Visa allastudier.se som: Mobil

Tips: Lev billigt och klara ekonomin

Det tjatas ständigt om att studentåren är de fattiga åren, men inte desto mindre är det sant. En ansträngd ekonomi är aldrig särskilt kul, framför allt när det finns mycket att göra och upptäcka under studietiden. Därför har vi samlat ett par smarta och sunda tips som gör att du sover tryggt om nätterna.

1) Mejllistor

Om du inte är allergisk mot en överfull inkorg är det en smart idé att skriva upp dig på olika utskickslistor. Då kan du till exempel bli bjuden på VIP-­kvällar eller releaser i din favoritbutik eller klubb, föreläsningar eller seminarier är också vanligt. Dricka och någon lättare mat ingår ofta, dagen är därmed räddad och det är helt gratis.

2) Matsmart

Handla storpack, handla i billigare matbutiker, håll utkik efter klippvaror och erbjudanden och orka laga matlåda. Här finns det hundralappar att spara, i veckan. Ser du bara till att du gör det på rutin kan du istället lägga pengarna på sådant som både är roligare och viktigare.

3) Bromsa krökandet

Att gå ut är såklart kul, men gör du det ofta blir det oändligt kostsamt. Därför kan det vara en bra idé att inte gå ut alla dagar i veckan och framför allt inte spendera alla pengar i baren. Systembolaget må vara dyrt, men det är onekligen betydligt billigare än den där drinken för en hundring.

4) Vintage kurslitteratur

Efter hyran är kurslitteraturen en av de största utgifterna under dina studier. Begagnade böcker river inte alls upp lika stora hål i plånkan, att läsa dem på kursbiblioteket är gratis. En annan taktik är att köpa en bok tillsammans med dina kursare, delad läsning och delad kostnad. Spana in skolans anslagstavlor, eller nätbutiker.

Läs mer om spartips för studenter:

Så fixar du studentekonomin

Så tar du kontroll över studentekonomin

Expertens bästa ekonomitips

Sommarens bästa gratisnöjen

Samir Yosufi

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Studenter har blivit morsgrisar

Att börja plugga innebär ofta att man för första gången får klara sig utan mamma och pappa. Men i dag avstår en tredjedel av studenterna från att ta studielån. Det är betydligt fler än för tio år sedan. CSN:s teori är att fler unga bor kvar hemma eller får stöd av sina föräldrar. – Förklaringen måste vara att föräldrarna bidrar mer. I dag finns det en föräldrageneration som i högre grad än tidigar ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Så tar du kontroll över studentekonomin

Istället för studieskulder får Martina, 25, lön och kontakter. Hon har två jobb vid sidan om studierna. Martina Strand, 25, tar inte lån från CSN. Vid sidan av ekonomistudierna vid Handelshögskolan i Göteborg har hon två jobb: VD för ett företag i bemanningsbranschen och projektledare för ett inredningsföretag.- Det är absolut något jag kan rekommendera.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Studenter har fått bättre ekonomi

Studenter anser sig ha bättre ekonomi nu än för två år sedan. Trots det tycker två av tre att det är svårt att leva på studiemedlet. SFS anser att studiemedlet bör höjas med 700 kronor i månaden. Centrala studiestödsnämnden har sammanställt svar från 4 000 vuxenstuderande, främst högskolestudenter, om privatekonomin. Resultat: Andelen studiemedelstagare som får bidraget och lånet att täcka al ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön