studievägledare
16 aug 2022

Studievägledarens bästa tips inför gymnasievalet

Ingela Holmquist är studie- och yrkesvägledare på Östergårdsskolan i Halmstad. Här ger hon sina bästa tips till hur man ska tänka inför gymnasievalet, som elev i nian, och som förälder till elev i nian.

Testa dig själv

Test: Vilket gymnasieprogram passar dig?

Så ska du som är elev tänka

  • Börja i tid och håll valet öppet
    Valet blir lättare om du tar dig tid att ta reda på tillräckligt om dig själv. Utifrån det vet du vilka program som passar dig bäst, och först då kan du ta ett beslut. Om du bestämmer dig för tidigt är risken att du missar andra möjligheter och andra alternativ. Att titta på många olika alternativ är jätteviktigt, för när du väljer något måste du också vara medveten om att du samtidigt väljer bort något annat.
  • Utgå från dig själv och dina egna intressen
    Starta där och tänk igenom vad du är intresserad av och vad du är bra på. Det är ju du som ska gå programmet. Visst är det viktigt vad din familj tycker, eller var dina kompisar ska gå, men glöm inte bort att lyssna på vad du själv vill.
  • Tänk högt och prata om ditt val
    När du sätter ord på ditt val och hur du tänkt kring det så blir allt mycket tydligare. Då kommer du att märka om du har tänkt igenom valet tillräckligt eller inte.
  • Läs på!
    Alternativen är många och flera av ämnena är i stort sätt nya för dig. Besök skolorna, känn efter, lyssna inte på rykten. Ta reda på fakta. Ta hjälp av dina föräldrar. Slutet av nian kan vara en väldigt stressande period, men låt inte det komma i vägen för valet. Ta dig tid, se till att vara påläst och prova många alternativ.
  • Ta hjälp av dina föräldrar
    Som sagt: Slutet av nian kan vara en väldigt stressande period, men låt inte det komma i vägen för valet. Fråga dem som känner dig bäst om råd och få lite hjälp den vägen.
  • Ta dig tid
    Se till att vara påläst och prova många alternativ.
  • Fråga dig själv
    Vilka är mina starka sidor och talanger? Vilka är mina favoritämnen? Är jag teoretiker eller praktiskt lagd? Vill jag plugga vidare efter gymnasiet eller vill jag ut på arbetsmarknaden så fort som möjligt? Vilket är mitt drömyrke? Be också dina vänner och din familj om hjälp, ibland kan det vara svårt att se vad man själv är bra på.
  • Jämför favoriterna
    Ta gärna fram flera olika favoritalternativ och jämför de med varandra.

Så ska du som förälder tänka

  • Låt barnet välja, men stötta
    Många föräldrar tror att de gör sina barn en tjänst när de säger: ”Du får välja vad du vill”. Så klart ska eleverna välja program utifrån sina personliga intressen och begåvningar, men de behöver mycket stöttning och coachning av sina föräldrar för att göra både bra och realistiska val.
  • Diskutera och reflektera
    Prata och reflektera kring gymnasievalet. Tycker ”Pelle” att SO-ämnen, moderna språk, matte, svenska och engelska är tråkiga ämnen redan här i grundskolan, ja då kanske samhällsvetenskapsprogrammet inte blir så intressant på gymnasiet heller. Hör inte matte till barnets starka sidor och NO-ämnena ter sig ganska trista och ointressanta, då kan tre år på naturvetenskapsprogrammet bli tre tunga år, både för eleven och för dig som förälder.
  • Programmets namn säger inte allt
    Alla program innehåller kurser om totalt 2 500 poäng. Inriktningarna och/eller programfördjupningarna är den del av programmen som skolor brukar locka eleverna med. En del skolor ger programmen häftiga namn såsom ”Arkitektprogrammet”, ”Mäklarprogrammet”, ”Spelutvecklingsprogrammet”, ”CSI-programmet” och så vidare. Eleverna kan tro att yrket som namnet syftar till utgör en stor del av programmet. I verkligheten rör det sig ofta bara om ett fåtal kurser inom inriktningen eller program-fördjupningen som i sin tur är en mycket liten del av det totala programinnehållet. Vet barnet inte att arkitekt i ena fallet har teknikprogrammet i grunden och i andra fallet tillhör det estetiska programmet, så är det svårt att veta vilken behörighet programmet ger i grunden.
  • Planera för framtiden
    Alla program erbjuder eleverna möjligheten att läsa kurser i ämnen som ger dem en grundläggande behörighet till högskolan. Till en del program på våra högskolor och universitet krävs dessutom särskild behörighet. Det kan vara bra att veta vad behörighet är och innebär för ditt barns framtid.
  • Läs på!
    Läs in dig på de program ditt barn är intresserad av. Då kan du hjälpa barnet att göra kloka val oavsett om det gäller ett yrkesprogram eller ett högskoleförberedande program. Ditt barn behöver din hjälp att sätta sig in i den nya gymnasieskolans möjligheter och begränsningar. Vägen till framtiden blir inte lika full av tråkiga överraskningar och omvägar då.
  • Titta på detaljerna
    Kolla vilka inriktningar som finns på det programmet och den skolan ditt barn vill gå. Antal inriktningar kan variera från skola till skola, och det kan innebära att ditt barn inte får de fördjupningskurser eller den inriktning han eller hon vill ha.
  • Om det blir fel, få inte panik
    Om det blir fel, stötta även då. Prata om varför det blev fel. Här finns många viktiga lärdomar för livet att hämta. Det mesta går att lösa, vägen till målet blir bara lite annorlunda än vad ni tänkt från början.
  • Uppmuntra till mer information
    Alla gymnasieskolor tar emot besök. Uppmuntra ditt barn att ”skugga program”, anmäla sig till workshops och olika eventdagar. Det är bra att veta så mycket som möjligt om den skola och det program barnet skall gå på. Tre år är en lång tid om man inte trivs.
  • Följ med ditt barn
    Ring och beställ tid med ditt barns studie- och yrkesvägledare, följ med på öppet hus och på gymnasiemässor. Det finns så mycket information som barn inte hittar eller kan ta till sig, och där måste du som vuxen hjälpa till och ta ansvar. Engagera dig i ditt barns val.

Senast uppdaterad: 16 aug 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-19

Usel rektor sänkte skola med Excel

Har du funderat på att ljuga i ditt CV och låtsas att du kan något du inte behärskar? En rektor i Helsingborg stängde skolan på ett ovanligt sätt. Några veckor före skolstart kom beskedet som en blixt från klar himmel: Den kristna friskolan Pauliskolan i Helsingborg läggs ner. Den förre rektorn gjorde fel i dataprogrammet Excel och därför upptäcktes inte bristen på pengar förrän det var för sent.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Lärare stoppar fyllefester på nätet

Nollningen väntas bli lugnare i år. Lärare håller koll genom Facebook. Terminsstart på gymnasieskolorna brukar innebära vilda fyllefester på stan när nya studenter ska ”nollas”. Men de senaste åren har nollningen minskat och polisen hoppas att det blir lugnt i år också. – Men det går i trender, vissa år är det intensivt, säger Lotta Lundquist, presstalesman på citypolisen.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Moa kombinerar gymnasiet med musikkarriär

18-åriga Moa Lignell blev känd över en natt när hon var med i Idol. Det förändrade hennes vardag markant. För Alla Studier berättar hon om kombinationen gymnasieelev och kändis. Den skönsjungande och charmiga 18-åringen Moa Lignell blev känd över en natt när hon var med i Idol. Det förändrade hennes vardag markant. Nu varvar hon sina gymnasiestudier hemma i Alingsås med inspelningar och koncerte ...
Läs mer