03 jul 2019

Solongo bytte karriär med Komvux

Har du tänkt tanken att säga upp dig och byta jobb någon gång? Solongo Luvsantseren tänkte inte bara – hon gjorde det också. Vägen via Lernias lärlingsutbildning ledde till ett nytt jobb.
– Ta din praktik på allvar, säger hon.

Under många år jobbade Solongo Luvsanteren på café men kände till slut att det var dags att prova något nytt. Hon hade tankar på att prova ett butiksjobb och såg Lernias lärlingsutbildning inom handel som en bra väg.
– Jag ville verkligen inte jobba på café resten av mitt liv. Jag valde lärlingsutbildningen på grund av stora chanser till jobb efter examen.

Utbildningen var på ett år och under tiden jobbade Solongo fyra dagar i veckan på Lindex i Barkarby. Fredagarna ägnades åt traditionell utbildning på Lernia.
– Jag lärde mig mycket av att jobba i butiken. Dessutom fick jag chansen att visa upp vem jag är och mina färdigheter för min arbetsgivare. Det ledde först till sommarjobb i butiken och efter utbildningen fick jag jobb direkt.

Varför blev det Lernia?
– Jag googlade handelsutbildningar och ringde sedan Lernia och förstod att det var en bra väg att gå för att få jobb. Att så stor del av utbildningen var praktik var också viktigt då jag ville jobba och lära mig på en arbetsplats.

Har du några tips till andra som funderar på att byta karriär?
– Att inte tveka och kämpa. Jag ville detta till 100 procent, och vill du – då kan du. Ta din praktik på allvar, gå dit varje dag, kämpa, ta ansvar och visa att du vill lära dig jobbet. Då har du stora chanser att bli anställd efter praktiken.

Sök bland alla Komvuxutbildningar.

Sök bland alla Lärlingsutbildningar. 

Allastudier redaktionen

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Lär dig utveckla egna applikationer

Designskolan Hyper Island har startat en ny utbildning för utveckling av applikationer till mobiltelefoner. Den nya marknaden har fantastiska affärsmöjligheter. –  Det kommer att vara helt avgörande för branschen att det utbildas nya förmågor som besitter kunskaper om hur man utvecklar mobila applikationer, säger Charlotte Sundåker, marknadschef på Hyper Island.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Få koll på Komvuxregler

Reglerna för Komvux har rykte om sig att vara krångliga. Nu har i alla fall möjligheten att läsa mot ett slutbetyg förlängts med ytterligare ett och ett halvt år. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Flexibla distansstudier - i Sverige och världen

Distansstudier ger dig inte bara möjligheten att studera hemifrån, du kan även studera från ett helt annat land. För eleven Nils-Erik, som studerar på distans genom NTI-skolan, har möjligheten till distansstudier öppnat upp dörren för ett liv i ett nytt land, långt ifrån Sveriges röda stugor och gröna skogar.

Läs mer