07 okt 2021

Studentbostad

Söker du studentboende i Stockholm, Umeå eller Lund?  Den stora utmaningen är att hitta studentbostad. Vi tipsar.

På de flesta utbildningsorter finns billigare bostäder som är särskilt vikta åt studenter. Initiativtagare till dessa är ofta det lokala lärosätet, kommunen, studentnationen eller studentkåren.

Oftast är studentbostäderna mindre lägenheter, pentryn eller korridorrum där du delar kök med andra studenter. Andra alternativ är det kommunala bostadsbolaget, att du bor inneboende eller i en andrahandslägenhet.

Hur får man en bostad?

Så fort du fått ditt antagningsbesked bör du höra av dig till den ort där du ska studera. På många orter är söktrycket stort och bostäderna få. För att få en bostad måste du kanske bosätta dig en bit bort och pendla.

  • Kontakta studentkåren, de har koll på bostadssituationen och kan ge tips och råd. Vissa studentkårer har personal som förmedlar bostäder.
  • Kontakta det kommunala bostadsbolaget och privata värdar. Ibland finns öronmärkta lägenheter för studenter.
  • Sök på internet. Med lite tur kan du hitta prisvärda lägenheter, kollektiv eller rum där du kan bo inneboende.
  • Fråga vänner och bekanta. Ibland har någon i bekantskapskretsen en kontakt som kan hjälpa dig till bostad.

När du fått en bostad

Du har rätt att få ett skriftligt kontrakt när du fått en bostad – har inte hyresvärden något ska du begära det. Läs igenom kontraktet noggrant innan du skriver under.

  • Kontrollera att du inte betalar överhyra. Är hyran oskäligt hög kan du begära tillbaka den i efterhand.
  • Om du hyr möblerat, se till att det finns en inventarieförteckning.
  • Dokumentera hur det ser ut när du flyttar in. Annars kan du riskera ersättningskrav i efterhand.

OBS! Tänk på att det finns oseriösa aktörer! Känner du dig osäker eller vill veta mer kan du kontakta Hyresgästföreningen.

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Fler söker – till färre platser

390 000 sökte, men bara 241 000 har kommit in på högskolan i höst. Hårdast är kampen om juridik-, ekonomi- och medicinutbildningarna i Stockholmsområdet. – Det är fler sökande, men man har dragit ner på antalet platser. Så det är svårare att komma in på många utbildningar, säger Tuula Kuosmanen, avdelningschef vid Universitets- och högskolerådet. Stockholmsområdet, Uppsala, Lund och Göteborg är po ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-28

Paralegal: Snabba vägen in i juridiken

Efter bara två års utbildning kan du få jobb på advokatkontor. ”Paralegal” är utbildningen som ger dig jobbet på nolltid. Paralegal, eller juristassistent, är en ny roll i svenskt rättsväsende.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-08

Guide: Så tar du dig in i mediebranschen

Mediebranschen glittrar och lockar många. Samtidigt är det vagt vilka yrken som finns och hur man når dit. Här kan du läsa om hur du ska göra för att komma in i den populära mediabranschen!

Läs mer