03 jul 2019

Praktik i praktiken

Dags för praktik – men vad ska man tänka på egentligen? Amna Kodzaga, 26, pluggar marknadskommunikation inom sociala medier på Nackademin och gör just nu sin andra och sista praktikperiod innan examen.
– Det är viktigt att våga ställa krav, säger hon.

Du har läst böckerna, satt tentorna och inspirerats av föreläsarna – nu är det dags att testa vingarna ute i den riktiga världen. Praktiken är din möjlighet att sätta din nyvunna kunskap på prov i skarpt läge. Amna Kodzaga gör sin praktik på en contentbyrå på Södermalm i Stockholm och hittade platsen via sociala medier.

– Jag såg i ett Facebook-inlägg att företaget sökte en praktikant och hörde av mig.  Eftersom jag vill jobba med content, främst i sociala medier, så kändes det som ett bra ställe. Efter ett möte med min handledare blev det ännu tydligare. Jag ville jobba med webb och text och det var precis vad de behövde.

Att hitta relevanta arbetsgivare för praktiken är din första uppgift. Lägg ett par timmar på att matcha dina kompetenser och de arbetsuppgifter du vill prova med företag som kan erbjuda de möjligheterna.  

– Det här är min andra praktikperiod och det fina med praktik är att man får känna på vad man egentligen vill göra, men även vad man inte vill göra. På så sätt är du bättre förberedd när du ska söka arbete efter examen och har dessutom byggt ett kontaktnät, säger Amna Kodzaga.

Som praktikant på ett företag är det lätt att bli defensiv och tro att man inte kan ställa några krav. Amna Kodzaga menar raka motsatsen och tycker att du ska säga vad du vill ha ut av din praktikperiod och hitta ett ställe och en handledare du klickar med.

– Man ska ställa krav och vara tydlig med vad man vill göra på sin praktik. Annars är risken stor att du behandlas som den som ska göra skitgörat och blir en assistent. Det är inte därför du gör praktik. Du vill lära dig branschen, och jag har insett att jag måste vara tydlig med det – handledaren kan inte läsa mina tankar.

Vad tycker du är den stora skillnaden mellan praktik och plugg?

– Att kliva upp tidigt och prestera åtta timmar varje dag är nytt! Men den stora skillnaden är kanske främst hur korta deadlines och snabba puckar man jobbar med här. Tempot är ett helt annat än i skolan, vilket är bra att komma in i.

Vilka är dina bästa tips till andra som ska praktisera?

– I ett tidigt skede är det bra att fixa cv:t. Lyft de sakerna som är relevanta för stället du vill praktisera på för att öka dina chanser. För att inte hamna snett – våga fråga! Klyschigt nog finns det inga dumma frågor, det är bättre att ställa en fråga för mycket än tvärtom. Och till sist, var tydlig med vad det är du vill göra och vad du vill få ut av din praktik, och be om att få en handledare som tar sig tid. Det är en stor trygghet att ha någon du alltid kan vända dig till.

Allastudier redaktionen

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-03

Utlandspraktik ska göra studenterna toleranta

Utlandspraktik innebär ett nytt språk och nya vänner. Men för sjuk­sköterskestudenterna på Sophiahemmet högskola i Stockholm handlar det också om ödmjukhet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-11-28

Därför väljer så många en YH-utbildning

Funderar du på att börja plugga för att få ett kvalificerat jobb? Det finns många olika utbildningsformer att välja mellan - vi listar fördelarna med just en yrkeshögskoleutbildning!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-01-30

Utbildningar med stora jobbmöjligheter

Fastighetsbranschen växer – och skriker efter utbildad arbetskraft. På John Ericsson Institutet (JEI) utbildas fastighetsförvaltare, fastighetstekniker och fastighetsingenjörer och de har en ljus arbetsmarknad.

Läs mer