Så fuskar studenterna
31 mar 2023

Så fuskar studenterna

Studenter fuskar. En del gör det utan att veta om det.

Förra året blev 541 högskolestudenter avstängda eller varnade för att de fuskat på olika sätt. Och antalet har ökat stort de senaste tio åren.

Mest beror det på att lärosätena blivit bättre på att upptäcka plagiat, vilket är det överlägset vanligaste sättet att fuska. Men klassiska fuskvarianter som att smuggla med sig anteckningar på tentor förekommer också. Vad är det som gör att studenter försöker förbättra sina resultat på oärliga sätt?

– Det borde vara tidsbrist eller lathet, tror Jimmy Schiöld som går på juristlinjen vid Stockholms universitet.

Varken han eller kurskamraterna Nils Rosén och Navid Moazzez känner någon som fuskat. Men de vet att det har förekommit tidigare på deras utbildning.

– Någon hade skrivit på de tomma sidorna i lagboken, så nu har vi anteckningsförbud, säger Jimmy.

Annars tror de att de flesta som fuskar gör det oavsiktligt. Ibland kanske studenterna inte har klart för sig hur man citerar korrekt, eller hur mycket ett stycke behöver omarbetas för att det inte ska räknas som ett plagiat.

– Man kan fråga sig var gränsen går mellan fusk och att låna någon annans åsikt. Det gör man ju hela tiden, säger Nils Rosén.

Killarna påpekar också att det på deras utbildning ofta inte går att formulera om.

– Ofta är det ett visst ord som gäller, då kan man inte använda synonymer som på andra utbildningar, säger Jimmy Schiöld.

Vad skulle hända om man märkte att en kurskamrat fuskat?

– Personen kanske skulle bli utfryst, tror Jimmy.
– Särskilt om han eller hon fick bättre betyg än man själv, fyller Navid Moazzez i.

Gör inte så här – exempel på fusk:

  • Lämnade in kompisens rapport
    En student vid Mälardalens högskola lämnade in en likadan seminarierapport som sin kamrat. Han hävdade att det bara var ett misstag, men lärosätets disciplinnämnd trodde inte på det utan stängde av studenten från undervisningen i en månad.
  • Tog med fusklappar på toan
    En student vid Högskolan Väst tog med sig fusklappar in på toaletten vid en omtenta. Lärosätet stängde därför av studenten i sex veckor.
  • Använde sig av gamla tentor
    En student vid Linköpings universitet använde sig av några kurskamraters godkända tentor när hon skrev sin omtenta. Dessutom hade hon stulit tentorna från ett postfack. Studenten blev avstängd från undervisningen i två månader.
  • Kopierade från kurskamrat
    En student vid Umeå universitet lämnade in en rapport där stora delar kom från en annan artikel. Studenten sa att hon tagit hjälp av en kurskamrat som kopierat artikeln utan hennes vetskap. Disciplinnämnden stängde av studenten i tre månader.
Senast uppdaterad: 31 mar 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Ingenjören: från nördig till het

Ingenjörens nördstämpel håller på att försvinna. Nu beundrar vi dem som står bakom tekniken. Henrik leder ett av utvecklingsteamen bakom tv-spelet Battlefield 3: ”Folk blir nyfikna och imponerade” Ingenjören är utan tvekan het just nu. Intresset för ingenjörsutbildningar ökar kraftigt och arbetsmarknaden skriker efter ingenjörer. Samtidigt håller bilden vi har av ingenjören på att förändras.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Så mycket fuskar vi

Information och andra insatser till trots – fuskandet bland studenter på svenska högskolor ligger på fortsatt hög nivå, visar TT:s kartläggning. Från regeringshåll öppnas nu för att elever ska kunna portas från sina utbildningar. Antalet avstängningar på grund av fusk på de största högskolorna ökade med 60 procent från 2009 till 2010, för att sedan förbli på samma nivå 2011.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-11

Hallå där...Sveriges kvinna i Hongkong

Camilla Wengholm, 25  från Ekonomihögskolan i Lund som just nu befinner sig mitt i världens största casetävling fär ekonomistudenter i Hongkong. Tillsammans med Christoffer Haraldsson, Niklas Hansson och Olof Nordgren representerar hon Sverige bland 23 andra länder. Efter två kvaldagar har de precis fått reda på att de är ett av fyra lag i final. Vilka case har ni löst under tävlingen?
Läs mer