14 okt 2021

Så får du studietiden att räcka till

Hinner du inte med allt du har att göra? Björn får tid för både studier, heltidsjobb och fritid. Här får du hans bästa tips.

Nog för att många är effektiva. Men Björn Bergström, 23, är något utöver det vanliga. Han pluggar ekonomi på heltid vid Handelshögskolan i Stockholm – samtidigt som han har ett heltidsjobb som konsult på en kommunikationsbyrå. Dessutom hinner han sporta, träffa vänner och vara aktiv inom kåren.

– Jag har alltid jobbat samtidigt som jag har pluggat, ända sedan gymnasiet. Jag tycker att jag lär mig bäst när jag ser de teorier jag läser om appliceras i verkligheten, säger han.

Vart vill du att det ska leda?

– Visst är det bra att slippa ta studielån. Men mest gör jag det för att jag vill lära mig så mycket som möjligt. Jag vill ha möjlighet att få ett jobb jag gillar. Som konsult får jag prova på och se vad jag tycker om.

Både studierna och jobbet ställer höga krav. Björn berättar att mycket handlar om att prioritera och att acceptera för sig själv att han inte klarar av allt. Att kombinationen heltidsstudier och heltidsjobb inte passar alla är han den förste att erkänna.

– Man får avvänja sig från sovmorgnar och att sova åtta timmar per natt. Jag tror att man klarar mycket. Så länge jag utvecklas spelar det ingen roll hur lite jag sover. Hade jag jobbat på ett jobb där jag inte utvecklas hade jag inte orkat. Jag passar för det jag gör, säger Björn.

3 tips för att få tiden att gå ihop

  • Planera. Det är viktigt att boka in i kalendern, det går inte att hålla allt i huvudet. Boka in tid för att plugga och göra arbetsuppgifter, annars hamnar du i möten och pluggandet blir inte gjort.
  • Var sak på sin tid. Gör en grej i taget. Se till att inte bli avbruten av annat. Gör det du ska under dagen och kolla mejlen på kvällen. Då blir det sociala livet bättre.
  • "Att göra"-listan. Gör en ”to do-list”, det är nästan det viktigaste. Skriv in, checka och beta av alla händelser i tur och ordning. Då hinner du med allting bättre.

Artikelskribent: Per Samuelson

Senast uppdaterad: 14 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Höj betygen - skaffa en studiecoach

Vi betalar allt oftare för hjälp att prestera bättre i skolan. Viktoria Huber får hjälp med matten av en studiecoach från högskolan. Viktoria Huber bytte nyligen skola och var i och med det tvungen att tenta av Matte A på två veckor. Då tog hon hjälp av Upgrades Education och studiecoachen Sofie Brange som läser sin sista termin på Handelshögskolans kandidatprogram.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Slipp pluggstressen i jul

För studenter rivstartar oftast året med en tentaperiod i januari, vilket kan göra det svårt att slappna av under julledigheten. Psykologen och studietekniksexperten ger tips på hur du hittar balansen i jul. För högskolestudenter kan julledigheten vara en stressig period eftersom terminen inte slutar förrän i januari och de avslutande tentorna ligger direkt efter ledigheten.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-19

5 appar som gör det enklare att plugga

Känns pluggandet jobbigt, svårt och ineffektivt? I dag finns en uppsjö av appar som kan hjälpa. Heja tekniken!

Läs mer