16 apr 2019

Skolor börjar med ny tideräkning

Nu byts begreppen för tideräkning ut i läroplanen för den australiensiska grundskolan. Religiösa termer ersätts med neutrala motsvarigheter. Ärkebiskopen: ”Det är absurt”.

Reaktionerna på Australiens förändring av termer i grundskolans läroplan har inte låtit vänta på sig. Ändringarna innebär att förkortningar som BC (före Kristus) och AD (Guds år) ska bytas ut mot neutrala, icke-religiösa begrepp. Både den politiska oppositionen och religiösa ledare har reagerat starkt, rapporterar Daily Telegraph.

- Det är absurt eftersom Kristi födelse kommer fortsätta att vara utgångspunkten för vår tideräkning, säger Peter Jensen, ärkebiskop i Sidney.

Oppositionens utbildningspolitiske talesman Christopher Pyne är inte heller jublande över tilltaget.

- Australien är vad det är idag på grund av vår nations judisk-kristna grund som vi ärvde från västerländsk civilisation, säger han.

Myndigheten som är ansvarig för läroböckerna, Australian Curriculum, Assessment and Reporting Authority, har försvarat beslutet med att de nya begreppen blir allt vanligare när det gäller att benämna årtal.

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-11

Paris Hilton gör reklam för kåren – där prins Carl Philip pluggar

En studentkår har tagit hjälp av Paris Hilton för att synas på Facebook. Kårens ordförande: ”Hon verkar ju gilla det.” Studentkåren vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp har under hösten använt en bild av Paris Hilton för att illustrera sin Facebook-profil. Vid samma lärosäte studerar prins Carl Philip skogs- och lantbruk sedan 2009. Ida Backström, ordförande för Alnarps Studentkår, säger sig ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Prov i skolan – då stoppas alla flyg

Här engagerar de nationella proven. Böner, polis och stoppade flygplan ska hjälpa studenterna att nå sina drömmars mål. Ett misslyckande kan leda till katastrof. I torsdags skrevs de nationella proven för 18-åringar i Sydkorea – en i högsta grad nationell angelägenhet. Ett bra resultat kan vara biljetten till en universitetsutbildning och välbetalt jobb, rapporterar Reuters.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Professorn avgår efter att hon har skolkat från sina egna föreläsningar

Kursen råkade ut för ett ovanligt fall av skolk. Inte en enda av föreläsningarna fick någon påhälsning av – läraren. Det var vid delkursen i evidensbaserad medicin vid George Washington University i USA som föreläsaren, professor Venetia Orcutt, aldrig dök upp vid något av föreläsningstillfällena. Att studenterna vid kursen blev utan undervisning påverkade inte deras betyg i negativ riktning: Alla ...
Läs mer