12 okt 2021

Så får du jobba med stjärnorna

Lärarutbildningen har hjälpt Eric Sjölin i jobbet som supporteransvarig i fotbollsklubben IF Elfsborg.Privat

Älskar du sport och vill jobba på de stora arenorna? Du måste inte vara Messi för att hamna där. Här hittar du karriärvägarna in i sportens värld.

Du måste inte vara världsstjärna för att få jobba på elitnivå med sport. Runt alla idrottshändelser finns en mängd viktiga människor. Tränare, ekonomer och massörer är bara några av de yrkesgrupper som behövs för att ett evenemang ska fungera.

Så får du jobbet

Varje framgångsrikt lag behöver en skicklig tränare. Utbildningar i idrottsledarskap, idrottspsykologi och idrottsvetenskap kan vara viktiga pusselbitar för dig på vägen. Två av Sveriges just nu mest framstående fotbollstränare, Pia Sundhage och Erik Hamrén, har båda studerat vid Gymnastik- och Idrottshögskolan, GIH.

Runt ett idrottsevenemang behövs utbildad vårdpersonal. Många elitklubbar inom exempelvis hockey, fotboll och motorsport anställer egna läkare, naprapater och massörer.

Elitidrottare har egna agenter. Vill du bli agent så behöver du ha ett stort intresse för sport. Utbildningar inom juridik, idrottsvetenskap och ekonomi kommer väl till pass. Det är Svenska fotbollsförbundet som utfärdar FIFA:s agentlicenser i Sverige.

Det är den arrangerande klubben som ansvarar för säkerheten på idrottsevenemang. Till sin hjälp har man polisen, ordningsvakter som gått polisens tvåveckorsutbildning och publikvärdar som fått en ca 30 timmar lång utbildning av Svensk elitfotboll.

Rapportering från idrottshändelser görs av sportjournalister. Vill du arbeta med TV-, radio och tidningsjournalistik kan utbildningar i TV- och radioproduktion, medieproduktion och journalistik vara användbara.

På arenan serveras ofta mat i kiosker och restauranger. Det är också vanligt att mat cateras in. Här kan en utbildning inom restaurang och storhushåll komma väl till pass.

En idrottsarena behöver kontinuerligt underhåll för att gräsmattor, simbassänger, löparbanor och läktare ska hålla högsta kvalitet. Till detta behövs planskötare, vaktmästare, städare och annan kunnig personal. Passande utbildningar är exempelvis elektriker eller bygg- och anläggningsprogrammet.

I kulisserna bakom varje idrottshändelse finns de som sällan syns. Men administratörer, marknadsförare och ekonomer har viktiga roller i idrottsklubbarna. En utbildning i Sport Management ger översiktskunskap om hur man tar hand om en idrottsorganisation.

Eric jobbar på läktaren

Varje dag går Eric Sjölin, 27, till ett jobb som han älskar. Han är ansvarig för supporterkontakt i den allsvenska fotbollsklubben Elfsborg.

– Jag jobbar med ett projekt som heter Elfsborgskultur. Det har tre ben: Skola, Samhälle och Supporter. Arbetet handlar om att sprida Elfsborgs värdegrund bland unga människor, unga supportrar och eventuella blivande supportrar. Vi tar avstånd från rasism, droger, doping och så vidare. Det är budskap vi tycker är viktiga kring en elitfotbollsförening.

Modellen med personal som arbetar proaktivt med supporterfrågor kommer från Tyskland. Eric berättar att det har visat sig vara framgångsrikt. I dag finns personal som arbetar med supportrar i bland annat Malmö FF och flera av klubbarna i Stockholm.

– Det här är framtiden, säger Eric. Alla klubbar som vill ha europalicensen för att spela i alla europaspel måste ha en person som jobbar med supportrar.

Du är utbildad lärare. Är det en passande bakgrund?

– Ja, det har hjälpt mycket. Jag jobbar en hel del i skolor och utbildningen gör att jag fattar vad som funkar i skolans värld.

Hur ska jag göra om jag vill ha ditt jobb?

– Det är inte lätt, det handlar nog mer om att ha ett intresse. Jag fick det här jobbet genom att jag var aktiv supporter i många år. Om jag inte hade gjort det så hade jag inte fått jobbet.

– Jobba ideellt och ha en ingång sedan tidigare. Det här är inte en tjänst som utannonseras!

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 12 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Svart på vitt om rasismen i skolan

Enligt en rapport från Ungdom Mot Rasism säger sig 47% ha använt rasistiska uttryck. Många känner inte till likabehandlingsplanerna. Så många som 62 % av landets elever möter rasism i sin vardag, men bara 27 % har läst likabehandlingsplanen på sin skola – ännu färre anser sig förstå innebörden av den. Det visar resultatet av en undersökning som Ungdom Mot Rasism gjort och som idag redovisas i ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Tjejerna drar ifrån i betygsligan

Tonårstjejer får gärna sitta hemma och råplugga. Jämnåriga killar vill helst vara coola. I Sverige och resten av världen fortsätter tjejerna att dra ifrån i betygspoängen. Flickorna blir allt bättre i skolan samtidigt som pojkarna står kvar och stampar på samma fläck. I går presenterades Skolverkets sammanställning av slutbetygen för vårterminens niondeklassare.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Rekordmånga kan läsa på distans

Drömutbildningen behöver inte innebära en flytt till någon liten stad långt bort. Rekordmånga YH-utbildningar finns nu på distans.

Läs mer