21 okt 2021

"Varför ska en ingenjör sitta i kassan på ICA?"

Varför ska en ingenjör sitta i kassan på ICA? Den frågan ställde sig Niels Paarup-Petersen för några år sedan och har sedan dess jobbat aktivt med att få företag att anställa studentmedarbetare. Studentmedarbetare är en student som jobbar under sin utbildning, med relevanta jobb för sin utbildning.

Jag startade Studentmedarbetare.nu 2011 för att skapa en mötesplats för studenter som vill jobba och arbetsgivare som vill betala för studenternas kompetens. Bakgrunden till att jag startade sidan är att vi i Sverige är dåliga på att ta vara på den stora kompetens som våra studenter på universitet och högskolor besitter. Varför ska en ingenjör sitta i kassan på ICA när hon hade kunnat jobba som studentmedarbetare på ABB, Skanska eller något annat företag?

Studentmedarbetare.nu är en sajt där man hittar annonser där företag söker studentmedarbetare. Själva företeelsen studentmedarbetare börjar bli alltmer etablerat, och bland annat Svenskt Näringsliv och flera fackförbund är med och lobbar för att fler företag ska få upp ögonen för att anställa studenter på mer kvalificerade tjänster. Niels Paarup-Petersen tycker att utvecklingen går åt rätt håll.

Det har blivit fler jobb, det märker vi tydligt. Innan jag 2009 tog initiativ till att få infört studentmedarbetare i den svenska debatten fanns det överhuvudtaget inte. Nu finns det fler och fler kommuner och företag som får ögonen upp för fördelarna.

Vad är nästa steg?

– Vi ska försöka nå ut till studenterna ännu mer under kommande termin. Vi arbetar också för att öka kunskapen och kännedomen till konceptet studentmedarbetare, samt jobbar mot fackföreningar och arbetsgivarorganisationer för att få in studentmedarbetare i kollektivavtalen.

Mer om jobb för studenter

Företagen skriker efter rätt kompetens

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-21

Företagen skriker efter rätt kompetens

Trots den höga arbetslösheten så är bristen på arbetskraft just nu större än någonsin på 2000-talet. Bedömare och politiker pekar ut utbildning som den viktigaste åtgärden för att täppa till det stora gapet mellan antalet arbetslösa och arbetsgivarnas behov av personal. Gruvarbetare, förskollärare, kockar, sjuksköterskor, läkare, it-personal och civilingenjörer är bara några exempel på yrken där a ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

De främsta studenterna vill bli traineer

58% av Sveriges främsta studenter vill börja sin karriär inom ett traineeprogram. Av de topptalanger som har gått klart ett traineeprogram är 48% chefer idag och 45% jobbar fortfarande kvar på företaget efter i snitt 7 år. Det framgår av en undersökning bland talangnätverket Novas drygt 7000 medlemmar; Sveriges främsta studenter och yrkesverksamma nyckelpersoner. – Att mer än hälften av Sveri ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Unga vill till svenska storbolag

När dagens unga akademiker ska välja sin drömarbetsgivare hamnar många svenska företag i topp. Så fick Jenny drömjobbet på Ikea.

Läs mer