Sök utbildning 👉

Programmen som ger högst lön

Vill du tjäna stora pengar snabbt efter gymnasiet? Här är programmen. Jakob följde sin hockeydröm. Lista: Här blir lönen högst.

Skillnaden kan vara stor om du vill plugga vidare eller börja jobba direkt efter gymnasiet. Väljer du rätt så kan du få drömlönen innan du fyllt 21. Bara två år efter studenten tjänar elever från industritekniska och byggprogrammet mer än 270 000 per år.

Jakob Lilja, 18, har kombinerat en lovande framtid med ett brinnande intresse. Han pluggar på hockeygymnasiet i Ängelholm samtidigt som han spelar i allsvenska hockeylaget Rögle.

– Jag pluggar här för att kunna kombinera skola med hockey. Jag rekommenderar det till den som vill satsa på hockey. Valet är självklart om man bara vill, säger Jakob.

Genomsnittslönerna för hockeyspelare ser bra ut. Än så länge får Jakob en mindre summa pengar för utrustning och matcher. Men han siktar mot elitserien och drömmer om de stora ligorna i Ryssland och Nordamerika.

Det är inte ovanligt att en spelare i en elitserieklubb tjänar mer än 100 000 kronor i månaden. Exempelvis rapporterade Aftonbladet i oktober att Växjös Jonas Holös tjänar totalt 473 000 kronor med lön och ”sign on”-bonus varje månad.

– Lönen är inget jag tänkt på. Jag tyckte hockey var skoj och jag vill inte jobba när jag blir äldre. Men jag tänker inte på lön, jag vill spela hockey och det vore hur kul som helst att jobba som proffs, säger Jakob.

Jakobs tips innan du väljer program

    • Om man vill bli något ska man satsa på det. Det är viktigare än att tjäna pengar.
    • Välj ett ställe där du kan vara hela studietiden. Jag fick byta och det är svårt att ta igen.
    • Om du vill ha jobb kan du ha koll på prognoser. Det är helt klart positivt om man kan få jobb direkt.

        Fakta: Högst lön

        Gymnasieprogrammen som ger högst lön två år efter studenten (Rikssnitt)

        1. Industritekniska programmet 297 366
        2. Bygg och anläggningsprogrammet 274 752
        3. El- och energiprogrammet (tidigare energiprogrammet) 269 668
        4. Fordons- och transportprogrammet 268 339
        5. Teknikprogrammet 230 540
        6. Naturbruksprogrammet 222 041
        7. Hantverksprogrammet 218 372

        Källa: Gymnasiekvalitet.se

        Per Samuelson


        Annonser