Visa allastudier.se som: Mobil

Sophie skrev 2,0 – här är hennes tips

Sophie Ollén har skrivit resultat 2,0 på högskoleprovet två gånger, både på det nya och det gamla provet. Här delar hon med sig av sina tips.

Sophie Ollén är veteran när det gäller att skriva högskoleprovet. Fyra gånger har hon skrivit – med högsta möjliga resultat, 2,0, två gånger. I dag läser hon till läkare och på fritiden undervisar hon på olika kurser som förbereder för just högskoleprovet, genom Upgrades Education.

Varför skrev just du 2,0?

– Matte har jag alltid haft lätt för, så de bitarna hade jag lite gratis. Sen tror jag att jag har haft nytta av att jag läste mycket som barn, på språkdelarna. Det handlar också om att ha en bra dag och det är dels en tillfällighet, men också att man är väl förberedd, säger Sophie.

Sophie anser att en av nycklarna till att prestera bra på högskoleprovet är att förbereda sig bra och att lära sig disponera tiden på provet på rätt sätt.

– Man kan träna sig till väldigt mycket, allra bäst är att träna på gamla prov så att man blir van vid tänket. Många delar, till exempel matten, skiljer sig mycket från den matte man har på gymnasiet, säger Sophie.

Genom att träna på gamla prov får man också lite koll på hur man ska disponera sin tid på provet. Sophie har flera tips.

– I det nya provet där man gör flera provdelar i ett block kan man själv styra sin tid. Det är smart att göra t ex ORD först för där det är många poäng på kort tid. Jag tycker också att man ska göra de delar man är bäst på först. Tänk också på att bara för att uppgifterna kommer i en viss ordning behöver man inte göra dem i den ordningen.

Finns det något man ska tänka på, på själva provdagen?

– Ät bra mat och promenera på rasterna för att få frisk luft. Det är en lång dag när man måste prestera på topp hela tiden.

Fler tips från Sophie:

1. Repetera gymnasiets matte A och B. Kan man det kan man den matematik man behöver för högskoleprovet.

2. Träna på att läsa engelska texter och tyngre svenska, t ex ledarsidorna i dagstidningarna.

3. Se till att vara väl förberedd på själva provdagen. Ha med penna, sudd, linjal och legitimation. Ät ordentligt så att du orkar koncentrera dig hela dagen.

Intervju från 2012

  Senast uppdaterad: 27 okt 2021

  Du kanske också är intresserad av:

  Senast uppdaterad: 2021-10-28

  Så pluggar du bäst inför högskoleprovet

  Du har anmält dig till högskoleprovet, nu gäller det att förbereda dig på ett bra sätt. Vi har tipsen som hjälper dig att hitta rätt bok, kurs eller app. Intresset för att skriva högskoleprovet är stort, våren 2021 var det nära 59 000 personer som anmälde sig till provet. Fler och fler väljer också att förbereda sig på ett bra sätt. Marcus Svannäs är kursansvarig på Upgrades Education och Bli ...
  Läs mer
  Senast uppdaterad: 2014-04-14

  Sista tipsen inför högskoleanmälan

  15 april klockan 24.00 stängs anmälan till högskolan. Och det är många som ännu inte är klara med sin ansökan. Här kommer några sista minuten-tips. Eva Hemberg, studie- och yrkesvägledare på Malmö Borgarskola medger att det är bråda dagar för studie- och yrkesvägledare just nu, dagarna innan anmälan till högskolan ska vara inne. – Det är roligt men jag skulle önska att lite fler vore ute i bättre ...
  Läs mer
  Senast uppdaterad: 2022-07-19

  Därför ska du skriva högskoleprovet

  Man hör ofta att högskoleprovet ökar chansen att bli antagen till högskolan. Men varför då? Vi tog hjälp av Åsa Rurling, utredare på Högskoleverket, för att reda ut begreppen. 

  Läs mer
  Jobb & Lön

  Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

  Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

  Till Jobb & Lön