Visa allastudier.se som: Mobil

Så funkar YH-utbildningar

Visste du att varje yrkeshögskoleutbildning som startas gör det på grund av att samhället är i behov av just den kompetensen? I dag finns 1 200 olika yrkeshögskoleutbildningar i Sverige som utbildar personer inom 230 olika yrken.

Vad är skillnaden mellan en YH-utbildning och en universitets- eller högskoleutbildning?

– I yrkeshögskoleutbildningarna ingår både teoretiska studier och praktik, så kallad LIA (Lärande i arbete), i samarbete med olika arbetsgivare. YH-utbildningar ska leda till jobb inom ett visst område, exempelvis inom sjukvården eller inom IT. För att få starta en YH-utbildning måste det nämligen finnas ett behov på arbetsmarknaden efter just det yrket som utbildningen leder till, och många får därför arbete efter examen. YH-utbildningar är ofta kortare än högskoleutbildningar, mellan ett och tre år.

Arbetsgivare är delaktiga i YH-utbildningarna, hur då?

– Det är ofta arbetslivet som initierar arbetet om att en viss utbildning behöver starta för att de märker att det saknas personer med rätt kompetens inom ett område. När utbildningen startar sitter företagen med i ledningsgruppen för utbildningen och påverkar innehållet, de kan också hålla föreläsningar och erbjuder ofta LIA-platser för studerande när det är dags för praktik. Efter examen brukar chanserna att få jobb hos dessa företag vara stora. Enligt vår senaste statistik har 51 procent av de examinerade studerande fått jobb på just sina LIA-arbetsplatser.

Hur många får jobb efter en YH-utbildning?

– 6 av 10 av de som har gått en YH-utbildning får ett jobb inom precis det område de utbildade sig till. Nästan 9 av 10, 88 procent, får ett jobb som helt eller till viss del är inom det de utbildade sig till. Så det är en stor andel av de som tar examen som faktiskt får jobb. 

För vem passar en YH-­utbildning?

– De som vet vad de vill jobba med väljer gärna en YH-utbildning. Eller så har man arbetat ett tag och vill byta bana, då kan YH-utbildningar vara ett alternativ. Vi har också många utbildningar på distans, om man vill läsa på en annan ort.

Kristoffer Rengfors, tf chefredaktör Metro

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-03

Bli en del av robotrevolutionen

Den ökade automatiseringen innebär att många yrkesroller kommer försvinna, men det betyder också att det kommer nya. En ny yrkesroll är robotprogrammerare!

yh
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-24

Rekord i antal ansökningar

Över 300 utbildningar har beviljats av Myndigheten för yrkeshögskolan. Söktrycket har aldrig varit så stort. Men vilka utbildningsområden blev populärast?

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Söka en YH-utbildning – anordnarnas bästa tips

YH-utbildningarna blir allt mer populära och konkurrensen om platserna är hård. Hur gör du egentligen för att knipa en plats? Ta del av de bästa tipsen här!

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön