13 okt 2021

Udda sabbatsår: Cyklade death road

Hon har upplevt Machu Picchu,  cyklat death road i Bolivia och levt storstadsliv i Buenos Aires. Karin Löwenberg gjorde sitt sabbatsår till ett riktigt äventyr när hon kombinerade spanskastudier med en rundresa i Sydamerika.

Karin Löwenberg, 21 år från Stockholm hade fått blodad res-tand när hon pluggade spanska i Valencia med en kompis.

– Egentligen skulle vi börja plugga i Sverige men vi ville se mer och tyckte att det skulle vara en utmaning att åka till Sydamerika, säger Karin.

Äventyrslustan mynnade ut i en fyra månader lång rundresa i Sydamerika där de gjorde längre nedslag i kuststaden Cusco i Peru, storstaden Santiago i Chile och det som brukar kallas Sydamerikas Paris, Buenos Aires. Där pluggade de spanska, levde vardagsliv och reste runt på helgerna.

– Att plugga spanska under resan såg vi som en investering. Att dessutom kunna språket när man reser spar tid och gör att man känner sig mer säker.

Karin tycker att kombinationen av studier och resa har varit bra, de längre stoppen var bokade från Sverige genom språkreseförmedlaren Avista, och gav en viss trygghet. Resan ”växte fram” till stor del på plats genom tips från kontakter de skaffade sig genom språkkurserna.

– Vi hade en bild av Sydamerika innan vi åkte som otäckt och osäkert, men väl på plats var vi förvånade över hur välkomnande och säkert det kändes att gå på gatorna. Viktiga grundregler är att läsa på om vilka områden man inte ska röra sig i, inte vara ute sent  och aldrig gå ensam, säger Karin. 

Anders Åkerlund på Avista förmedlar platser till språkkurser utomlands och menar att språkkurser är ett tryggt sätt att haka upp resan på.

– Vi har valt destinationer i Sydamerika där man kan uppleva äventyrliga saker men som är förhållandevis trygga, och det passar svenskar bra, säger Anders.

En av höjdpunkterna på Karins resa var, enligt henne själv, när hon cyklade death road, världens farligaste väg, i Bolivia.

– Det var otroligt fascinerande att börja cykla i snöblandat regn på 4 700 meters höjd och sluta på 1000 meter i djungeln.

Ett äventyrligt sabbatsår kan också vara ett plus på CV:t tycker Kristoffer Karlsson, regionchef på Student Consulting.

– Att ta sabbatsår och resa visar att man har en drivkraft, men gör något av året genom att arbeta eller studera något under tiden, säger Kristoffer Karlsson.

Fler äventyrliga studiedestinationer

 
Bali – surf och kultur
Bali är ett välkänt surfparadis och en exotisk studiedestination där man kan leva gott på en liten budget. På Udayana University kan man plugga fristående kurser under en termin och samtidigt uppleva den rika balinesiska kulturen kombinerat med sol och bad. Flera förmedlingar hjälper till med ansökan i Sverige.

Klippiga Bergen, Kanada – skidåkning och luft
För den äventyrliga som älskar friluftsaktiviteter kan Thompson Rivers University i Kamloops, Kanada vara ett bra alternativ. Det ligger tre timmar från Vancouver på Kanadas västkust. Här kan du syssla med skidåkning, cykling, river rafting och klättring i naturskön miljö i kombination med högskolestudier.

Costa Rica – djur och natur
Costa Rica ligger mellan två hav, Stilla havet och Karibiska havet. Det är ett land med mycket kuperad terräng, fantastisk natur och rikt djurliv. Naturreservaten ligger tätt och man finner allt från aktiva vulkaner och tropiska regnskogar till torra savanner och milslånga stränder. Här finns spanskakurser på flera orter.

Hitta utbildningar utomlands

Sök bland utlandsstudier

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 13 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Studera i Kina

Satsa på studier i det mytomspunna landet och gör dig attraktiv på arbetsmarknaden. China Scholarship Council har en lista på internationella högskoleprogram där du kan studera som utländsk student.  Hitta din utbildning på AllaStudier.se Utbildningar och kurser i Kina Vill du åka till Kina för att studera språk finns det flera olika språkreseförmedlare som kan hjälpa dig att hitta rätt kurs ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Plugga som en prinsessa

Drömmer du om ett liv i lyx och flärd? Här är utbildningarna för en riktig prinsessa. Prins William har slutligen förklarat att han förlovat sig med Kate Middleton. Men vilken typ av studier lämpar sig egentligen för en blivande prinsessa? På sitt CV kan Kate Middleton exempelvis skriva upp konsthistoria vid University of St. Andrews. Tack vare det blir hon Storbritanniens första drottning med ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Jennie fick sitt livs äventyr i Tokyo

22-åriga Jennie Fagerström har varit i Tokyo och pluggat japanska i ett halvår. Hon har alltid varit intresserad av japansk kultur och nyfikenheten föddes när hon började intressera sig för animé, japansk tecknad film för vuxna. Under sitt halvår i Japan fick Jennie en möjlighet att dels träffa studenter från hela världen och dels skapa sig en egen bild av det japanska sättet att leva och Tokyos m ...
Läs mer