Visa allastudier.se som: Mobil

Vad vet du om att söka stipendier?

Ett stipendium kan göra stor skillnad för din karriär - men hur går du tilllväga för att ansöka och lyckas få ett stipendium? Hitta svaren nedan!

Att det finns stipendier att söka blir ganska lätt bortglömt och uppmärksammas inte så mycket. I själva verket finns det massa stipendier som du kan söka via olika företag, banker eller stiftelser och föreningar. Bara du lägger ner tid på att ansöka så kan det sluta med att du går lyckligt lottad ur processen.

Vad är ett stipendium?

Stipendier är ett ekonomiskt bidrag som på något sätt har förtjänats genom exempelvis en uppgift, betyg eller ansökningsbrev. Att få ett stipendium är även något som är värt att ha med i sitt CV då det ofta är prestigefullt att ha blivit tilldelad ett stipendium.

Tips när du ska söka stipendium:

  • Ta din tid på ansökan och stressa inte fram något. Det kommer synas hur mycket tid du ägnat så sätt dig ner i lugn och ro och skriv en ansökan du känner dig stolt över.
  • Ha koll på ansökningstiderna. Söker du flera kan det vara skönt att veta vilka deadlines det är samt när de kommer att delas ut.


Karriärstipendiet

Karriärföretagen är ett av de företag som delar ut stipendier. Varje vår och höst delas Karriärstipendiet ut till en student och en ung yrkesverksam med syftet att främja och stödja unga duktiga talanger i deras karriär.

För att kunna få ett stipendium ska du bland annat ange dina framtidsplaner för din karriär, hur du ska använda stipendiet och berätta om något du är stolt över att ha uppnått under studietiden eller i arbetet. Erhåller du stipendiet så får du 15 000 kr att lägga på sin karriär. Stipendiet är öppet att söka för alla studenter och unga yrkesverksamma med en akademisk utbildning i ålder 18-35 år. 

Vilka som till slut får ta emot stipendierna bestäms av en kommitté som består av fölrjande personer Oliver Paschetto Jensin (CMO på Karriärföretagen), Linnéa Vangen (Brand Manager på Karriärföretagen) och karriärcoachen Charlotte Hågård.

Kriterier för att ansöka om Karriärstipendiet

  • 18 – 35 år
  • Antingen vara student på ett universitet/högskola just nu eller inneha en akademisk eftergymnasial utbildning
  • Presentera dina planer för din framtida karriär
  • Ange hur du kommer att använda stipendiet till ifall du vinner
  • Presentera något du är stolt över att du har åstadkommit relaterat till din framtida karriär

Ansök till Karriärstipendiet här!


Mer om Karriärföretagen

Sedan 2011 presenterar Karriärföretagen varje år Sveriges mest attraktiva arbetsgivare där de utvalda får titulera sig som ett Karriärföretag under ett år. Initialt krävs att arbetsgivaren lever upp till våra grundkriterier samt passerar en urvalsprocess.

I processen granskar och säkerställer expertpanelen att arbetsgivarna uppfyller det som krävs och att man bedriver ett högkvalitativt arbete för att vara en attraktiv arbetsgivare ur flera aspekter. Vår meriterade jury väljer sen ut de som blir ett Karriärföretag.

Valet av arbetsgivare är en av de viktigaste besluten man gör i livet och Karriärföretagen har i mer än 10 år väglett och skapat möjligheter för många kontakter mellan arbetsgivare och talanger under dessa år.

Senast uppdaterad: 21 mar 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-24

Svårare att få stipendier för att plugga i Sverige

Antalet utländska studenter som söker sig till svenska universitet ökade med 25 procent under förra läsåret. Men nu blir det svårare att söka stipendier för utländska studenter, vilket riskerar att vända trenden. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-03-04

Stipendier: Studenternas gömda skattkista

Sköt dina kort rätt så kan stipendier bli en oväntad extrainkomst. I Sverige finns nämligen en uppsjö av fonder och stiftelser som bara längtar efter att bli av med pengar. Här kan du läsa mer om hur du som student går till väga för att söka stependier! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-20

Hitta ett idrottsstipendium i USA

I USA finns fler än 1 000 lärosäten där hundratusentals studenter finansierar sina studier genom idrottsstipendier. Stipendier kan täcka alla eller delar av kostnaderna för studietiden på ett amerikanskt college eller universitet. Idrottsstipendier i USA Collegeidrotten i USA har en lång tradition och stor ekonomisk betydelse – både för skolor och studenter.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön