot Europa.

En jurist kan jobba inom en mängd branscher. Med en juristexamen i ryggen kan du fortsätta och bli åklagare, domare eller advokat – men en jurist kan också jobba inom förvaltning, försäljning och inköp.

Så får du jobbet

Hanna Berheim, projektledare på fackförbundet Jusek, säger att juristyrket är väldigt brett. Hon uppskattar att knappt 4 av 10 jurister arbetar i traditionella juristroller som domare och advokat.

– Många jurister har jobb där juristexamen inte krävs, med utredning, ekonomi och försäkringar.

Hanna säger att det finns två sorters juristutbildningar: dels till klassisk juristexamen som krävs för att bli åklagare, kronofogde och domare, dels alternativa vägar med program och kurser i exempelvis i affärsrätt, rättsvetenskap och handelsrätt. Titeln ”jurist” är inte skyddad och enligt Jusek är alla jurister som har examen inom ett juridiskt ämne.

Enligt Hanna är det väldigt många jurister som jobbar på företag och organisationer, något många inte känner till. Jurister i företag, förvaltning, organisationer, banker och finansbolag är betydligt fler än de jurister som arbetar i ting.

Hanna säger att det finns ett stort behov av jurister även i framtiden. Bland förbundets medlemmar är arbetslösheten låg – den öppna arbetslösheten för jurister ligger stadigt på omkring en procent.

– Vi försöker få studenterna att öppna ögonen för de möjligheter som finns istället för att stirra sig blinda på de typiska juristjobben, säger Hanna.

– Jag är intresserad av Europarätt och asylrätt, säger Linn Nordqvist som pluggar juridik i Umeå. 

– Jag började plugga juridik för att jag är intresserad av samhällsfrågor och vill ha en bred utbildning. Det kändes som att utbildningen leder till intressanta jobb när jag är färdig, säger Linn Nordqvist, 23.

Just nu pluggar hon fjärde terminen på juristprogrammet vid Umeå universitet. Till skillnad från exempelvis många ekonomprogram så väljer studenterna inte inriktning förrän i slutet av utbildningen. Då gäller valet fristående kurser. Linn har inte bestämt sig riktigt för vilka kurser hon ska välja. Men hon vet vad hon gillar.

– Jag är intresserad av Europarätt och asylrätt, viktiga frågor. Andra ämnen kan det vara svårt att bli engagerad i.

Planen för framtiden är att läsa klart programmet. Kanske hamnar hon då i Frankrike, där Linn har bott tidigare.

– Åttonde terminen skulle jag vilja plugga politik och Europarätt i Lille, säger Linn.

Linn: Bra att veta om du funderar på juridik

  • Plugga en juridisk översiktskurs, då fattar du om det passar dig.
  • Läs på vad det är innan. Här i Umeå har vi till exempel ”Student för en dag” där du kan få vara med på föreläsningar.
  • Många säger att man ska plugga så mycket på juristprogrammet. Men det är bara för att alla är så ambitiösa! Det är en vanlig utbildning.
  • Ta det lugnt, börja inte studera direkt efter gymnasiet. Jobba eller res innan, annars kan det bli tufft.
Senast uppdaterad: 06 dec 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-19

Matrix på riktigt – soldater förbereder sig med hjälp av simulationer

Hur verkligt kan ett dataspel bli? Och hur likt ett dataspel kan verkligheten bli? En forskarstudent har skapat simulationer av verkligheten. Doktoranden Charlotte Sennersten disputerade 10 november vid Blekinge Tekniska Högskola med avhandlingen ”Model-based Simulation Training supporting Military Operational Processes”. I studien har hon följt officerare som ska tränas för uppdrag i Afghanista ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Tropisk marinbiologi – med paradiset som arbetsplats

För många vore det en dröm att jobba i ett tropiskt paradis med fiskar, koraller och marina däggdjur. Utbildningar inom miljö har blivit 2000-talets framtidsbransch. – I tropisk miljö kan du jobba i u-länder med u-landsfrågor. Jag jobbar i Tanzania och handleder doktorander. På Sida kan man jobba med exempelvis vattenfrågor i Afrika, säger Martin Gullström vid Stockholms universitet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Så klarar du den totala katastrofen

Staden är drabbad av jordbävning, alla flyr – men du reser dit. Låter det otroligt? Inte för dig som pluggat en speciell utbildning. Man kan fråga sig om det går att förbereda sig inför en katastrofsituation. Men oavsett om det gäller att hjälpa barn i konflikthärdar eller att fly från zombies finns en utbildning för det. I Skåne finns ett program för dig som vill hjälpa till efter översvämningar ...
Läs mer