Pluggar YH-utbildning framför en dator
31 jan 2024

YH-utbildningar som leder till jobb

Vill du gå en YH-utbildning som leder till jobb direkt efter examen?
Grundidén med YH-utbildningar är att fylla luckor i arbetsmarknaden. Utbildningssamordnare, företag och arbetsgivare i branschen skräddarsyr utbildningarna utifrån arbetsmarknadens behov.

Hur många får jobb efter en YH-utbildning?

Enligt myndigheten för yrkeshögskolan, (MYH) är det omkring 90 procent som får jobb inom ett år efter att de avslutat sin examen.

Yrkeshögskoleutbildningar är ofta inriktade till en smal och mer tydlig yrkesroll än till exempel en universitets- eller högskoleutbildning. Kurser och innehåll är baserade på de bristområden som finns på arbetsmarknaden. På så sätt säkerställs att du som studerar på yrkeshögskolan får yrkeskompetens som är aktuell och relevant för din yrkesroll och bransch. I takt med arbetsmarknadens utveckling förändras och uppdateras också YH-utbildningarnas kurser och innehåll. 

Utbildning som leder till jobb

På arbetsförmedlingens hemsida går det att ta del av konkurrensprognoser inom olika yrkesområden. Det ger en tydlig indikation på vilka yrkeskategorier det råder stor brist inom.

Vad är en YH-utbildning?

  • Yrkeshögskoleutbildningar bedrivs av kommuner, privata utbildningsföretag, statliga myndigheter, högskolor eller landsting.
  • Alla utbildningar innehåller både teoretiska och praktiska kurser. Den praktiska kursen kallas LIA (lärande i arbete) och är förlagd på en arbetsplats.
  • Alla YH-utbildningar utformas i ett nära samarbete mellan näringsliv, arbetsgivare och MYH.
  • Representanter från arbetsmarknaden är delaktiga i utbildningens ledningsgrupp.
  • Innan varje ny utbildning får starta ska den godkännas av MYH. 

Det här gör MYH

  • Kontrollerar att utbildningen följer lagar, förordningar och regler.
  • Säkerställer att utbildningen är kvalitativ.
  • Samt granskar vilka behov som finns på arbetsmarknaden. 

Lärande i arbete (LIA) 

En YH-utbildning innehåller omkring 25 procent LIA (Lärande i arbete), det vill säga praktik. LIA-kursen genomför du på en arbetsplats med hjälp av en handledare. LIA ger dig möjlighet att praktiskt öva och utveckla erfarenhet och kunskap inom din framtida yrkesroll. Samtidigt får du möjlighet att knyta viktiga kontakter i branschen som senare kan leda till jobb.

Skillnad mellan YH-utbildning och högskoleutbildning

En yrkeshögskoleutbildning är ofta kortare än utbildningar på högskola eller universitet. De flesta YH-utbildningarna är mellan ett och två och ett halvt år. För att du ska erhålla en yrkeshögskoleexamen ska utbildningen du väljer vara minst ett år lång. Väljer du en kortare utbildning får du istället ett utbildningsbevis. En till stor skillnad mellan YH och universitet eller högskola är den täta samverkan mellan yrkeshögskolan, näringslivet och arbetsgivare. 

Vilket yrke passa dig? Gör vårt yrkestest här! 

Senast uppdaterad: 31 jan 2024

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Boosta din kreativitet

Kreativitet hyllas i samhället. Arbetsplatser uppmanas att skapa ett kreativt klimat för att uppmuntra nya idéer och i skolan är numera entreprenörskap en del av läroplanen. Men vad kan man själv göra  för att bli mera kreativ? Vi frågade kreativitetsexperten om råd. Nicolas Jacquemot är etnolog, författare och bokaktuell med ”Kreativitetskoden”.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Börja din karriärsresa inom turism, hotell och event idag!

Besöksnäringen i Sverige blomstrar och behovet av välutbildade personer är stort. Läs mer om att studera Turism, hotell och event på Travel Education Centre här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-12-10

Snabb väg till nytt jobb

YH-utbildningar ger den kompetens som arbetslivet efterfrågar, visar en studie från Myndigheten för yrkeshögskolan och 9 av 10 får jobb direkt efter examen. Ice Monthira fick jobb på företaget Qopla.

Läs mer