16 apr 2019

Polisstudenter ska lära sig köra bil

Hittills i år har ett 30-tal polisbilar blivit totalkvaddade. Nu ska polisen lära sig resonera om hur man kör bil.

Unga förare är inblandade i de flesta av de cirka 3 500 skadehändelser med polisbilar som rapporterats under 2010. Varje år totalförstörs omkring 30 polisbilar, och det antalet har redan uppnåtts i år.

Docent Jörgen Lundälv vid Umeå universitet har studerat 323 polisaspiranters trafikkunskaper och attityder till att köra polisbil. Han anser att många är beredda att ta alltför stora risker.

– Det är som en rysk roulette, där frågan är vem som kommer att skadas där ute på vägen, säger Lundälv.

Samtidigt är var fjärde aspirant missnöjd med den körutbildning man fått på Polishögskolan, som ofta uppfattas som för teoretisk.

– Jag tror att de praktiska momenten har fått stå tillbaka vid akademiseringen av polisutbildningen, säger Lundälv.

Ett nytt upplägg, som Jörgen Lundälv varit med och utformat, är dock på gång.

– Utbildningen för att köra under utryckning kommer att vara både längre och annorlunda med mer av både praktik och teori, som träning i riskmedvetenhet, säger Christer Nyberg.

Grundutbildningen på Polishögskolan är tvåårig. Efter examen följer ett halvårs praktikutbildning som aspirant på en polismyndighet.

Tips: Polisutbildningar

Polisutbildningen

Kriminologi

Forensik

TT / AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-22

Utländska studenter blir färre

Antalet studenter från länder utanför EU/EES och Schweiz som ska börja plugga på svenska lärosäten djupdyker. Det är väntat men tvingar fram omställningar på lärosätena. Höstens nytillkommande så kallade tredjelandsstudenter uppgår endast till 1 280 personer enligt Högskoleverket. Drygt 200 av dessa - var sjätte student - kommer att studera vid Lunds universitet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-11

Kvinnor utbildar sig – män får jobben

Betydligt fler kvinnor än män skaffar högre utbildning. Ändå sitter män på toppjobben. Genusprofessor: "Antipluggkultur bland många grabbar" Obalansen mellan könen är fortsatt stor på landets högskolor och universitet. Vid 24 års ålder har 51 procent av kvinnorna påbörjat en högre utbildning – en skillnad på 15 procentenheter jämfört med männen, enligt nya siffror från Högskoleverket.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Lyckas på högskolan – trots dyslexi

Dyslexi behöver inte hindra dig att plugga på högskola. En undersökning som Malmö högskola gjort visar att studenter med dyslexi presterar bättre på högskolan än studenter utan.   Studier på högskola kan för en dyslektiker te sig som en omöjlighet med den stora mängd text som ska plöjas igenom och skrivuppgifter som ska lämnas in. Men statistiken visar att antalet studenter med dyslexi ...
Läs mer