Visa allastudier.se som: Mobil

Trenden: The boss is out

Vad är bra ledarskap? Svaret på den frågan varierar över tiden och gör att utbildningarna förändras. Just nu gäller: The boss is out.

Teorier om hur en ledare ska vara har varierat betydligt under de senaste decennierna och gör att innehållet i ledarskapskurserna förändras. Den moderna ledaren går inte först i ledet utan i samlad trupp med sina medansvariga, och att kontrollera och styra med järnhand är föråldrat.

– Nu handlar ledarskap om att vara ett bra föredöme, inspirera, motivera, våga konfrontera och kanske mest av allt visa stor personlig omtanke, säger Petra Rosenberg, utvecklingsansvarig för IHM:s ledarskapsprogram.

Det råder en renässans för självstyre där chefens viktigaste uppgift blir att locka fram den inre lusten att ta eget ansvar, menar Petra Rosenberg.

Det handlar om att få medarbetaren att hitta rätt i sin arbetsuppgift, våga ta eget ansvar och initiativ. I framgångsrika organisationer ser man ofta ett mycket väl fungerande självstyre. Hos alla delaktiga ska det finnas en vilja att styra sig själv.

Det har pratats länge om emotionell intelligens och nu har forskningen kommit ifatt, EQ kan mätas och kopplas till lönsamhet och uppmärksammas mycket på ledarskapskurserna.

Slående resultat visar att de ledare som når exceptionella resultat och som i allra högsta grad även förmår driva sina företag till stora framgångar och långsiktig utveckling är så kallade emotionella kapitalister.  Det är personer som har emotionella och sociala färdigheter i sitt samspel med andra människor, har förmåga att förmedla och ingjuta stor optimism i organisationer och känna empati och förståelse, säger Petra Rosenberg.

Marie Kjellander

Linjechefen: Kursen lärde mig att se mig själv genom ett filter

När Petter Olofssons företag Screen Interaction växte fick han tjänsten som linjechef, och därmed personalansvar för halva personalen.

Jag bestämde mig för att gå en kurs när jag hade jobbat ett tag och fått lite kött på benen, man är en bättre student när man har lite erfarenhet, säger Petter.

Petter letade kurser på eget initiativ och surfade fram ledarskapsutbildningar i närområdet som innehöll moment som var intressanta för hans roll.  Det var viktigt att kursen pågick under en längre tid så att det fanns tid att reflektera, öva och nöta.  Att det slutliga valet föll på Företagsekonomiska Institutets ”Certifikat Ledarskap” berodde framförallt på rekommendationer från bekanta.

Det var ett bra upplägg med övningar där man fick hantera olika situationer och sedan kopplades teorin till det. Jag hade nytta av att vi var en lagom stor grupp med personer med väldigt olika bakgrund, det var spännande att se hur olika vi mötte problemen.

Utbildningen har lett till att Petter känner sig säkrare i chefsrollen.

­ – Nu ser jag ser jag mig själv som genom ett filter. Jag är medveten om hur jag kommunicerar och att jag kan vara på olika sätt beroende på vem jag kommunicerar med. Dessutom tycker jag att jag tar mera plats på jobbet och tar snabbare och tydligare beslut.  Jag reflekterar mera på situationer som uppkommer utifrån varför problemet uppstod och hur man kan hantera det annorlunda nästa gång.

Hitta ledarskapskursen

Sök ledarskapskurser i AllaStudiers sökfunktion

Så väljer du rätt kurs

Övertyga chefen om kursen

AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 29 apr 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2014-10-15

En karriärplan styr in dig på rätt kurs

Jobbar du och känner att det viktigaste i ditt yrkesliv är att få kompetensutveckling och lära dig nytt? Då är du inte ensam. Gör en karriärplan så blir målen tydliga. Resultaten från Mitt i karriären barometern på 40-55-åringar som Yougov och Folkuniversitetet nyligen gjort, är tydliga. Den viktigaste drivkraften för oss på jobbet är att lära oss nya saker och personlig utveckling.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-17

Sex tips: Studera vidare – och låt chefen betala

Du har många möjligheter att läsa vidare och utvecklas på jobbet. Här får du de bästa tipsen.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-12

VD:n som tackat nej

Det började med talteknologi, långt innan smartphonen slog igenom. Nu är Georgi Ganev vd på elektronikjätten Dustin. Möt mannen som älskar teknikens möjligheter mer än tekniken självt. Hitta din ledarskapsutbildning Metro Karriär träffar Georgi Ganev på Nordens största IT- och elektronikmässa Dustin Expo, på Annexet i Stockholm. Det är någon timme innan dörrarna öppnas för a ...
Läs mer

recensionspolicy allastudier.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på studentum.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön