Visa allastudier.se som: Mobil

Unga vill helst till svenska storbolag

När dagens unga akademiker ska välja sin drömarbetsgivare hamnar många svenska företag i topp. Svensk möbeljätte populärast bland ekonomistudenter.

Många svenska företag hamnar i topp när dagens unga akademiker ska välja sin drömarbetsgivare. Det visar Företagsbarometern, en undersökning som företaget Universum genomför blad drygt 12 000 studenter varje år. Särskilt populär är den blågula möbeltillverkaren som hamnar högst bland ekonomer och näst högst bland ingenjörer.

– Ikea spelar i samma liga som Apple och Google. Och det är inget mindre än resultatet av en fantastisk affärsidé, säger Jacob Fant, strateg på varumärkesbyrån Rewir.

– För det första attraheras studenter av varumärket. För det andra är det globala bolag där det finns globala möjligheter att utvecklas.

Bland de företag som klättrat mest sedan förra årets mätning märks konsult- och ingejörsföretaget Pöyry, Handelsbanken och managementkonsultbolaget McKinsey & Company. Till de företag som ännu kämpar med att locka till sig hungriga studenter har varumärkesexperten Jacob Fant ett råd: Var er själva.

– I den transparenta värld vi lever i dag hittar folk fram, man behöver alltså inte göra sig till. Det handlar om att backa tillbaka till det som är unikt och att vara stolt över det.

Så fick Jenny drömjobbet på Ikea

För tionde året i rad placerar sig Ikea högst upp på listan över de företag som ekonomistudenter helst vill jobba på. Men för Jenny Johansson, idag HR-koordinator, började vägen mot Ikea långt tidigare än studenttiden i Uppsala.

– Det är knappt så jag vågar säga det, men jag drömde om att jobba på Ikea redan när jag var barn. Jag växte upp på en liten ort och det var en stor inspiration att få åka till Ikea. Redan som student började jag jobba extra och på den vägen är det, säger hon.

Hur ska man bära sig åt för att få drömjobbet på Ikea?

– Att vara intresserad av heminredning är centralt. Det handlar om att skapa en bättre vardag för kunderna och att ha jobbat på något av våra varuhus är en bra merit. Sedan gäller det att lära känna Ikea och visa varför man vill jobba hos oss.

Den starka sammanhållningen bland personalen och "dyrkandet" av grundaren Ingvar Kamprad har fått en del att anklaga Ikea för att vara mer sekt än företag.

– Vi möts av det ganska ofta och jag kan förstå det på ett sätt. Men på Ikea får man ifrågasätta saker. Det är ju så vi kommer framåt och utvecklas, säger Jenny Johansson.

Populäraste företagen

För ekonomer:

1. Ikea
2. Google
3. Hennes & Mauritz
4. Ernst & Young
5. PwC
6. Swedbank
7. SEB
8. Handelsbanken
9. L´Oréal
10. KPMG

Läs om lön och jobb för ekonomer

För tekniker:

1. Google
2. Ikea
3. Ericsson
4. Vattenfall
5. ABB
6. ÅF
7. Astra Zenica
8. Sweco
9. McKinsey & Company
10. Microsoft

Läs om lön och jobb för tekniker

För data/IT:

1. Google
2. Microssoft
3. Ericsson
4. DICE
5. IBM
6. Sony Ericsson
7. Intel
8. Volvo IT
9. Ikea
10. Samsung

Läs om lön och jobb för data/IT

Bubblare, alla kategorier (klättrade placeringar):

1. Pöyry (87)
2. Handelsbanken (74)
3. McKinsey & Company (57)
4.Telenor (43)
5. LFV (42)
6. Ikanobanken (38)
7. NASDAQ OMX (37)
8. Samsung (36)

Relaterat

Drömjobbet – så blir det ditt

Utbildningarna som förgyller ditt CV

Kontakter – vägen från studier till jobb

Så får du in en fot – redan på högskolan

Anders Molin
Senast uppdaterad: 14 mar 2012

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-09-25

7 saker att INTE göra på jobbintervjun

Frisyren är fixad och byxorna är strukna. Men ropa inte hej än. Vi listar de värsta misstagen du kan göra på arbetsintervjun.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-01-22

Här är studenternas drömjobb

För fjärde året i rad är Google önskearbetsplatsen när teknik- och ekonomistudenter i tolv länder får välja.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-08-21

Så ordnar du en bra praktikplats!

Att göra praktik på ett företag är ett bra sätt att "få in en fot". Här kan du läsa mer om hur det fungerar med praktik, hur du ordnar praktikplatsen och vad som är viktigt att tänka på! 

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön