Visa allastudier.se som: Mobil

Rankning

Rankning är omdebatterat i utbildningsvärlden. Helt klart är ändå att det är viktigt för studenter som väljer högskola världen över.

Rankning är ett sätt att mäta kvalitet i högre utbildning eller forskning. I jämförelse med annan kvalitetsgranskning skiljer sig rankning genom att bedömningarna är relativa – några absoluta kriterier för ”minimumkvalitet” existerar inte.

Eftersom rankningar ofta förklarar en komplex verklighet på ett enkelt sätt, har de blivit allt vanligare. Många använder dem som studentinformation när man väljer var man vill studera. Rankning förekommer över hela världen och vissa är internationella i meningen att de granskar utbildningar i flera länder.

Kritiken mot rankningsystemet är bitvis hård. Kritikerna menar bland annat att rankningar i för hög grad förenklar vad och hur man mäter.

Vad brukar rankningen bestå av?

- Man använder indikatorer

Vilka indikatorer man använder skiljer mellan rankningar och definierar vad man vill ha svar på.

- Man har informationskällor

Källorna kan skifta mycket, från personliga betraktelser till officiell statistik.

- Man mäter kvalitet i någon form

Vad man definierar som kvalitet är upp till konstruktörens tycke och hur man formulerat indikatorerna.

- Man granskar en enhet

Vissa rankningar granskar hela lärosäten, andra studerar institutioner eller utbildningsprogram.

- Man får fram ett resultat

Ofta sammanfattas lärosätets eller utbildningens ”prestation” till ett resultat.

- Man rangordnar enheterna

När alla enheter blivit granskade sammanställs resultaten i en rangordning där någon blir ”bäst”.

Vilket lärosäte är bäst?

Här nedan hittar du länkar till webbplatser med rankningslistor på världens bästa högskolor och universitet. På webbplatserna ska konstruktörerna visa vad de använt för indikatorer och hur granskningen gått till.

OBS! För att få reda på vilket lärosäte som är bäst för dig bör du inte enbart se till rankning. Rankningen har gett svar på konstruktörens frågor. Du bör undersöka om du har samma frågor eller om ditt intresse kanske gäller ett annat område.

Länkar

www.webometrics.info/

www.4icu.org/

www.topuniversities.com/world-university-rankings

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-14

Så pluggar du utomlands – direkt efter nian

Felicia kunde inte vänta på äventyret utan valde att åka till USA redan direkt efter nian. Här är tips för dig som har bråttom ut i världen.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-06-23

Studenter dödade under protester

Tre personer dog och ett trettiotal skadades under sammanstötningar mellan studenter och polis i den peruanska staden Huancavelica under tisdagen. Studenterna tände på den lokala regeringsbyggnaden i protest mot öppnandet av ett nytt universitet i regionen som tros leda till nedskärningar för det existerande universitetet, enligt den mexikanska tidningen Milenio.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Högskola utomlands

Utlandserfarenhet räknas i dagens globala värld. Frågan är bara på vilket sätt du vill studera utomlands och när du ska packa väskan. Tre sätt att komma iväg Om du vill studera på ett universitet/högskola utomlands har du i huvudsak tre möjligheter: Hitta din utbildning Utbildningar och kurser utomlands Genom din högskola/universitet Om du studerar vid ett svenskt universitet eller högskola finns ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön