Visa allastudier.se som: Mobil

Utbildningarna som ser bortom betygen

Är du bättre än dina betyg visar? För den som har talang och lämplighet kan yrkeshögskoleutbildning vara lösningen. Antagningen där ser nämligen annorlunda ut än till högskolan.

– På yrkeshögskoleutbildningar sker antagningen nära utbildningarna, det är skolorna själva som sköter antagningen, till skillnad från högskolan som har ett nationellt, mer mekaniskt system, berättar Markus Olsson, utbildningshandläggare på Myndigheten för yrkeshögskolan.

Det innebär att varje utbildning till viss del har sina egna antagningskrav. Många yrkeshögskoleutbildningar använder sig av arbetsprover, tester, intervjuer eller en kombination av dessa i urvalet i sin antagning.

Medieinstitutet är en av de arrangörer som använder arbetsprover i antagningen till alla sina utbildningar.

      Vi använder oss av arbetsprover för att vi tycker det är ett sätt att mäta motivation.  Hos oss skickar man in ett arbetsprov som man sedan kommer hit och vidareutvecklar och presenterar. Det är lika mycket ett frågetillfälle, där båda parter får mötas och känna av om personen passar på utbildningen, säger Maria Olin, rektor på Medieinstitutet.

Katarina Borgedahl pluggar till webbkommunikatör och gick igenom arbetsproverna förra året. Hon ser bara fördelar med att en del av antagningen sker genom arbetsprover.

– Sökande till yrkeshögskoleutbildningar  är ofta lite äldre och då är snittbetygen från gymnasiet inte så relevanta längre, man har hunnit göra så mycket sen dess, säger Katarina Borgedahl.

Så funkar antagningen

Behörighet

För att vara behörig till yrkeshögskolan ska du ha förkunskaper som motsvarar utbildning på gymnasienivå. Men reglerna är generösa, och skolan kan anta elever som  har otillräckliga gymnasiebetyg.

Särskilda förkunskaper

På många utbildningar finns det även krav på särskilda förkunskaper. De varierar från utbildning till utbildning. Det kan till exempel handla om att du ska ha läst vissa kurser på gymnasiet eller ha viss arbetslivserfarenhet.

Urval

Hur urvalet går till skiljer sig från utbildning till utbildning. Du kan till exempel få göra ett skriftligt prov eller en intervju. Man kan också titta på betyg, tidigare utbildning och arbetslivserfarenhet.

Mer om Yh-utbildning

Läs mer om antagning och urval i AllaStudiers studiefakta om yrkeshögskola

Hitta rätt Yh-utbildning

I AllaStudier sökfunktion kan du söka bland alla Yh-utbildningar

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 28 apr 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-12-20

Guide: Så tar du dig in i mediebranschen

Mediebranschen glittrar och lockar många. Samtidigt är det vagt vilka yrken som finns och hur man når dit. Vi tipsar om utbildningarna och träffar Caroline som har skrivit en hel bok  med tips från medieprofiler hur man lyckas i branschen. Caroline Lidman är 20-åringen med en fascination för mediabranschen. Den har lett henne via mediastudier och praktik inom branschen till boken "Mediakåt - ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-24

Heta nyheter i höst

Digital data strategist, yrkesbiodlare eller reklamfotograf? 330 yh-utbildningar har fått klartecken att starta i höst. Vi har listan.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Musik & Event – bli hjärnan bakom artisten

Jobba bakom kulisserna på Melodifestivalen, Idol eller en stor musikfestival? Robert Skowronski är artisten som genom utbildningen i dag jobbar bakom några av Sveriges största stjärnor. Med evenemang som Idol och Melodifestivalen har många fått upp ögonen för de jobb som finns bakom artisterna på scenen. Jobb som musikproducent, manager, artistutvecklare och turné- och konsertarrangör är exempel p ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön