19 okt 2021

Urban gardener – en het nyhet

2 000 fler platser på yrkeshögskoleutbilldningar i år jämförelse med förra året. "Urban Gardener" är en av de utbilldningar som startar för allra första gången det kommande året.

Yh-myndigheten har nu beviljat de utbildningar som får starta 2013 och början av 2014. 311 utbildningar får starta, vilket motsvarar cirka 8 300 studerandeplatser per utbildningsomgång. Besluten innebär att det totala antalet årsplatser inom yrkeshögskolan beräknas öka med cirka 2 000 mellan 2012 och 2013.

Flest platser har beviljats inom områdena Ekonomi, administration och försäljning, Teknik och tillverkning, Hälso- och sjukvård samt socialt arbete och Data/IT.  Stockholm, Västra Götaland samt Skåne är de län som tilldelas flest studerandeplatser.

En av de helt nya utbildningar som startar under kommande år är utbildningen "Urban Gardener" på Munkagårdsgymnasiet i Varberg. Bo Andersson är utbildningschef på programmet och har precis fått besked att de blivit beviljade stöd när AllaStudier ringer.

Grattis!

– Ja, visst är det kul, speciellt eftersom vi är den enda trädgårdsutbildningen som har blivit beviljad, säger Bo.

Vad handlar utbildningen "Urban gardener" om?

– Vi ska utbilda människor både för den offentliga sidan. det vill säga park, kyrka och bostad och för den nya småskaliga odlingen som blir allt vanligare att  hyresgäster står för inne i städerna. Vi ingår i ett samarbete med Varbergs kommun och Varbergs Bostad AB där det ska byggas 5 nya hyreshus där tanken är att våra elever ska vara delaktiga i att skapa utemiljön.

Är ni den enda utbildningen i Sverige med den här inriktningen?

– Vi kan inte se att det finns någon annan som har någon liknande utbildning.

Här är samtliga beviljade yh-utbildningar:

Sök yh-utildningar

Sök yh-utbildningar i vår sökfunktion

Mer om yh-utbildningar

Studiefakta: Yrkeshögskola - vad innebär det?

Yh-utbildningar som leder till jobb

Yh på distans

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 19 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-11-18

Test: Vad ska du jobba med?

Trött på att singla slant om vad du ska göra efter examen? Ta reda på vilket jobb som skulle kunna passa din personlighet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Marknadsföring – jobba med hockey-VM

Är du kreativ och gillar sälj? Marknadsförare behövs inom alla branscher. David pluggar till sportmarknadsförare och jobbar just nu med hockey-VM.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Toppa utomlands

En yrkeshögskoleutbildning är branschnära och skapar kontakter – i Sverige. Men om du vill söka jobb utomlands krävs oftast en Bachelor- eller Masterexamen från universitet.

Läs mer