18 okt 2021

Tjejerna drar ifrån i betygsligan

Tonårstjejer får gärna sitta hemma och råplugga. Jämnåriga killar vill helst vara coola. I Sverige och resten av världen fortsätter tjejerna att dra ifrån i betygspoängen.

Flickorna blir allt bättre i skolan samtidigt som pojkarna står kvar och stampar på samma fläck. I går presenterades Skolverkets sammanställning av slutbetygen för vårterminens niondeklassare. I landet som helhet har flickorna ökat sitt meritvärde med nästan två poäng till 223,8. Pojkarna ligger still på drygt 199 poäng.

– Det här är en trend som man ser över hela världen. Flickorna blir allt bättre samtidigt som pojkarna sackar efter, säger Anna Ekström, generaldirektör på Skolverket.

Enligt Ekström möts pojkar och flickor av olika förväntningar – oavsett nationalitet. Utlandsfödda elever släpar efter allt mer. Flickorna i gruppen höjer dock sina betyg år från år, medan pojkarna går i motsatt riktning.

"Tjejer mognar tidigare"

Killlarna ska vara tuffa, coola och kolla på hockey – och framför allt inte sitta hemma och råplugga inför gymnasiet.

– Så är det när man går i högstadiet. Det är först nu man fattar vad betygen betyder, säger Christoffer Bergvall som går i Värmdö gymnasium i Stockholm.

Däremot är det helt okej att tjejer sitter och pluggar för att höja betygen.

– Tjejer mognar tidigare. En kille i nian som sitter hemma och pluggar uppfattas som lite töntig, säger Erik Stafbom.

– Killarna vill ta mer plats. För tjejer är det naturligt att samlas i grupp och plugga inför skrivningar, säger Paulina Rhodenlind och Laven Benavand.

Mer om betyg

Studiefakta: Gymnasiebetyg

Så funkar den nya betygsskalan

Sök gymnasieutbildningar

Hitta din gymnasieutbildning

TT

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Miljarder till lärare och lärlingar

En storsatsning inom gymnasiet och vuxenhögskolan ska öka lärares kompetens och skapa tusentals nya lärlingsplatser. Regeringen vill inrätta 30 000 lärlingsplatser i gymnasieskolan och 5 900 inom vuxenutbildningen. Satsningen kommer att kosta 1,36 miljarder kronor mellan år 2011 och 2014. En annan storsatsning föreslås för att stärka lärares kompetens.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Ge dig själv internationell touch

För den som vill kratta för sig själv i den internationella manegen finns många gymnasieprogram med internationell inriktning, med IB-programmet i spetsen. International Baccalaureate (IB) är helt igenom internationellt, med undervisning på engelska och egen läroplan och betygsskala.  Vem väljer då IB-programmet? – En elev som vill ha en utmaning ,  men framförallt som ser sig som en vär ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-22

Välj rätt program till gymnasiet

Statistiken visar att eleverna överger yrkesprogrammen. Carl-Magnus och Ella har gjort olika val – och är båda nöjda.

Läs mer