27 okt 2021

Sophie skrev 2,0 – här är hennes tips

Sophie Ollén har skrivit resultat 2,0 på högskoleprovet två gånger, både på det nya och det gamla provet. Här delar hon med sig av sina tips.

Sophie Ollén är veteran när det gäller att skriva högskoleprovet. Fyra gånger har hon skrivit – med högsta möjliga resultat, 2,0, två gånger. I dag läser hon till läkare och på fritiden undervisar hon på olika kurser som förbereder för just högskoleprovet, genom Upgrades Education.

Varför skrev just du 2,0?

– Matte har jag alltid haft lätt för, så de bitarna hade jag lite gratis. Sen tror jag att jag har haft nytta av att jag läste mycket som barn, på språkdelarna. Det handlar också om att ha en bra dag och det är dels en tillfällighet, men också att man är väl förberedd, säger Sophie.

Sophie anser att en av nycklarna till att prestera bra på högskoleprovet är att förbereda sig bra och att lära sig disponera tiden på provet på rätt sätt.

– Man kan träna sig till väldigt mycket, allra bäst är att träna på gamla prov så att man blir van vid tänket. Många delar, till exempel matten, skiljer sig mycket från den matte man har på gymnasiet, säger Sophie.

Genom att träna på gamla prov får man också lite koll på hur man ska disponera sin tid på provet. Sophie har flera tips.

– I det nya provet där man gör flera provdelar i ett block kan man själv styra sin tid. Det är smart att göra t ex ORD först för där det är många poäng på kort tid. Jag tycker också att man ska göra de delar man är bäst på först. Tänk också på att bara för att uppgifterna kommer i en viss ordning behöver man inte göra dem i den ordningen.

Finns det något man ska tänka på, på själva provdagen?

– Ät bra mat och promenera på rasterna för att få frisk luft. Det är en lång dag när man måste prestera på topp hela tiden.

Fler tips från Sophie:

1. Repetera gymnasiets matte A och B. Kan man det kan man den matematik man behöver för högskoleprovet.

2. Träna på att läsa engelska texter och tyngre svenska, t ex ledarsidorna i dagstidningarna.

3. Se till att vara väl förberedd på själva provdagen. Ha med penna, sudd, linjal och legitimation. Ät ordentligt så att du orkar koncentrera dig hela dagen.

Intervju från 2012

    Senast uppdaterad: 27 okt 2021

    Du kanske också är intresserad av:

    Senast uppdaterad: 2021-10-20

    Johan skapade spelsuccé

    Det började som ett blygsamt studentbidrag till Svenska Spelmässan 2008. Tre år senare var den färdiga versionen av Magicka släppt och idag har spelet sålts i över en miljon exemplar. Under en föreläsning för drygt fyra år sedan började LTU-studenten Johan leka med tanken på att utveckla spel. Han fick med sig ett gäng kompisar och tillsammans siktade de på att få ihop ett bidrag til ...
    Läs mer
    Senast uppdaterad: 2021-10-08

    Lyckas på högskolan – trots dyslexi

    Dyslexi behöver inte hindra dig att plugga på högskola. En undersökning som Malmö högskola gjort visar att studenter med dyslexi presterar bättre på högskolan än studenter utan.   Studier på högskola kan för en dyslektiker te sig som en omöjlighet med den stora mängd text som ska plöjas igenom och skrivuppgifter som ska lämnas in. Men statistiken visar att antalet studenter med dyslexi ...
    Läs mer
    Senast uppdaterad: 2021-10-07

    Svenska universitet rasar i rankning

    De svenska universiteten fortsätter rasa i Times Higher Education:s rankningslista på de bäst ansedda universiteten i världen. Bara Karolinska institutet har fått ett bättre resultat. Varje år rankas världens bästa universitet i en lista som heter ”World reputation ranking” och görs av brittiska Times Higher Education. Undersökningen baseras på enkätsvar från 60 000 akademiker om vilket universite ...
    Läs mer