19 okt 2021

Rekordmånga sökte till högskola

Antalet personer som söker till högskola och universitet ökar varje år. De populäraste utbildningarna finns inom tre områden. Vi har listat de fem mest sökta programmen.

I måndags var sista dagen att söka universitetsutbildning till våren. Och antalet sökande slog nytt rekord. Totalt sökte 202 244 personer ett program eller kurs, vilket är en ökning på 1 procent jämfört med förra våren, enligt statistik från VHS, Verket för högskoleservice.

– De senaste fyra åren har det varit en ökning ­både på höst- och vårterminen. Men det är fortfarande populärast att söka till hösten, säger Åke Lernefalk, pressansvarig på VHS.

Den stadiga ökningen beror delvis på hög ungdomsarbetslöshet och att det varit stora ungdomskullar som lämnat gymnasiet de senaste åren.

Och precis som tidigare är det medicin-, juridik- och ekonomiutbildningar som är populärast.

– Så har det nästan alltid varit. Folk ser det som högstatusutbildningar som ger bra jobb och förhoppningsvis bra betalt, säger Lernefalk.

Topp 5 mest sökta utbildningar till våren 2012

  1. Juristprogrammet Stockholms universitet
  2. Juristprogrammet Uppsala universitet
  3. Läkarprogrammet Karolinska institutet
  4. Juristprogrammet Lunds universitet
  5. Psykologprogrammet Stockholms universitet

Anna Andersson

Senast uppdaterad: 19 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Ännu finns chansen att bli biolog

Biologprogrammet är en av många utbildningar med platser kvar. Sök i tid om du vill ha en plats. Här hittar du lediga restplatser. Kandidatprogrammet i biologi vid Göteborgs universitet är en av många utbildningar med platser kvar inför höstterminen. Just nu är tio platser lediga. Dessutom räknar institutionen med flera sena avhopp av de som kommit in på andra utbildningar.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-26

Hjälp hjärnan att komma ihåg

Jonas von Essen, 21, har officiellt världens bästa minne och kan memorera 21 kortlekar på en timme. Själv hävdar han att hans medfödda minne inte alls är särskilt bra utan att han har tränat upp det genom olika minnestekniker. Nu använder han med framgång teknikerna. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-12-17

Så ser antagningen ut till polisutbildningen

Funderar du på att ansöka till polishögskolan? Här kan du läsa mer om hur antagningsprocessen går till och vad du behöver för behörighet för att bli antagen.

Läs mer