12 okt 2021

Vård- och omsorgsprogrammet

Är du intresserad av människors hälsa, men vill inte nödvändigtvis bli läkare? På Vård- och omsorgsprogrammet lär du dig om vård, människans kropp och tankar, men också hur man bemöter folk på ett bra sätt.

Programmet saknar inriktningar, istället har varje skola sina egna särskilda fördjupningar, som till exempel psykologi eller kostlära. Kolla med skolan du tänker söka till för mer information!

Sökfunktion:

Hitta ditt vård- och omsorgsprogram

Yrken du kan plugga vidare till

Ambulanssjukvårdare
medellön: 22 900 kr

Ett snabbt och spännande jobb, där dina viktigaste uppgifter är att ge första hjälpen till olycksoffer, och se till att de kommer fram till sjukhuset på ett säkert sätt.
Utbildningar till ambulanssjukvårdare

Sjukgymnast
medellön: 27 700 kr

Är du bra på att handskas med människor och är intresserad av muskler kan detta jobb passa dig. Då behandlar du människors olika funktionsstörningar, som stelhet eller muskelskador.
Utbildningar till sjukgymnast

Socionom
medellön: 29 200 kr

Socionomens jobb går ut på att stötta människor i olika svåra situationer. Du behöver god social och psykologisk kunskap, i ditt arbete med att hjälpa andra.
Utbildningar till socionom

Brandman
medellön: 25 100 kr

Här jobbar du inte bara med brinnande höghus, utan hjälper även till vid andra sorters missöden. Dessutom jobbar brandmän mycket med att förebygga olyckor.

Jag går programmet nu

Louise Rudengren är 18 år och läser Vård- och Omsorgsprogrammet på Rinmansgymnasiet i Eskilstuna. Hon tycker mycket om att hjälpa andra och drömjobbet är biståndsarbetare eller läkare.

Varför valde du att läsa Vård- och Omsorgsprogrammet?

– Jag tyckte att det verkade vara ett bra program där man får lära sig mycket om människan och hur hon fungerar, vilket jag är väldigt intresserad av. Jag vill jobba med människor på något vis så programmet verkade kunna ge en bra grund.

Vad är det bästa med din utbildning?

Att man får utföra det man läst i skolböckerna och förstå att man har användning för det man lär sig. Vi har också praktik på skolan och den är jättebra.

Vilka egenskaper ska jag ha om jag ska läsa Vård- och Omsorgsprogrammet?

– Inga speciella, förutom att vilja samarbeta med andra. Många bra egenskaper växer också fram under utbildningen, för man utvecklas mycket som person av att läsa den.

Så säger läraren

Lotta Wallqvist är lärare Vård- och Omsorgsprogrammet på Rinmangymnasiet i Eskilstuna.

Vilka är styrkorna i Vård- och Omsorgsprogrammet?

– Det är lätt att både få jobb och läsa vidare efter utbildningen. Sedan tycker jag att det är en bra kombination av teori och praktik och du får möjlighet att lära dig mycket om dig själv.

Nämn tre egenskaper som du tycker man bör ha för att ha ut maximalt av utbildningen.

 – Man ska vara engagerad, sugen på att lära sig om människors olika livsvillkor och kunna sätta sig in i andras situation.

Senast uppdaterad: 12 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-11-07

Projektarbetet: att hjälpa unga tjejer

Projektarbetet är din chans att göra det du vill i gymnasiet. Tre tjejer från Göteborg struntar i betygen och satsar på att hjälpa ungdomar. Atosa Pezeshki, Veronika Odetunde och Victoria Schultz är gymnasisterna som vill stärka andra tjejer. När det var dags för projekt­arbete ville de inte bara sitta inne och skriva. De har bestämt sig för att gå ut och förbättra unga tjejers självkänsla.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Sökes: Utbildade hantverkare

Sverige sticker ut i en internationell jämförelse genom att ha en stor brist på utbildade och erfarna hantverkare. Men för övriga yrkesgrupper har matchningsproblemet på den svenska arbetsmarknaden blivit mindre på senare år, enligt en undersökning från rekryteringsföretaget Manpower. Nästan var femte svensk arbetsgivare som ska anställa har svårt att hitta rätt kompetens.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Hästarna ledde Fanny rätt

Svårt att välja mellan högskoleförberedande och yrkesprogram på gymnasiet? Fanny följde sin passion och pluggar på yrkesprogram men skaffar också behörighet till högskolan. När Fanny Lundqvist Österling,16, skulle välja till gymnasiet i våras stod hon inför ett dilemma. Skulle hon följa sitt starka hästintresse och välja ett yrkesprogram eller kratta för fortsatta högskolestudier och välja ett br ...
Läs mer