Sök utbildning 👉

Studenter har blivit morsgrisar

Att börja plugga innebär ofta att man för första gången får klara sig utan mamma och pappa. Men i dag avstår en tredjedel av studenterna från att ta studielån. Det är betydligt fler än för tio år sedan. CSN:s teori är att fler unga bor kvar hemma eller får stöd av sina föräldrar.

– Förklaringen måste vara att föräldrarna bidrar mer. I dag finns det en föräldrageneration som i högre grad än tidigare har råd att hjälpa sina barn, säger Magnus Forss, chef för CSN:s utvärderings- och statistikenhet.

Andelen studenter som väljer att ta både bidrag och lån minskade från 82 procent av studenterna till 67,5 procent från år 2000 till 2010.

Yngre studenter

Utvecklingen kan inte förklaras med att fler studenter jobbar parallellt med studierna. Tvärtom har andelen som arbetar sjunkit bland de studenter som bara tar studiebidraget, enligt CSN.

– Det är fler som studerar i dag som inte tar lån, utan att de behöver jobba vid sidan av studierna. Det är också väldigt liten skillnad på hur mycket man jobbar och hur mycket man tjänar i gruppen som tar lån och som inte tar lån, säger Forss.

Finanskrisen har under de senaste åren gjort att många börjar plugga i en yngre ålder än tidigare.

– De som avstår från att låna bor i högre utsträckning kvar hemma, de är yngre och har en föräldramedverkan i ekonomin som är mycket större än för de andra grupperna, säger Magnus Forss.

Stor bostadsbrist

Majoriteten av studenterna tar fortfarande studielån, och beroende på deras livssituation skiljer sig deras ekonomiska läge kraftigt åt.

– Generellt går studenter back med ungefär 300 kronor varje månad, men det varierar stort mellan yngre och äldre och olika grupper av studenter. De värst utsatta är studenter med barn, säger Sabine Pettersson, vice ordförande för SFS.

Studenter får alltså räkna med att ha det knapert. Att vissa studenter väljer att bo kvar hemma behöver dock inte bero på att det är billigare, utan kan också bero på bristen på studentbostäder. Sveriges förenade studentkårer, som varje år undersöker bostadssituationen för studenter, pekar på att det bara är fyra studieorter i Sverige som klarar av att garantera studentboende i dag.

– Det har blivit betydligt svårare att ta sig in på bostadsmarknaden, säger Sabine Pettersson.

TT


Annonser