Sök utbildning 👉

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Gillar du mat? Skulle du kunna tänka dig att arbeta med livsmedel? På restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet lär du dig om matbranschens olika delar.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet rymmer allt från näringskunskap till service och bemötande. Vill du läsa utbildningen på gymnasiet kan du välja mellan följande tre inriktningar:

  • Bageri och konditori
    Att baka bröd är väldigt trendigt just nu, och väljer du att inrikta dig på det kan du sedan jobba som bagare eller konditor. En mycket praktisk linje där bakningen står i fokus.
  • Mat, catering & servering
    Vilken dryck passar till en viss råvara? Hur serverar man eller lägger upp maten på ett snyggt sätt? Det och mycket till lär du dig här och kan därefter jobba som säljare eller informatör.
  • Kök och servering
    Det här är inriktningen för dig som vill bli kock. Du lär dig om matlagning, servering och bararbete, och får chansen att utveckla ditt hantverk.

Jobb du kan få efter examen:

Hovmästare
medellön: 22 500 kr
Är du strukturerad, stresstålig och social kan hovmästare vara yrket för dig. Ditt jobb är att ta hand om restaurangens gäster, såväl som att leda serveringsjobbet.

Konditor
medellön: 24 700 kr
Som konditor kan du jobba på alla möjliga ställen som serverar bakverk, från kvarterskondiset till de finaste restaurangerna. Något för dig som är kreativ och gillar att arbeta med händerna.

Kock
medellön: 22 500 kr
Kockens arbetsplats är nästan oändlig, då alla behöver mat. Du jobbar nästan bara med varmrätter, är snabb och effektiv, men framför allt är du genuint intresserad av mat.

Konferensvärd
medellön: 22 900 kr
Ett yrke för dig som gillar att vara spindeln i nätet, att jobba med människor och är serviceinriktad. Din uppgift är att se till att olika arrangemang flyter på utan problem.

Jag går programmet nu

Jonathan Sandqvist är 17 år och läser restaurang- och livsmedelsprogrammet på John Bauergymnasiet i Malmö. Han älskar att träna och jobba, och drömjobbet är kändiskock.

Varför valde du att läsa restaurang- och livsmedelsprogrammet?

– Därför att nästan hela min släkt jobbar inom restaurangbranschen. Jag har även blivit inspirerad av matlagningsprogram på tv.

Vad är det bästa med din utbildning?

Det bästa är att jobba praktiskt i köket och att man lär sig att vara trevlig mot gäster.

Vilka egenskaper ska jag ha om jag ska läsa restaurang- och livsmedelsprogrammet?

– Jag tycker man ska vara öppen, stresstålig, nyfiken och ha ett bra humör.

Så säger läraren

Agneta Holmberg är lärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet, John Bauergymnasiet i Malmö.

Vilka är styrkorna i restaurang- och livsmedelsprogrammet?

– Det är ett starkt verklighetsförankrat program, vi samarbetar mycket med branschen och det är lätt att både få extrajobb och arbete efter studenten, om man visar intresse och engagemang.

Nämn tre egenskaper som du tycker man bör ha för att ha ut maximalt av utbildningen.

 – Man ska så klart vara intresserad av restaurangbranschen, men också vara nyfiken, utåtriktad och vara bra på att samarbeta med andra.


Annonser