26 feb 2015

Plugget som leder fram till jobb

Varje år omprövas vilka utbildningar som ska godkännas som YH-utbildningar. Kriteriet är att det ska finnas ett behov på arbetsmarknaden när eleven går ut. Därför är andelen som får jobb efter dessa utbildningar hög.

Den som går en Yh-utbildning ska få jobb. Det försöker Myndigheten för yrkeshögskolans egna analyser se till.

Varje år behandlar Myndigheten för yrkeshögskolan över 1000 ansökningar om att få bedriva utbildning. De som inte blir beviljade behöver inte sakna kvalitet. Det kan också handla om att behovet på arbetsmarknaden är större någon annanstans. Och att det inte finns medel att bevilja alla som lever upp till kraven. 

 Flest utbildningsplatser brukar beviljas inom ekonomi, administration och försäljning, som är de största utbildningsområdena inom yrkeshögskolan. Dessa utbildningar leder till yrken som redovisningsekonom, företagssäljare, inköpare och löneadministratör – och nästan alltid till jobb.

Ett av de viktigaste kriterierna för att få starta en ny utbildning är att eleverna som har tagit examen från utbildningen ska efterfrågas av arbetslivet.

– 86 procent har jobb sex månader efter examen. 42 procent får jobb på det företag där de har praktiserat. säger Johan Blom, utbildningschef på Myndigheten för yrkeshögskolan.

I regionala analyser tittar myndigheten på alla Sveriges läns utveckling och framtida behov av arbetskraft. Det finns även skillnader i landet på vilka yrken som efterfrågas. I Stockholm är till exempel behovet av IT-utbildningar större än i till exempel Göteborg där teknik och tillverkning är ett större utbildningsområde.

– Ofta kan vi inte bevilja alla ansökningar till en specifik yrkesroll på grund av begränsade medel, då måste vi bedöma var i landet som behovet är störst, säger Johan Blom.

Adam 24: Min kompis fick jobb via sin utbildning

Adam Fakhouri, 24, drömmer om att öppna en egen redovisningsbyrå. Därför har han valt en av de Yh-utbildningar som har flest platser i Stockholms län och som ger god chans att få jobb efter examen.

– Jag har en kompis som har gått en liknande utbildning och idag jobbar han på företaget han praktiserade hos, säger Adam Fakhouri.

Linn 26: Att så många får jobb direkt lockade mig

Efter att ha jobbat några år som kontorschef på företaget Exchange Finans ville han vidareutbilda sig. Valet blev redovisningsekonom, den praktiska delen i yrkeshögskoleutbildningen spelade stor roll. Just nu går han den fjärde och sista terminen på Xenters Yrkeshögskola i Tumba.

– Genom utbildningen hoppas jag på en ny tjänst och att i framtiden kunna starta eget.

För drygt två år sedan hörde Linn Stein, 26, talas om en Yh-utbildning på Göteborgs Tekniska College som nästan garanterat gav jobb. I maj är hon färdig produktionsutvecklare och kan arbeta inom alla tillverkningsindustrier men även inom logistik.

– Att så många får jobb direkt efter utbildningen var en av anledningarna till att jag valde den. En annan var att jag ville byta arbetsuppgifter, säger Linn Stein.

Efter gymnasiet börjande hon jobba extra på en metallindustri. Sedan väntade jobb som montör och produktionspersonal. Tack vare vidareutbildningen hoppas Linn Stein på ett jobb inom teknisk projektledning eller som teknisk chef.

– Antingen får jag läsa fler utbildningar eller arbeta mig uppåt på ett företag.

Hitta Yh-utbildningen

Sök bland samtliga Yh-utbildningar i AllaStudiers utbildningssök

Caroline Engvall/Jenny Sköld
Senast uppdaterad: 26 feb 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

KY

Med 1/3 av utbildningtiden som praktik har KY-utbildningarna gjort succé på arbetsmarknaden. 80 % av studenterna får jobb direkt. KY-utbildning försvinner - ersätts av YH-utbildning Den sista december 2013 upphörde kvalificerad yrkesutbildning (KY) som utbildningsform och ersattes av yrkeshögskoleutbildning (YH). Hitta yrkesutbildningar här. För den som har gått en KY-utbildning innebär det att de ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-11-08

Urartad fest - nytt sätt att marknadsföra

Ebba Sjöberg och Lena Thulin drog ihop sin klass för en eftermiddag på stan. Det blev en av de mest annorlunda marknadsföringsinsatserna för en utbildning vi har sett. En urartad fest som behöver en utbildad eventkoordinator. En lullig festdeltagare kommer fram och frågar var man fyller på champagnen. Några dansar i otakt och undrar när bandet egentligen ska börja spela.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-16

Bönder nöjdaste Yh-eleverna

Nio av tio är nöjda med sin Yh-utbildning. Men vilka är mest nöjda? Jo, lantbrukare och djurvårdare!

Läs mer