22 okt 2021

Ta ansvar för din kompetens

Du ansvarar i första hand för din egen kompetensutveckling. 

Utvecklingssamtalet är bästa tillfället att ta upp det med din chef. 

– Kompetensutveckling är viktigt både för att ta sig vidare i karriären och göra bra ifrån sig på den nuvarande tjänsten, säger Charlie Levin, kompetensutvecklingsexpert på Unionen.

Alla är på pappret överens om att kompetensutveckling är viktigt och att alla parter kan tjäna på det - men det är inte alltid det blir av ändå. Det kanske saknas en plan på arbetsplatsen för de anställdas kompetensutveckling, chefen kanske inte prioriterar kompetensutveckling av sin personal eller du som anställd kanske inte känner att du hinner vara borta från ditt arbete. Det är lätt att fokusera på det negativa när kompetensutveckling egentligen är något positivt.

– Det är viktigt att i samtal använda argument om vad chefen och företaget tjänar på att du får vidareutveckla din kompetens på arbetstid, säger Charlie Levin.

Att få till sig nya sätt att tänka och agera i sin yrkesroll behöver heller inte kräva ett par dagar på en kursgård utan kan också innebära att man provar ett annat jobb.

– Den bästa utbildningen kan vara att låta de anställda prova på andra arbetsuppgifter på företaget eller besöka en leverantör. Kompetensutveckling är inte bara en fråga om hur du som anställd utvecklas utan även en fråga om hur det du lärt dig kan ge nya och bättre affärer, värden, processer eller produkter. Därför är det en win-win-situation för dig och företaget, säger Charlie Levin.

Att Unionens medlemmar får stimulans och utveckling i sitt arbete är en viktig fråga. Genom att medlemmarna breddar sin kompetens få de också större möjlighet till ett tryggt och framgångsrikt arbetsliv. Om du funderar på att byta jobb, starta eget eller inte vet vad du vill kan Unionens coacher hjälpa dig att hitta rätt i framtiden.

– Trygghetsrådet, en organisation som hjälper tjänstemän att hitta nytt jobb, har statistik som visar att det är lättare för dem som nyligen genomgått en kompetensutveckling att hitta nytt jobb, säger Charlie Levin.

Charlies bästa tips

Tre tips till medarbetaren

Lär av dina beslut
Chefen räknar med att du kommer att göra fel någon gång, det är vad du lärt dig och hur du hanterar det är vad som säger något om vilken kompetens du har. Lyft hur du utvecklats och vad du kan behöva för att bli ännu bättre.

Gör bra ifrån dig om du vill vidare
Nyckeln till en befordran är att göra bra ifrån sig i sin befintliga roll och det gäller även för kompetensutvecklingen. Visa att du är utvecklingsbenägen och vad du lärt dig i vardagen om du vill åt de stora kompetensutvecklingsinsatserna.

Vad vinner företaget på att du utvecklas?
Gör en lista på vad chefen/företaget har att vinna på att du får kompetensutveckling, om ditt kompetensutvecklingsbehov är väldigt konkret (t.ex. en specifik kurs) då behöver dina argument också vara det. 

Tre tips till chefen

Låt medarbetaren växa
Om en medarbetare är bra, låt den bli ännu bättre. Om man får utveckla det man är bra på blir man ofta också bättre på det man är mindre bra på.

Ha en bred syn på kompetensutveckling
Försök att identifiera det faktiska behovet och lås inte fast lösningen på endast en kurs eller utbildning. Det finns många sätt att lära sig på, kanske finns kompetens inom företaget och går att överföra mellan medarbetarna? 

Medarbetare som utvecklas är mer tillfreds
Kompetensutveckling brukar löna sig på fler plan än de som är direkt nödvändiga. När människor utvecklas presterar de bättre och mår bättre. Det ger en bättre stämning och mer arbetsglädje på arbetsplatsen.

Senast uppdaterad: 22 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-11

Guide: Ledarskapsutbildning

Vilken kurs passar bäst för att främja din chefsutveckling? Vi har gjort en kartläggning av vilka ledarskapsutbildningar som finns. De mest centrala frågorna du bör ställa dig när du väljer en utbildning inom ledarskap gäller studieform, inriktning och upplägg. Studieform – Vill du gå en ledarskapsutbildning på högskola, yrkeshögskola eller genom en privat utbildningsarrangör?
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-12-12

Kompetensen är alltid viktig

Behovet av kompetensutveckling försvinner aldrig. Det är lika viktigt vare sig du är ny på arbetsmarknaden eller om det snart är aktuellt med en guldklocka från arbetsgivaren. – Det fina med kompetensutveckling är att det skapar nyfikenhet att lära sig ännu mer och får oss att växa, säger Charlie Levin, kompetensutvecklingsexpert på Unionen.Kompetensutveckling skapar nya möjligheter för både arbe ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

En karriärplan styr in dig på rätt kurs

Jobbar du och känner att det viktigaste i ditt yrkesliv är att få kompetensutveckling och lära dig nytt? Då är du inte ensam. Gör en karriärplan så blir målen tydliga. Resultaten från Mitt i karriären barometern på 40-55-åringar som Yougov och Folkuniversitetet nyligen gjort, är tydliga. Den viktigaste drivkraften för oss på jobbet är att lära oss nya saker och personlig utveckling.
Läs mer