Visa allastudier.se som: Mobil
Pluggar YH-utbildning framför en dator

Yh-utbildningar som leder till jobb

Vill du gå en YH-utbildning som leder till jobb direkt efter examen?
Grundidén med yrkesutbildningar är att fylla luckor i arbetsmarknaden. Utbildningssamordnare, företag och arbetsgivare i branschen skräddarsyr yrkesutbildningar utifrån arbetsmarknadens behov.

Hur många får jobb efter en YH-utbildning?

Enligt myndigheten för yrkeshögskolan, (Myh) är det omkring 80-90 procent som får jobb direkt efter sin YH-utbildning. Samtidigt som MYh påtalar att inom en del branscher, där brist och behov är som störst, utlovas nästintill jobbgaranti efter utbildningen. 

Yrkeshögskoleutbildningar är ofta inriktade till en smal och mer tydlig yrkesroll än tillexempel en universitets eller högskoleutbildning. Kurser och innehåll är baserat på de bristområden som finns på arbetsmarknaden. För att säkerställa att du som studerar på yrkeshögskola får yrkeskompetens som är aktuell och relevant för din yrkesroll och bransch.
I takt med arbetsmarknadens utveckling så förändras också YH-utbildningens kurser och innehåll. 

YH-utbildning som leder till flest jobb

På arbetsförmedlingens hemsida går det att läsa om konkurrens prognos inom olika yrkesområden. Det ger en tydlig indikation på inom vilka yrkeskategorier det råder stor brist.
Här hittar du tips på yrkesutbildningar som med stor chans leder till jobb...

Förutom de kategorier som nämnts ovan så bedöms framtidsutsikterna extra goda för dig som vill jobba med...

Vad är en YH-utbildning?

- Yrkeshögsutbildningar bedrivs av kommuner, privata utbildningsföretag, statliga myndigheter, högskolor eller landsting.

- Alla yrkesutbildningar innehåller kurser som är teoretiska och praktiska. Den praktiska kursen kallas LIA (lärande i arbete) och är förlagda på en arbetsplats.

- Alla YH-utbildningar utformas i ett nära samarbete mellan näringsliv, arbetsgivare och MYh (Myndigheten för yrkeshögskolan).

- Representanter från arbetsmarknaden är delaktiga i utbildningens ledningsgrupp,  
- Innan varje ny yrkesutbildning får starta ska den godkännas av MYh. 

MYh kontrollerar att utbildningen följer
 
-Lagar, förordningar och regler.
-Säkerställer att utbildningen är kvalitativ.
-Samt granskar vilka behov som finns på arbetsmarknaden. 

Lärande i arbete (LIA) 

En YH-utbildning innehåller omkring 25 procent LIA (Lärande i arbete) dvs praktik.  LIA kursen genomför du på en arbetsplats med handledning av en arbetsgivare. LIA:an ger dig möjlighet att praktiskt öva och utveckla erfarenhet och kunskap inom din framtida yrkesroll. Samtidigt som du skapar kontakter i branschen, som senare kan leda till jobb.

Skillnad mellan YH-utbildning och universitetsutbildning

En yrkesutbildning är ofta kortare än universitetsutbildningar.
De flesta yrkesutbildningar är mellan 1-2,5 år. (Det finns både kortare och längre YH-utbildningar).
Men för att du ska erhålla en yrkeshögskoleexamen ska utbildningen du väljer vara minst 1 år lång. Väljer du en kortare utbildning än 1 år, får du istället ett utbildningsbevis.
En till stor skillnad mellan en yrkeshögskola i jämförelse med universitet är den täta samverkan som finns mellan yrkeshögskola, näringsliv och arbetsgivare. 

Senast uppdaterad: 30 mar 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-03

Så funkar YH-utbildningar

Visste du att varje yrkeshögskoleutbildning som startas gör det på grund av att samhället är i behov av just den kompetensen?

Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-09-13

Boosta din kreativitet

Kreativitet hyllas i samhället. Arbetsplatser uppmanas att skapa ett kreativt klimat för att uppmuntra nya idéer och i skolan är numera entreprenörskap en del av läroplanen. Men vad kan man själv göra  för att bli mera kreativ? Vi frågade kreativitetsexperten om råd. Nicolas Jacquemot är etnolog, författare och bokaktuell med ”Kreativitetskoden”. Där avslöjar han hemligheterna bakom kreativitet oc ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-02-12

Medieinstitutet det självklara valet för många studenter

Vill du utbilda dig inom webb, media, kommunikation och marknadsföring? Läs mer om yrkeshögskolan Medieinstitutet och hur de ser till att nio av tio studenter har jobb efter examen!

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön