14 okt 2021

Så får du chefen att betala för din kurs

Är du sugen på att gå en kurs  som vässar dig i karriären? Då har du två utmaningar: Först att hitta rätt kurs – och sedan att övertyga chefen om att pröjsa.

Rätt kurs hittar du enklast genom att googla, eller gå in på exempelvis utbildning.se, och prata med andra i ditt nätverk som har gått liknande kurser.

– Skriv ner vad som skiljer olika kurser åt vad gäller kostnad, tidsomfattning och vilka konkreta verktyg du kommer att med dig från kursen. Det ger dig även ett försprång i förhandlingen med chefen. Det är A och O att vara påläst, säger Nina Buchaus, föreläsare och retorikexpert på Crevi Retorik.

Metro har bett henne ta fram olika knep att ta till för att lyckas i samtalet med chefen när det ska förhandlas om kurser, se faktarutan nedan.

Det är också bra att göra ett genrep innan du sätter dig ner med chefen, tipsar Nina Buchaus.

– Träningen ger dig självförtroende och ett säkrare tonfall och kroppsspråk. Repetera inför spegeln eller inför en vän eller partner.

Cecilia Reimann, projektledare på PR-byrån Edelman fick nyligen grönt ljus att gå en kurs i digital strategi.

– Jag hade diskussioner med chefen där vi gick igenom alltifrån min motivation och intrese för ämnet till hur kursen skulle kunna bygga vidare på mina styrkor och stärka svagheter. I slutändan handlar allt om att hitta en kurs som passar både företagets utveckling och medarbetarens möjligheter och vilja.

Ladda upp med argument inför mötet

Bädda för din kurs
Innan du presenterar ditt förslag om kursen, bana väg för dig själv. Ta upp saker som hur din arbetssituation ser ut i dag, förändringar i din tjänst, ökade krav och förväntningar på dig och dina arbetsuppgifter. Kanske har du blivit lovad att få kompetensutveckling? Ta upp det vid tillfället.

Presentera fördelarna
Hänvisa gärna till ett dokument på bordet där du i förväg har tagit fram viktiga fakta kring kursen. Betona de ord som är av extra värde och säg "Det här skulle ge våra kunder...", "Med den här kompetensen kommer jag att kunna bidra med ...", "Det här saknar vi i företaget...", "Det här saknar våra kunder..."

Vänd nackdelar till plus
Kostnaden för kursen, och att du kommer att vara frånvarande, är två av de aspekter som kan få chefen att tveka. Så förbered även en jämförelse, där chefen kan se att andra kurser är dyrare. Och ha en plan för hur din frånvaro kan täckas upp/kompenseras i tid senare.

Artikelskribent: Kristian Borglund

Senast uppdaterad: 14 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Plugga något nytt och byt upp dig

För medelålders personer som satsar på en helt ny karriär är det klassiska yrken som gäller. Sjuksköterska och lärare är de populäraste valen. Och det är mest kvinnor som sadlar om. Efter nästan 20 år som journalist vill Anna Helmerson göra något annat. Efter tre år kommer hon att vara färdig sjuksköterska. – Jag är 45 år i dag. När jag är klar är jag 48.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Hitta starta eget-kursen

Många är intresserade att starta eget på deltid, visar undersökning. Korta kurser som hjälper i företagandet är därför efterfrågade. Vi hjälper dig hitta kursen. Folkuniversitets mitt-i-karriären-barometer visar att över hälften av alla yrkesverksamma svenskar vill byta jobb och ungefär en tiondel är intresserade av att starta eget på deltid. – Det var tydligt i vår undersökning att många vill sta ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-15

Utbildning för dig som jobbar

Vill du utvecklas på jobbet eller helt byta spår i ditt yrkesliv? Det finns flera sätt att utbilda dig samtidigt som du jobbar. Läs mer här!

Läs mer