22 okt 2021

Utbildningarna som ser bortom betygen

Är du bättre än dina betyg visar? För den som har talang och lämplighet kan yrkeshögskoleutbildning vara lösningen. Antagningen där ser nämligen annorlunda ut än till högskolan.

– På yrkeshögskoleutbildningar sker antagningen nära utbildningarna, det är skolorna själva som sköter antagningen, till skillnad från högskolan som har ett nationellt, mer mekaniskt system, berättar Markus Olsson, utbildningshandläggare på Myndigheten för yrkeshögskolan.

Det innebär att varje utbildning till viss del har sina egna antagningskrav. Många yrkeshögskoleutbildningar använder sig av arbetsprover, tester, intervjuer eller en kombination av dessa i urvalet i sin antagning.

Medieinstitutet är en av de arrangörer som använder arbetsprover i antagningen till alla sina utbildningar.

      Vi använder oss av arbetsprover för att vi tycker det är ett sätt att mäta motivation.  Hos oss skickar man in ett arbetsprov som man sedan kommer hit och vidareutvecklar och presenterar. Det är lika mycket ett frågetillfälle, där båda parter får mötas och känna av om personen passar på utbildningen, säger Maria Olin, rektor på Medieinstitutet.

Katarina Borgedahl pluggar till webbkommunikatör och gick igenom arbetsproverna förra året. Hon ser bara fördelar med att en del av antagningen sker genom arbetsprover.

– Sökande till yrkeshögskoleutbildningar  är ofta lite äldre och då är snittbetygen från gymnasiet inte så relevanta längre, man har hunnit göra så mycket sen dess, säger Katarina Borgedahl.

Så funkar antagningen

Behörighet

För att vara behörig till yrkeshögskolan ska du ha förkunskaper som motsvarar utbildning på gymnasienivå. Men reglerna är generösa, och skolan kan anta elever som  har otillräckliga gymnasiebetyg.

Särskilda förkunskaper

På många utbildningar finns det även krav på särskilda förkunskaper. De varierar från utbildning till utbildning. Det kan till exempel handla om att du ska ha läst vissa kurser på gymnasiet eller ha viss arbetslivserfarenhet.

Urval

Hur urvalet går till skiljer sig från utbildning till utbildning. Du kan till exempel få göra ett skriftligt prov eller en intervju. Man kan också titta på betyg, tidigare utbildning och arbetslivserfarenhet.

Hitta din YH-utbilning här!

Senast uppdaterad: 22 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Så lär du dig fixa festen

Sommaren är här – och med den festivalerna. Jeanette utbildar sig till eventkoordinator och jobbar på flera festivaler i sommar. Jeanette Schjerva, 29 år från Malmö är en av dem som vill leva med festivaler året om. Hon pluggar till eventkoordinator i Landskrona och ska i sommar jobba både på Nordens största stadsfestival Malmöfestivalen och Helsingborgsfestivalen .  Hon erkänner att det är n ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Danderydsborna mest välutbildade

Storstadskommuner och residensstäder har en större andel högutbildade än riksgenomsnittet. Majoriteten av kommunerna med allra högst utbildningsnivå ligger i Stockholms län. Danderyd toppar listan. Danderyd kan ståta med Sveriges högsta utbildningsnivå. Där har 55 procent av invånarna i åldrarna 25–65 år minst tre års utbildning efter gymnasiet. Lund är tvåa med 51 procent och Lomma trea med 44 pr ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-08

Studera med funktionshinder

Har du en funktionsnedsättning och vill studera? Det finns mycket hjälp att få på högskolor, folkhögskolor och yrkeshögskolor om du till exempel har dyslexi, syn- eller hörselnedsättning. Läs mer här!

Läs mer