14 apr 2014

Sista tipsen inför högskoleanmälan

15 april klockan 24.00 stängs anmälan till högskolan. Och det är många som ännu inte är klara med sin ansökan. Här kommer några sista minuten-tips.

Eva Hemberg, studie- och yrkesvägledare på Malmö Borgarskola medger att det är bråda dagar för studie- och yrkesvägledare just nu, dagarna innan anmälan till högskolan ska vara inne.

Det är roligt men jag skulle önska att lite fler vore ute i bättre tid. Sista dagen före anmälan brukar jag ha kö in till mitt kontor, säger Eva Hemberg.

De flesta frågorna just nu är praktiskt inriktade, till exempel hur man ska prioritera sina val, och om det kommer att vara lättare att komma in i den nya urvalsgruppen för dem med nya betyg.

Förra året var det hela 62 169 personer som anmälde sig sista dygnet. Då kö-systemet på antagning.se inte fungerade fullt ut blev sajten för långsam och man var tvungen att förlänga ansökningstiden med ett dygn. Sofie Nordhamren, , chef för Universitets- och högskolerådets enhet för antagningshandläggning, känner sig dock lugn inför årets ansökningsomgång.

– Vi jobbar ständigt med att kontrollera och förbättra webbsidan och vi är så säkra som det går att känna sig på att det i år kommer att gå bra. Sedan finns det saker som vi inte råder över som den egna datorn och den egna uppkopplingen, så jag råder alla att undvika att söka de sista timmarna, om det går, säger Sofie Nordhamren.

Solina Yassin, 18 går sista året på ekonomiprogrammet med inriktning juridik och har precis skickat in sin ansökan, men kan fortfarande göra ändringar i den om hon vill. Just nu känner hon sig lugn.

Det har varit väldigt blandade känslor under den här perioden, jag har känt mig alltifrån upprymd till orolig. Jag har gjort bra research och läst på om utbildningar, så jag känner mig ganska lugn. Men det är klart att det är nervöst för det känns som man tar ett steg in i vuxenvärlden, säger Solina Yassin.

Hitta högskoleutbildningen

Sök bland alla högskoleutbildningar i Sverige

Värdefulla tips

Det går att anmäla sig utan aktiveringskod
Den som söker sent kommer inte hinna få den aktiveringskod som skickas ut per post till folkbokföringadressen.  Det är viktigt att veta att man kan anmäla sig ändå, det man inte kan se på nätet utan koden är betyg och meriter och inte antagningsbesked. Så fort du får koden kan du dock se detta.

Prioritera noggrant
När du för din anmälan kan du välja upp till 20 utbildningar, som ska prioriteras. Var noga med att prioritera de utbildningar du helst vill läsa högst upp på listan, även om det är osäkert om du kommer in. Tänk på att du bara kan bli antagen till 45 högskolepoäng per termin, och kommer du in på de du prioriterat högst, stryks du från lägre prioriterade val.

Kontrollera att du får bekräftelsemail
När antagning.se tagit emot din anmälan får du alltid ett bekräftelsemail. Om du inte får det efter att du har skickat iväg din anmälan, hör av dig via mail eller telefon. De har både telefon- och mailservice fram till klockan 24.

 

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 14 apr 2014

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Utbildningarna som ger dig högst lön

Vill du få bra betalt direkt efter examen? Då gäller tre stora lärosäten. När du söker ett utbildningsprogram gör du förmodligen det för att få ett bra, välbetalt jobb efteråt. Enligt siffror från Svenskt Näringsliv tjänar du bäst efter en utbildning vid Handelshögskolan i Stockholm, Lunds Tekniska Högskola (LTH) och Kungliga tekniska högskolan (KTH).
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Labbet istället för stranden i sommar

Sju Chalmersstudenter väljer labbet framför stranden i sommar. De forskar fram en ny typ av graviditetstest där en vanlig jästcell manipuleras för att luska ut om man är gravid. Rachel Engeler, 24, pluggar bioteknik och är en av de  studenter som offrar sommarledigheten för att forska i labbet i sommar. Tillsammans med sex andra studenter på Chalmers vill de ta fram ett miljövänligt, billigt ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-18

Här presterar studenterna bäst

Kvinnor presterar bättre än män, programstudenter bättre än de som läser fristående kurser och distansstudenter presterar allra sämst. Bäst av alla studenter på att ta sina poäng är sjukgymnaststudenterna. Prestationsgraden, det vill säga i vilken utsträckning en student tar sina högskolepoäng, har sjunkit i Sverige under flera år, men har det senaste året planat ut.
Läs mer