Sök utbildning 👉

"Våga drömma och satsa stort"

Det bästa valet Alexandra Thuresson, Natalie Sternoff och Sofie Bellis gjort är att gå en YH-utbildning som gett erfarenhet av näringslivet. Läs om tipsen hur du kan få ett försprång i livet!

Det bästa valet Alexandra Thuresson, Natalie Sternoff och Sofie Bellis gjort är att ha gått en YH-utbildning som gett erfarenhet av näringslivet på vägen. Läs om tipsen hur du kan få ett försprång i livet genom att våga chansa.

Vågar du drömma och satsa stort? Sök din YH-utbildning här.

Sök bland hundratals YH-utbildningar i Sverige, utomlands och på distans. 

Berätta lite om din relation till YH-utbildning

Alexandra: Jag tar examen i slutet av maj efter att ha läst 2 år på Affärshögskolan i Stockholm där jag läste Konceptsäljare, vilket innebär mycket projektledning och marknadsföring

Natalie: Jag går en tvåårig utbildning på internationella Sälj & Marknadshögskolan och tar examen i juni 2016. Utbildningen är väldigt bred, vilket för mig är bra då det ger mig chansen att välja vilken inriktning jag vill gå i framtiden. 

Sofie: Jag studerade Internationell Säljare & Marknadsförare två år på dåvarande Sälj & Marknadshögskolan (Mercuri) och tog min examen 2010, då var jag 21 år. Det är nu sex år sedan men bland det bästa jag gjort i mitt liv. Jag gjorde båda mina praktiker på en eventbyrå som jag arbetat extra för och efter avslutad praktik fick jag anställning mer eller mindre direkt.

Jag hade arbetat i underklädesbutik innan så jag hade en del arbetslivserfarenhet.

Hur kom du/ni fram till vilket yrke ni skulle jobba inom?

Alexandra: Jag jobbade med event när jag var yngre, då såg jag det inte som ett heltidsjobb, när jag blev äldre så insåg jag att jag trivs bra med att projektleda, ge service och snabb problemlösning och jag började tänka tanken att jobba med event. 

Natalie: Jag gick Ung Företagsamhet på gymnasiet och hade en kurs i marknadsföring. Det väckte mitt intresse och min kreativa sida. Varje företag jag jobbade på frågade jag alltid personerna på marknadsavdelningen varför det valt just detta yrke. Svaret var oftast att man utmanar sig själv och har roligt på vägen.

Sofie: Jag visste inte vad jag ville arbeta med mer än att jag var duktig på sälj och tyckte marknadsföring lät ballt. Tidigt i utbildningen fick vi lära oss att marknadsavdelningar spenderar pengar som sälj dragit in vilket jag tyckte lät spännande. Varför kan man inte kombinera båda? På byrå får jag idag chansen att både vara kreativ men tänka kostnadseffektivt. 

När ni väl skulle börja söka till en utbildning, hur såg processen ut och var det ett självklart val att välja en YH-utbildning?

Alexandra: När jag bestämde mig för att börja studera igen så sökte jag runt på olika utbildningar och insåg att YH-utbildning passade mig bäst. Då får man vara ute och arbeta och får skaffa sig kontakter och erfarenhet under tiden man studerar.

Natalie: Jag sökte både universitet och YH men allteftersom jag läste om YH insåg jag alla fördelar med utbildningen. Jag älskar att jobba och är inte jätteförtjust i att bara plugga teori, på YH skulle jag få en variation av båda delar. Det var en avgörande faktor.

Sofie: Jag visste att jag inte ville läsa på universitet och spendera flera år på annan ort. Jag var taggad på att arbeta men visste att jag inte skulle komma någonstans utan utbildning. Därav var dåvarande KY (nu YH) ett självklart val.

Jag ska vara helt ärlig och säga att jag inte minns processen helt men jag minns att jag skickade in ett tjockt kuvert till skolan…

Hur var era intagningsintervjuer utformade?

Alexandra: Jag hade först en gruppintervju och sedan ett mindre antagningsprov där man fick visa grundkunskaper i svenska, engelska och matte.

Natalie: Processen såg likadan ut för mig. Gruppintervjun är till för att visa hur man arbetar i grupp och om du har fler egenskaper som en arbetsgivare kan vara ute efter tror jag.

Sofie: Detta minns jag dock väl (jag är mer en do:er). Förutom rena tester fick vi sitta i grupp och behandla olika ämnen. Jag gissar att de ville se gruppdynamik och jag var tydligen bra på det eftersom jag kom in på skolan.

Behöver man yrkeserfarenhet för att söka en YH-utbildning ?

Alexandra: Det är olika beroende på utbildning, i min utbildning behövde man erfarenhet från serviceyrket, vilket gjorde att hela klassen hade olika erfarenheter i olika serviceyrken vilket gav en bra bredd vid grupparbeten.

Natalie: Samma kriterier gäller även min utbildning. Jag skulle nog inte rekommendera skolor att ta bort denna regel då det ger dig en större förståelse till både kurser men även praktiken du ska ut i.

Sofie: Det är klokt eftersom YH är så pang på rätt in i branschen. Det är bra att ha ett spår så man inte hamnar helt fel. Det bästa med YH är att man dels kan specialisera sig eller läsa brett, som jag gjorde.

När man går en YH-utbildning kan kurserna vara ganska intensiva då själva utbildningen varierar mellan 1-2 år, hur har upplevelsen varit för er?

Alexandra: Jag har inte upplevt det intensivt utan gillat variationen.

Natalie: Vissa av mina kurser har varit ganska intensiva med högt tempo men det rör inte alla kurser så du hinner andas emellanåt.

Sofie: Jag upplevde det inte som intensivt. Kurserna var så olika utformade och jag var väldigt taggad. Det kändes ballt att plugga igen!

När tiden kom för att ha er praktiska period som kallas LIA, berätta lite kort hur ni fick er praktikplats och vad ni lärt er?

Alexandra: Under min första LIA-period sökte jag till många olika LIA-företag och var på många intervjuer. Det var bra, då man fick erfarenhet av arbetsintervjuer och hade fler företag att välja mellan.

Min andra LIA-plats fick jag på en eventbyrå som heter Le Pacte där jag hade jobbat mycket extra under min tid som student.

En sak som jag lärt mig när jag varit ute på LIA är att man måste våga byte plats om man inte är nöjd, gå på din magkänsla.

Natalie: Till min första praktik var jag ganska nervös och tog första bästa val jag fick. Det gjorde att jag inte fick chansen att se vilka möjligheter som fanns ute i näringslivet. Detta misstag gjorde jag inte om under praktik nummer två. Jag intalade mig själv att inte vara rädd för att drömma stort. Att gå på många intervjuer men även ringa läskiga samtal till högt uppsatta personer i större företag. Idag har jag den absolut bästa praktiken man kan få på Metros marknadsavdelning. Jag har lärt mig att ta plats, våga fråga och vara kreativ på ett lönsamt sätt.

Sofie: Som nämnt ovan har jag arbetat extra på en byrå där jag gjorde praktik. Jag var kvar på den byrån i hela tre år. För mig är det allt. Jag hade aldrig kommit rätt in i branschen utan LIA och tack vare den har jag kunnat arbeta mig uppåt till vad jag är idag, projektledare och kundansvarig för flera stora företag på LE PACTE.

Vad är störta skillnaden mellan universitet och yrkeshögskola?

Alexandra: Den största skillnaden är mängden praktik, det är mer praktik på en YH-utbildning vilket jag känner att jag haft nytta av, en annan skillnad är att en YH-utbildning är kortare, jag anser att det inte gör något utan man lär sig det man behöver kunna i yrket när man är ute på sin LIA.

Natalie: Håller helt klart med Alexandra. Detta är självklart individuellt men det är viktigt att förstå att YH inte är sämre än universitet. Jag var rädd att arbetsgivarna inte skulle välja mig före en person som gått på universitet. Detta är inte fallet, tvärtom.

Sofie: Jag skulle säga tiden. YH är effektivt för oss som inte vill studera länge, utan komma ut och arbeta fort.

Vad skulle ni ge för råd till personer som tänkt börja plugga?

Alexandra: Ha kul, försök jobba extra med det ni vill jobba med i framtiden och bind många kontakter.

Natalie: Om du är osäker på vad du vill plugga, var inte rädd att maila eller ringa personer som jobbar i den rollen för att fråga om din osäkerhet. På så sätt skaffar du dig ett nätverk i framtiden när du ska ut på din första LIA.

Sofie: Våga drömma och våga satsa. Det finns ingen som ångrat en utbildning! 

AllaStudier redaktionen

Annonser