Visa allastudier.se som: Mobil

Urban gardener – en het nyhet

2 000 fler platser på yrkeshögskoleutbilldningar i år jämförelse med förra året. "Urban Gardener" är en av de utbilldningar som startar för allra första gången det kommande året.

Yh-myndigheten har nu beviljat de utbildningar som får starta 2013 och början av 2014. 311 utbildningar får starta, vilket motsvarar cirka 8 300 studerandeplatser per utbildningsomgång. Besluten innebär att det totala antalet årsplatser inom yrkeshögskolan beräknas öka med cirka 2 000 mellan 2012 och 2013.

Flest platser har beviljats inom områdena Ekonomi, administration och försäljning, Teknik och tillverkning, Hälso- och sjukvård samt socialt arbete och Data/IT.  Stockholm, Västra Götaland samt Skåne är de län som tilldelas flest studerandeplatser.

En av de helt nya utbildningar som startar under kommande år är utbildningen "Urban Gardener" på Munkagårdsgymnasiet i Varberg. Bo Andersson är utbildningschef på programmet och har precis fått besked att de blivit beviljade stöd när AllaStudier ringer.

Grattis!

– Ja, visst är det kul, speciellt eftersom vi är den enda trädgårdsutbildningen som har blivit beviljad, säger Bo.

Vad handlar utbildningen "Urban gardener" om?

– Vi ska utbilda människor både för den offentliga sidan. det vill säga park, kyrka och bostad och för den nya småskaliga odlingen som blir allt vanligare att  hyresgäster står för inne i städerna. Vi ingår i ett samarbete med Varbergs kommun och Varbergs Bostad AB där det ska byggas 5 nya hyreshus där tanken är att våra elever ska vara delaktiga i att skapa utemiljön.

Är ni den enda utbldlningen i Sverige med den här inriktningen?

– Vi kan inte se att det finns någon annan som har någon liknande utbildning.

När kan man söka?

Utbildningen börjar vårterminen 2014, och vi kommer öppna ansökan i september 2013. Mer information kommer att finnas på hemsida.

Här är samtliga beviljade yh-utbildningar 2013:

Sök yh-utildningar

Sök yh-utibildningar i vår sökfunktion

Mer om yh-utbildningar

Studiefakta: Yrkeshögskola - vad innebär det?

Yh-utbildningarna som lockar flest

Här får 4 av 5 jobb direkt

Bästa tipsen för intervjun

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 22 jan 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-09-23

Rekordmånga kan läsa på distans

Drömutbildningen behöver inte innebära en flytt till någon liten stad långt bort. Rekordmånga YH-utbildningar finns nu på distans.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-21

Bra läge att starta eget under studierna

Starta eget under studietiden för att skaffa dig arbetslivserfarenhet och få utrymme att göra det du vill, utan att behöva ta stora risker ekonomiskt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-25

Studera ett år – få jobb direkt

Vill du ha ett kvalificerat jobb efter en kort utbildning? Då behöver du inte läsa fem år vid ett universitet. Här hittar du landets kortaste utbildningar som ger jobb. 

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön