08 okt 2021

Rankning

Rankning är omdebatterat i utbildningsvärlden. Helt klart är ändå att det är viktigt för studenter som väljer högskola världen över.

Rankning är ett sätt att mäta kvalitet i högre utbildning eller forskning. I jämförelse med annan kvalitetsgranskning skiljer sig rankning genom att bedömningarna är relativa – några absoluta kriterier för ”minimumkvalitet” existerar inte.

Eftersom rankningar ofta förklarar en komplex verklighet på ett enkelt sätt, har de blivit allt vanligare. Många använder dem som studentinformation när man väljer var man vill studera. Rankning förekommer över hela världen och vissa är internationella i meningen att de granskar utbildningar i flera länder.

Kritiken mot rankningsystemet är bitvis hård. Kritikerna menar bland annat att rankningar i för hög grad förenklar vad och hur man mäter.

Vad brukar rankningen bestå av?

- Man använder indikatorer

Vilka indikatorer man använder skiljer mellan rankningar och definierar vad man vill ha svar på.

- Man har informationskällor

Källorna kan skifta mycket, från personliga betraktelser till officiell statistik.

- Man mäter kvalitet i någon form

Vad man definierar som kvalitet är upp till konstruktörens tycke och hur man formulerat indikatorerna.

- Man granskar en enhet

Vissa rankningar granskar hela lärosäten, andra studerar institutioner eller utbildningsprogram.

- Man får fram ett resultat

Ofta sammanfattas lärosätets eller utbildningens ”prestation” till ett resultat.

- Man rangordnar enheterna

När alla enheter blivit granskade sammanställs resultaten i en rangordning där någon blir ”bäst”.

Vilket lärosäte är bäst?

Här nedan hittar du länkar till webbplatser med rankningslistor på världens bästa högskolor och universitet. På webbplatserna ska konstruktörerna visa vad de använt för indikatorer och hur granskningen gått till.

OBS! För att få reda på vilket lärosäte som är bäst för dig bör du inte enbart se till rankning. Rankningen har gett svar på konstruktörens frågor. Du bör undersöka om du har samma frågor eller om ditt intresse kanske gäller ett annat område.

Länkar

www.webometrics.info/

www.4icu.org/

www.topuniversities.com/world-university-rankings

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Inget är hetare än Sydafrika

Många upptäcker landet Sydafrika som turist men ganska få svenskar tar chansen att studera i landet. Elin Andersson, 27, från Malmö är en av de svenska studenter som valt att göra det. Elin Andersson är nu tillbaka i Sverige efter sina antropologistudier på Nelson Mandela University of Technology i Port Elizabeth. Hon valde Sydafrika i konkurrens med Australien och har inte ångrat sitt val.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Plugga språk och få ett försprång

Engelska och japanska är mest populärt. AllaStudier.se ger dig listan till utbildningarna. Språkresorna har under 50 års tid gett miljontals svenskar ökade kunskaper i olika språk och spännande möten med andra människor och kulturer. – Vi har noterat en ökning av de traditionella tre veckor långa språkresorna under sommarlovet som mestadels lockar 15–16-åringarna.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Studera utomlands

Lär dig ett nytt språk, skaffa livserfarenhet, bygg ett globalt nätverk. Det kan finnas många anledningar att plugga utomlands. Och det behöver inte vara så dyrt. Dessutom en investering i din framtida karriär!

Läs mer