03 jul 2019

Pluggade och fick ett nytt liv

För kommunen var det en lönsam investering. För Alina Narmontiene innebar det ett nytt liv. Nu vill Almega, tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation, att den så kallade Nacka-modellen ska införas i hela landet. En reform där investeringar i integration leder till jobb. 

Hennes make flyttade från Litauen till Sverige redan för tio år sedan för att jobba i byggbranschen. För fem år sedan fick Alina Narmontiene, 45, nog av att leva som särbo och följde efter. Barnen hade redan lämnat boet och lever i sin tur på Irland och i Finland.

– Det är jättesvårt att leva i olika länder, men det är inte heller så lätt att starta om i livet när man är vuxen. Det är ett annat språk, en annan kultur, allt är nytt. Men jag ville jobba, så förstod att jag snabbt måste lära mig språket och utbilda mig. Språket spelar en jättestor roll i livet.

I Litauen arbetade hon i en matbutik, men hon ville hellre verka i ett yrke där hon kunde hjälpa andra. Efter ett år på Omsorgslyftet Utbildningar i Ektorp, Nacka, var Alina redo för den svenska arbetsmarknaden. 

På vuxenskolan, som har drygt 700 elever, finns olika yrkesutbildningar inom vård och omsorg, barn och fritid, handel och administration samt hotell och turism. Man kan också läsa in sin gymnasiekompetens för att kunna söka in till högskola eller universitet.

– Jag är väldigt tacksam för min lärare som hjälpte mig att hitta en praktikplats där jag senare fick ett fast jobb. Jag jobbar som vårdare på ett gruppboende för människor med funktionsnedsättningar. Det är det första jobb jag trivs med. Jag är jättenöjd!

Vårdläraren Anneli Bergström berättar att Alina först gav ett blygt och osäkert intryck, men i takt med språkkunskaperna växte självförtroendet.

– Det som var bra var att lärarna såg varje persons behov, och så var det anpassat för olika människor. Det bästa var att man själv kunde välja när man ville läsa; på dagarna, kvällarna, på distans – och behövde man hjälp var det alltid lätt att nå lärarna. Det var jättebra, säger Alina Narmontien.

Att studietiden är individanpassad beror på att många elever redan har jobb, men behöver komplettera sin utbildning.

– Det krävs ofta för att de ska kunna behålla sitt jobb, byta, söka nytt eller få ett fast jobb. Även för vikariat kräver arbetsgivaren i dag att man har en utbildning, förklarar Anneli Bergström.

– Kommunen är också väldigt mån om att man ska kunna söka om, att man ska kunna få en andra chans.

Alina Narmontien inflikar snabbt att det är en chans man bör ta tillvara på. 

– Jag skulle vilja rekommendera alla att gå och utbilda sig oavsett ålder, kultur och religion. Man kan alltid börja ett nytt liv. 

Redaktion AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-11

Distansplugga dig till en karriär

Allt fler väljer att läsa upp sina betyg på distans. För Mathias Kågell, 29, blev distansstudierna en väg mot juristdrömmen. Många förknippar gymnasial vuxenutbildning med vanliga klassrum – men på företagen som anordnar kommunal vuxenutbildning märker man ett ökat intresse för kurser på distans. – Distansutbildningarna passar ju otroligt bra om man vill läsa på tider som inte passar för vanlig kl ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Alla ska få rätt till komvuxutbildning

Regeringen vill stärka rätten till vuxenutbildningen genom att ge alla rätt att läsa in grundläggande och särskild behörighet till högskolan. Regeringen anser att individens möjligheter att gå vidare till högre studier behöver öka. Därför aviserar regeringen i kommande budgetproposition att rätten till kommunal vuxenutbildning ska stärkas. Alla ska ha rätt att läsa in grundläggande och särskild be ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Få koll på Komvuxregler

Reglerna för Komvux har rykte om sig att vara krångliga. Nu har i alla fall möjligheten att läsa mot ett slutbetyg förlängts med ytterligare ett och ett halvt år. 

Läs mer