Vad gör en studentkår? Och hur är det egentligen att sitta på ordförandeposten i Lunds största kår med ansvar för 7 500 medlemmar? Vi djupdök i arbetet som Björn Sanders, ordförande för Teknologkåren vid Lunds tekniska högskola, driver tillsammans med kårens övriga poster.
Teknologkåren står stadigt på de tre betydande benen: utbildning, fritidsverksamhet och näringsverksamhet. Här drivs ett arbete för att kvalitetssäkra studenternas utbildningar och deras tid på universitetet – och det från en mängd ambitiösa och driftiga studenter. Totalt engagerar Teknologkåren över 1 000 personer ideellt.
– Vi tjänar alla på om vi studenter tycker likadant, så att vi gemensamt kan påverka de frågor som vi anser är viktiga för oss. Vi arbetar därför för en aktiv dialog mellan oss och studenterna, så att de kan berätta för oss vad vi ska tycka. På så vis blir vi studenternas röst utåt och kan verka för att säkerställa deras utbildningskvalitet i största möjliga mån.
Som kårordförande arbetar Björn heltid för att driva det dagliga ledningsarbetet samt verka som kårens ansikte utåt. Tätt tillsammans med honom arbetar ytterligare tio studenter på olika poster, som även de lagt sina studier åt sidan för att på heltid engagera sig i kåren.
– Att vara kårordförande handlar mycket om ledarskap. Det är mitt ansvar att se till att samordna alla grupper, se till att allt fungerar och att alla trivs. Att leda en så stor enhet, med alla dessa verksamheter som ska samverka, är en stor men lärorik utmaning.
På min post har jag fått chansen att utveckla de kunskaper som jag fått i mina studier i Industriell ekonomi genom att applicera dem i praktiken.
Björn valdes till ordförandeposten i somras och har snart arbetat i kåren i ett år. Men han berättar att han ännu inte är redo att gå tillbaka till studierna och har valt att fortsätta sitt engagemang för Lunds universitets studenter, men som verksam i LUS, ett samarbetsorgan för alla studentkårer i Lund. Björn berättar om sin drivkraft att arbeta med ledarskap, och gärna tillsammans med andra.
– Något som är mycket vackert i denna typ av organisation är att det är så många som engagerar sig och verkligen brinner för arbetet de utför. Oftast är de emotionellt investerade och de arbetar extremt hårt, för en liten eller ingen ersättning alls. Jag vill vara en del av att möjliggöra detta, att studenter kan engagera sig och samtidigt bidra till andras studietid.
Vilka tips har du till andra som funderar på att engagera sig i kåren?
– Våga slänga dig ut i saker som du tror att du inte kan, för det är ingen annan som kan det heller. Vi är alla glada amatörer! Allt du behöver är en vilja och ett driv, sen kommer kunskapen längs vägen. Se ett engagemang inom kåren lite som en praktikkurs där du får chansen att praktisera dina tankar och idéer. Det är på något sätt då du kommer att lära dig på riktigt.
Björns bästa tips
Vad gör en studentkår?
Studentkåren är universitets centrala enhet som arbetar med utbildningsbevakning samt utbildningspolitiska frågor. De står som representanter för alla beredande och beslutande organ och arbetar således både proaktivt och reaktivt mot universitetet, med främsta syfte att utveckla och kvalitetssäkra studenternas studietid.
Hur kan jag engagera mig i kåren?
Möjligheterna för engagemang i en kår kan se olika ut beroende på vilket universitet du studerar på. Det kan vara allt från att driva frågor kring utbildning och studiemiljöer till att arrangera sociala evenemang för studenter och nätverka med näringslivet. Det finns olika nivåer av engagemang och för de mer krävande posterna kompenseras arbetet med en ersättning. Men oavsett var och hur du engagerar dig, får du chansen att utvecklas på både ett personligt och professionellt plan, knyta nya kontakter med studenter och näringsliv – och framför allt ha väldigt, väldigt roligt!
Varför ett medlemskap i kåren?
Medlemskapet i kåren är frivilligt. Men som medlem får man ett utbyte av de verksamheter som kåren bedriver samt blir inbjuden till deras många arrangemang. Att vara medlem i kåren är huvudsakligen en handling för att visa sitt engagemang och bidra till inflytande i studentfrågor.
AllaStudier redaktionen