18 okt 2021

Så ska stressade elever slappna av

Magont och huvudvärk blir vanligare när gymnasielever i Lund stressar allt mer. Nu presentera skolorna förslag som ska stoppa utvecklingen.

I en enkät uppger två av tre kvinnliga gymnasieelever i Lund att de känner stress flera gånger varje vecka. Problemet blir vanligare och allt fler säger också att de har besvär med huvudvärk och magont.

– Många ungdomar känner att de måste vara duktiga i skolan samtidigt som de ska göra andra aktiviteter, idrotta och festa. De blir som ett ekorrhjul, säger Camilla Håkansson, kurator på Katedralskolan som är den skola i Lund med störst andel stressade elever.

I en ny rapport till Utbildningsnämnden i Lund beskriver skolorna förebyggande åtgärder. På Katedralskolan använder man sig nu av Act – ett program för att lära stressade elever att slappna av och hantera problem.

— Stressen är ett verkligt bekymmer. Vi ska försöka omdisponera resurser så att så många som möjligt kan delta i Act, säger Kennet Flennmark, rektor på Katedralskolan.

På individnivå tror Camilla Håkansson att man måste jobba med självkänslan för att komma åt problemets kärna.

– Många har ett stort självförtroende men känner sig obetydliga och obekräftade. De måste lära sig att sätta upp realistiska mål, säger hon.

Läs också

Utbildningar i stresshantering

Så undviker du studiestressen

Fredrik Stjernström

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Linjerna som inte bara är plugg

Många söker teoretiska program - Men flera linjer handlar om att göra det du gillar mest - Bästa tipsen - Sök direkt Populärast bland gymnasieväljarna är fortfarande samhälls- och naturvetenskap, enligt flera av Malmös studie- och yrkesvägledare. Men för dig som inte vill sitta i skolbänken i tre år finns alternativ. Metro har satt samman en guide till lite annorlunda utbildningar runtom i Skåne.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Alla studentflak är olagliga

Det är förbjudet att åka på lastbilsflak. Men alla ser mellan fingrarna när studenttågen drar fram genom städerna med flaken fyllda av jublande studenter. – Det finns ett undantag mot förbudet, för karnevalståg och studenttåg. Det finns regler som måste följas, bland annat får man köra max 20 kilometer i timmen och det måste finnas robusta skyddsräcken, säger C-G Wrangel, trafikchef vid polisen i ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-19

Läraren som ger eleverna "förläxa"

Traditionell katederundervisning kan snart vara ett minne blott. "The flipped classroom" ger lärarna mer tid för eleverna – utan läxor. På läraren Daniel Barkers fysiklektioner i gymnasieskolan Norra Real i Stockholm ser undervisningen inte längre ut som vanligt. I stället för att han föreläser för eleverna ägnas lektionen till frågor, uppgifter och diskussioner.
Läs mer