15 feb 2023

Skolverket i ny rapport: Svenska elever blir allt sämre

Under de senaste 20 åren har svenska grundskoleelever blivit allt sämre, visar en rapport från Skolverket. Främst har eleverna hamnat efter när det gäller kunskaper i matematik och i andra naturvetenskapliga ämnen.

I rapporten går det att läsa att svenska elevers resultat i internationella utbildningsstudier som PISA och PIRLS försämrats markant under de senaste 20 åren – både i jämförelse med andra länder och i det faktiska resultatet.

I undersökningarna testas bland annat elevernas förmåga till problemlösning, kunskaper i matematik och läsförmåga, Det är framför allt i matematik och i naturvetenskapliga ämnen som elevernas kunskaper har försämrats.

Orsakerna till att svenska elever blivit sämre är bland annat det fria skolvalet, kommunaliseringen av skolan och allt större klasser. Det slår forskare från Göteborgs Universitet fast i rapporten  "Vad påverkar resultaten i svenska grundskolan?", som sammanställts på uppdrag av Skolverket.

– En av de många  slutsatserna (i rapporten, reds anmärkning) är att klasstorlek och lärartäthet har betydelse för elevers resultat, allra tydligast för elever i de tidiga åren och från hem där eleverna inte får stöd i sitt skolarbete. Den den allra viktigaste resursfaktorn i skolan är lärarnas kompetens, säger professor Jan-Eric Gustafsson.

På 90-talet infördes nya läro- och kursplaner i svenska skolan med begränsade anvisningar till lärarna om hur undervisningen skulle ske. Tanken med detta var att ge lärarna  större utrymme i att själva forma undervisningen efter elevernas behov och förutsättningar. Nu kan Skolverket konstatera att detta ledde till mer arbete på egen hand och mindre lärarledda lektioner – vilket har lett till eleverna inte har lärt sig lika mycket.

–Detta är den största förklaringen till sjunkande genomsnittsresultat i matematik och i naturvetenskapliga ämnen, säger Jan-Eric Gustafsson i ett pressmeddelande från Göteborgs Universitet.

Kalle Wiklund

Senast uppdaterad: 15 feb 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-19

Satsa på fritiden och få ett försprång

Är du nyfiken och vill lära dig mer? På gymnasiet har du många möjligheter att följa dina intressen. Alexandra Jönerup, 17, läser språk och siktar mot USA. För att få ett försprång redan på gymnasiet har Alexandra Jönerup, 17, satsat på sina fritidsaktiviteter. Hon pluggar det samhällsvetenskapliga programmet med ekonomisk inriktning på Procivitas i Malmö men efter skolan har hon fullt upp.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-04-01

Svenska elever svaga i problemlösning

Svenska 15-åringar presterar under OECD-genomsnittet i ett kompletterande PISA-prov som testar elevers förmåga att lösa problem. – Det är ett oroande resultat att svenska elever även på detta område presterar under snittet. Problemlösningsförmåga har alltmer uppmärksammats som viktig för framgång i utbildning och arbetsliv. Den här nya studien har gett oss en viktig signal, säger Helén Ängmo, över ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-18

Höj betygen snabbt

Från IG-varning till VG på två veckor. Isabelle vet hur du snabbt vänder dåliga betyg till bra.

Läs mer