Sök utbildning 👉

Utbildning för dig som jobbar

Vill du utvecklas på jobbet eller helt byta spår i ditt yrkesliv? Det finns flera sätt att utbilda dig samtidigt som du jobbar. Läs mer här!

plugga och jobba samtidigt

Vill du utvecklas på jobbet eller känner du att du helt vill byta spår i ditt yrkesliv? Kanske dags för kompetensutveckling? Det finns flera sätt att utbilda dig samtidigt som du jobbar. Vi guidar dig.

På universitet och högskolor

Fristående kurser

Det finns en mängd fristående kurser på distans och deltid på högskola du kan läsa medan du jobbar. Det innebär att du kan välja vilket universitet som helst för dina studier, och behöver inte vara bunden geografiskt. 

Executive Masters och MBA

Executive Masters är högskoleprogram speciellt framtagna för yrkesverksamma som har kommit en bit i karriären. Upplägget är ofta att undervisning sker någon/några dagar i månaden.

De mest kända avancerade programmen är Master of Business Administration, MBA. Det är en vidareutbildning för yrkesverksamma personer som vill utvecklas till en ledande position. Längden på studierna varierar men ligger oftast på 1-2 år beroende på studietakt. Det finns också program som läses på deltid eller på distans.

Privata utbildningsföretag

De privata utbildningsarrangörerna är experter på just utbildningar för den som jobbar. Medan högskolestudier handlar om att analysera stora mängder material och att formulera nya teorier och begrepp fokuserar de privata på hur man använder teorin i praktiken. Utbildningar baseras därför på praktiska övningar, case och exempel på problemställningar som man själv tar med sig från sin arbetsplats.

Upplägget på utbildningarna är anpassade  till deltagarnas arbetstider, ofta är det undervisning bara en gång i veckan, eller på kvällstid. Denna typ av kurser har en studieavgift som antingen din arbetsgivare betalar eller som du får bekosta själv.

Exempel på utbildningsinstitut som har stort utbud av kurser för vill kompetensutveckla dig:

  • IHM: Kurser inom ekonomi, marknadsföring, försäljning och ledarskap.
  • Berghs School of Communication: Kurser inom kommunikation t ex design, reklam, pr, interaktivitet, event, dataspel, foto.
  • FEI - Företagsekonomiska Institutet: Kurser inom ekonomi, marknadsföring, ledarskap, projektledning, hotell & restaurang.
  • Mercuri – Kurser inom administration, kundtjänst och support.

Studieförbunden

Studieförbunden har många intressanta kurser med träffar kvällstid en gång i veckan. De finns över hela landet och har stor blandning på kursdeltagare i alla åldrar.

Här hittar du bl a kurser i språk, olika dataprogram, kommunikation och skrivande.

De största studieförbunden:

  • Folkuniversitetet
  • Medborgarskolan
  • Studiefrämjandet
  • Arbetarnas bildningsförbund, ABF

Företagsanpassade utbildningar

Du kan också bli erbjuden utbildning som har skapats utifrån företagets behov. Då är det bara kursdeltagare från ditt företag.

När betalar arbetsgivaren?

Är ditt företag anslutet till ett kollektivavtal brukar det oftast finnas inskrivet vad som gäller för kompetensutveckling. Vanligt är att en procentsats av lönen sätts undan till ett sparande som ska användas till kompetensutveckling.

Beslut om kompetensutveckling är alltid en diskussion mellan dig och din arbetsgivare och handlar om att du ska övertyga din arbetsgivare om att utbildningen är nyttig och behövlig både för dig och företaget.

Kan arbetsgivaren kräva att jag jobbar kvar om jag får utbildningen betald?

Arbetsgivaren kan teckna den här typen av överenskommelser.
Om utbildningen är av generell karaktär och du därmed kan praktisera dina kunskaper även hos andra arbetsgivare kan det ses som skäligt med en motprestation i form av återbetalning av kursavgiften om du avslutar anställningen inom ett år.

Är utbildningen däremot av mer specialiserad karaktär och i princip endast kan användas hos nuvarande arbetsgivare bör du självfallet tänka dig för innan du gör en sådan överenskommelse.

Kan jag kräva utbildning av min arbetsgivare?

Det finns ingen lag som ger dig rätt till kompetensutveckling. Om du kan visa att ditt jobb blivit mer krävande, så blir det lättare att övertala arbetsgivaren att erbjuda dig kompetensutveckling.

Har jag rätt att ta ledigt för studier?

Enligt studieledighetslagen har du rätt till tjänstledighet för studier om du varit anställd hos samma arbetsgivare i minst sex månader.

Hitta utbildningar för dig som jobbar här


Annonser

Du kanske också är intresserad av: