Kurslitteratur
06 dec 2021

SAT - högskoleprov i USA

SAT är testet du måste göra för att komma in på drömuniversitetet i USA. Förbered dig väl för att briljera på testdagen.

Vad är SAT?

SAT är ett amerikanskt högskoleprov. Gemensamt för antagningen till alla högskolor i USA är att skolan vill skapa sig en helhetsbild av dig som student. SAT-resultatet är en viktig del av den bilden men det varierar dock från skola till skola hur stor vikt de lägger vid resultatet. De flesta amerikanska universitet kräver ett testresultat på SAT när man ansöker, även för dig som utländsk student.

Hitta din utbildning i USA

Testets innehåll

Testet innehåller tre olika delar och en frivillig uppsats:

  1. Reading Test: läsförståelse med flervalsfrågor som baseras på olika typer av texter (65 min).
  2. Writing and Language Test: flervalsfrågor där du ska välja den bästa meningen för att förbättra en text (35 min).
  3. Math Test: räkneövningar med till största del flervalsfrågor. Består av en del med miniräknare och en del utan miniräknare (55 min + 25 min).
  4. Essay (frivillig): skrivuppgift där du analyserar en argumenterande text och förklarar författarens argumentation (50 min).

När och var kan jag göra testet?

Du kan göra testet i Stockholm, Göteborg och Malmö. De internationella testdagarna sker ungefär varannan månad och du måste ha registrerats innan för att få göra testet. Hör av dig till testplatsen i förväg för att vara säker på att de har öppet.

Här kan du göra SAT i Sverige:

Stockholm: På både Rödabergsskolan och Stockholm International School.

Göteborg: På Hvitfeldtska Gymnasiet.

Malmö: På Collegebound AB.

För mer information om vart du kan göra testet internationellt kan du använda sökfunktionen på den officiella webbsidan för SAT, collegeboard.org.

Förberedelser

Det är en god idé att förbereda sig väl inför testet. Har du sett vilken typ av frågor som ställs och på vilket sätt känner du dig förmodligen mer avslappnad på själva testdagen.

På Collegeboards hemsida finns det möjlighet att göra ett helt övningstest som ser likadant ut som det riktiga och få testresultat.

Du kan skriva SAT-testet flera gånger, vilket rekommenderas eftersom man oftast gör bättre resultat när man skriver fler gånger. Det fungerar också så att det är det bästa resultatet du fått på en del som räknas, oavsett när du gjorde det. Det kan dock vara en fördel att dubbelkolla med skolan hur de bedömer resultatet, då det kan variera från skola till skola.

Kostnad för testet

Testet kostar ca 55 $ och man ska anmäla sig ca en månad innan. Anmäler dig efter sista anmälningsdag kostar det 30 $ utöver kostnaden för själva testet.

Senast uppdaterad: 06 dec 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Psykologi och juridik kan förbjudas

Flera ämnen kan försvinna. Ett av skälen är att "många humanistiska tankeskolor baseras på materialism". Humanistiska ämnen på Irans universitet kommer att ses över och om de bedöms som "för västerländska" – förbjudas. Det meddelade Abolfazl Hassani, representant för utbildningsdepartementet på söndagen. Exempel som nämndes var juridik, kvinnostudier, filosofi, psykologi och statsvetenskap.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Plugga eller resa – eller både och

Ångest över att inte ha något att göra i sommar? Ett sistaminuten-tips är att förena nytta med nöje och åka utomlands på språkkurs – med studiemedel. Rebecka Nord, 27 år, är något av en språkkursveteran. Hon har varit iväg två gånger på kortare språkkurser till Aten och Nerja  i Spanien och just nu pluggar hon franska och jobbar i Bryssel. –  För mig var Aten helt nytt och kändes annorlu ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Så kommer du in på toppuniversitetet

Ett säkert sätt att kickstarta karriären är att ta sig in på ett topprankat universitet utomlands. Men för att ta sig dit krävs mer än höga betyg. Vi tittar närmare på vad som krävs. Hitta din utbildning: I AllaStudiers sökfunktion hittar du många intressanta utbildningar utomlands. Ifall man både vill och kan, då ska man. Det är inställningen Julia Klingberg, 17 år från Helsingborg, har till live ...
Läs mer