Hotell Lindesnes
12 apr 2016

Plugga till hotellerist – starta hotell i Norge

Vill du kunna planera en konferens, rekommendera viner, boka in nya gäster och ständigt ge världens bästa service? En hotellerist har koll på hela hotellet.

Vad gör en hotellerist?

- Att vara hotellerist innebär att du har koll på alla hotellets avdelningar. För att vara en bra chef måste du ha förståelse för allt, du måste kanske inte kunna göra allt i köket och så, men du ska kunna hjälpa till. Det är en speciell bransch, vi säljer ju en upplevelse!

Ebba Franzén har varit med och startat ett nytt hotell i Lindesnes på Norges sydspets. Hon utbildade sig till hotellerist vid den tvååriga KY-utbildningen i Hotel Management i Jönköping. Efter det jobbade hon på hotell i Jönköping i ett och ett halvt år. Idag kan hon titulera sig Front Office and Revenue Manager.

Vilka fördomar möter du?

- Att jag är ung och tjej. Jag är bara 25 år, så det gäller att kunna leverera för att bemötas med respekt.

Varför sökte du utbildningen?

- Det har alltid varit drömmen att jobba inom hotell. Farfar var hotelldirektör. Alla andra tjejer ville bli frisör och flygvärdinna när jag växte upp. Jag ville jobba på hotell.

Hur hamnade du i Norge?

- Jag fick en förfrågan att vara med och starta upp ett nytt hotell i Norge. Så jag tänkte att ”Klart jag ska göra det!”

Ebba tipsar: Så får du mitt jobb
  1. Utbildning. Utan det kommer du inte långt.
  2. Var inte rädd för att hänga med på nya saker.
  3. Var beredd på att jobba hårt. Tempot är högt.
  4. Skaffa en "mentor", det har du stor nytta och glädje av!
  5. Var ödmjuk och personlig.
Per Samuelson
Senast uppdaterad: 12 apr 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-11

Utbilda dig till 8000 jobb

Gillar du trä och möbler? De närmsta åren kommer det att finnas tusentals jobb i bland annat Västra Götaland och Skåne. Trä- och möbelindustrin behöver nyrekrytera omkring 8 000 personer fram till och med 2015, enligt en undersökning som branschorganisationen TMF låtit göra. Störst är rekryteringsbehovet i Västra Götaland, Västerbotten, Småland och Skåne.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

351 beviljade YH-utbildningar

IP-Paralegal, Kommersiell drönaroperatör och Virtual Reality-utvecklare är tre nya utbildningar som Myndigheten för yrkeshögskolan har gett klartecken att starta under hösten 2017 och våren 2018. Nu är det klart vilka yrkeshögskoleutbildningar som får tillstånd av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta de närmaste åren. Totalt har 351 yrkeshögskoleutbildningar blivit beviljade och kommer förse ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-28

Paralegal: Snabba vägen in i juridiken

Efter bara två års utbildning kan du få jobb på advokatkontor. ”Paralegal” är utbildningen som ger dig jobbet på nolltid. Paralegal, eller juristassistent, är en ny roll i svenskt rättsväsende.

Läs mer