03 jul 2019

Pluggade och fick ett nytt liv

För kommunen var det en lönsam investering. För Alina Narmontiene innebar det ett nytt liv. Nu vill Almega, tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation, att den så kallade Nacka-modellen ska införas i hela landet. En reform där investeringar i integration leder till jobb. 

Hennes make flyttade från Litauen till Sverige redan för tio år sedan för att jobba i byggbranschen. För fem år sedan fick Alina Narmontiene, 45, nog av att leva som särbo och följde efter. Barnen hade redan lämnat boet och lever i sin tur på Irland och i Finland.

– Det är jättesvårt att leva i olika länder, men det är inte heller så lätt att starta om i livet när man är vuxen. Det är ett annat språk, en annan kultur, allt är nytt. Men jag ville jobba, så förstod att jag snabbt måste lära mig språket och utbilda mig. Språket spelar en jättestor roll i livet.

I Litauen arbetade hon i en matbutik, men hon ville hellre verka i ett yrke där hon kunde hjälpa andra. Efter ett år på Omsorgslyftet Utbildningar i Ektorp, Nacka, var Alina redo för den svenska arbetsmarknaden. 

På vuxenskolan, som har drygt 700 elever, finns olika yrkesutbildningar inom vård och omsorg, barn och fritid, handel och administration samt hotell och turism. Man kan också läsa in sin gymnasiekompetens för att kunna söka in till högskola eller universitet.

– Jag är väldigt tacksam för min lärare som hjälpte mig att hitta en praktikplats där jag senare fick ett fast jobb. Jag jobbar som vårdare på ett gruppboende för människor med funktionsnedsättningar. Det är det första jobb jag trivs med. Jag är jättenöjd!

Vårdläraren Anneli Bergström berättar att Alina först gav ett blygt och osäkert intryck, men i takt med språkkunskaperna växte självförtroendet.

– Det som var bra var att lärarna såg varje persons behov, och så var det anpassat för olika människor. Det bästa var att man själv kunde välja när man ville läsa; på dagarna, kvällarna, på distans – och behövde man hjälp var det alltid lätt att nå lärarna. Det var jättebra, säger Alina Narmontien.

Att studietiden är individanpassad beror på att många elever redan har jobb, men behöver komplettera sin utbildning.

– Det krävs ofta för att de ska kunna behålla sitt jobb, byta, söka nytt eller få ett fast jobb. Även för vikariat kräver arbetsgivaren i dag att man har en utbildning, förklarar Anneli Bergström.

– Kommunen är också väldigt mån om att man ska kunna söka om, att man ska kunna få en andra chans.

Alina Narmontien inflikar snabbt att det är en chans man bör ta tillvara på. 

– Jag skulle vilja rekommendera alla att gå och utbilda sig oavsett ålder, kultur och religion. Man kan alltid börja ett nytt liv. 

Redaktion AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Från lärling till stjärnkrog

För ett år sedan påbörjade Ebba Cowan sin lärlingsutbildning som kock. Nu är hon på väg till England för ett jobb på Michelinprisade restaurangen Northcote. Ebba Cowan, 21 har alltid älskat mat och efter att ha jobbet som servitris insåg hon att hon även gillade att jobba i restaurangbranschen. När hon läste om den ettåriga lärlingsutbildningen till kock fastnade hon direkt.­ – Jag trivs med ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-17

Maxa tiden på Komvux

Komvux är ofta en hållplats på vägen till högskolan som de flesta vill passera så snabbt som möjligt. Vi frågade studie-och yrkesvägledare om hur man läser in sina kurser där så effektivt som möjligt. Hitta din Komvuxutbildning Fakta: Komvux Platsbundet, distans, eller bara tenta av. Heltid, halvtid eller deltid. Parallella kurser eller en i taget.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-20

Lärlingsutbildning

Att gå en lärlingsutbildning innebär att gå bredvid en mästare som handleder dig på arbetsplatsen. Lärlingsutbildning är för dig som vill lära dig i skarp miljö, där du befinner dig i verkligheten hela tiden. Det finns olika sätt att utbilda sig i lärlingsform. Här kan du läsa om vilken form som passar dig bäst beroende på dina förkunskaper. 

Läs mer